Verken uw idee in het Omgevingsloket
Met Verken uw idee in het Omgevingsloket kunnen initiatiefnemers een idee verkennen met u als overheid. Hiervoor kunnen ze een overleg aanvragen, zonder dat ze uitgewerkte plannen meesturen. Dit komt naar verwachting in december 2024 beschikbaar in het Omgevingsloket. U bepaalt als overheid zelf of u deze aanvragen via het Omgevingsloket wil ontvangen. Hiervoor moet uw zaak- of vergunningensysteem werken met versie 5.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM).
Op deze pagina
- Verken uw idee: overleg aanvragen om een idee te verkennen
- Zo gaat Verken uw idee er voor initiatiefnemers uitzien
- Instellen Verken uw idee
- Om rekening mee te houden
- Acties voor u als overheid
Verken uw idee: overleg aanvragen om een idee te verkennen
Initiatiefnemers met een idee voor bijvoorbeeld een nieuw bedrijf of een groot bouwproject willen soms eerst de mogelijkheden bespreken. U verkent dan samen in een vroeg stadium of het idee haalbaar en wenselijk is. Met Verken uw idee kunnen initiatiefnemers hiervoor een overleg aanvragen via het Omgevingsloket. Dit kan bij de gemeente, het waterschap of provincie. U bepaalt als overheid zelf of initiatiefnemers een overleg kunnen aanvragen via Verken uw idee.
Verken uw idee binnenkort zichtbaar
Naar verwachting is Verken uw idee op 5 december 2024 zichtbaar voor initiatiefnemers op de pre-productieomgeving en op 11 december 2024 op de productieomgeving.
Om Verken uw idee ook echt te kunnen gebruiken, moeten overheden deze berichten ook kunnen ontvangen in hun zaak- of vergunningensysteem. Hiervoor moet het systeem werken met versie 5.0 van de Standaard aanvragen en meldingen (STAM).
Voor initiatiefnemers is Verken uw idee daarom nog niet direct te gebruiken. In het Omgevingsloket komt daarom een banner om initiatiefnemers hierover te informeren.
Verschil Verken uw idee en conceptverzoek
Met Verken uw idee kunnen initiatiefnemers ook met beperkte informatie in een vroeg stadium bij overheden toetsen of hun idee wenselijk en haalbaar is. Hiervoor kunnen ze met u als overheid een overleg aanvragen. Bij de aanvraag omschrijven ze hun idee en kunnen ze bijlagen toevoegen, zoals tekeningen. Ze hoeven geen vragen te beantwoorden.
Hierin verschilt de optie Verken uw idee van het conceptverzoek, waarbij het uitgangspunt is dat initiatiefnemers zoveel mogelijk informatie aanleveren. Bijvoorbeeld om de aanvraag te laten controleren, voordat deze definitief wordt ingediend. Meer over het conceptverzoek leest u op de pagina Conceptverzoek in het Omgevingsloket.
Zo gaat Verken uw idee er voor initiatiefnemers uitzien
Op de homepage is er een tegel ‘Verken uw idee’ met meer uitleg. Verken uw idee verwijst nu nog naar de websites van gemeenten en waterschappen voor de mogelijkheden voor deze vorm van overleg. Als Verken uw idee beschikbaar is, ziet dit er als volgt uit:
- Stap 1: Idee
- Stap 2: Uw project
- Stap 3: Locatie kiezen
- Stap 4: Overlegpartner
- Stap 5: Bijlagen toevoegen
- Stap 6: Uw contactgegevens
- Stap 7: Overzicht
Stap 1: Idee
In stap 1 geven initiatiefnemers het idee een naam en omschrijven ze het idee in grote lijnen.
Stap 2: Uw project
In stap 2 koppelen initiatiefnemers het idee aan een project. Ze kunnen een nieuw project aanmaken of het idee koppelen aan een bestaand project.
Stap 3: Locatie kiezen
In stap 3 kiezen initiatiefnemers de locatie. Dit zorgt ervoor dat ze in de volgende stap de goede overlegpartners kunnen kiezen.
Stap 4: Overlegpartner
In stap 4 kiezen initiatiefnemers de overlegpartner. Ze kunnen overleg aanvragen met de gemeente, het waterschap of de provincie op hun locatie. Alleen als u als overheid 'Verken uw idee' heeft ingesteld, kan de initiatiefnemer vanuit het Omgevingsloket overleg aanvragen met uw organisatie.
In het voorbeeld hieronder maken gemeente Urk en provincie Flevoland wel gebruik van Verken uw idee. Bij waterschap Zuiderzeeland kunnen initiatiefnemers geen overleg aanvragen via Verken uw idee.
Stap 5: Bijlagen toevoegen
In stap 5 voegt de initiatiefnemer na het kiezen van een overlegpartner eventueel bijlagen toe. Het is mogelijk om ook later nog bijlagen toe te voegen.
Stap 6: Uw contactgegevens
Hier vullen initiatiefnemers de contactgegevens in, zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer. Bedrijven die inloggen vullen ook de bedrijfsnaam in. Dit is een vereenvoudigd formulier, met een beperkte set contactgegevens.
Doet een gemachtigde de aanvraag? Dan vult de gemachtigde hier ook de naam van de initiatiefnemer in. Op deze manier kunt u contact opnemen met de gemachtigde of de initiatiefnemer.
Stap 7: Overzicht
In stap 7 krijgen initiatiefnemers een overzicht van alle ingevulde gegevens. Ook staat er een waarschuwing dat er kosten kunnen zijn voor de aanvraag:
‘Kosten
Kijk op de website van <naam bevoegd gezag> of er mogelijk kosten zijn voor het aanvragen van een overleg.’
Vervolgens kunnen ze het idee verzenden met de knop ‘Overleg aanvragen’.
Instellen Verken uw idee
U bepaalt als overheid zelf of u Verken uw idee in het Omgevingsloket wilt aanbieden. Standaard staat Verken uw idee uit, met een standaardtoelichting. Als overheid kunt u ook een eigen toelichting aanleveren. Bijvoorbeeld om initiatiefnemers te verwijzen naar uw eigen website voor meer informatie. Zet u Verken uw idee aan? Dan moet u een eigen toelichting meesturen.
Er zijn 3 opties
Opties | Verken uw idee aan/uit | Toelichting in Omgevingsloket |
---|---|---|
Optie 1 (standaardoptie) | Uit | standaardtoelichting |
Optie 2 | Uit | Eigen toelichting |
Optie 3 | Aan | Eigen toelichting |
Instellen in overleg met leverancier
Het aanzetten van Verken uw idee en het aanpassen van toelichtingen stemt u af met de leverancier van uw zaak- of vergunningensysteem. Hiervoor zijn 2 nieuwe API’s Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) ontwikkeld:
- Verzoekconfiguratie beheren: om in te stellen of Verken uw idee aan of uit staat. En om de standaardtoelichting aan te passen
- Verzoekconfiguratie opvragen: om op te vragen of een organisatie Verken uw idee gebruikt.
Toelichting
Als Verken uw idee uitstaat
Als Verken uw idee uitstaat, zien initiatiefnemers bij het kiezen van een overlegpartner de volgende tekst: ‘U kunt geen overleg aanvragen met <naam organisatie> via het Omgevingsloket’.
Daarna komt de standaardtoelichting: ‘Kijk op de website van <naam organisatie> voor de mogelijkheden.’ Deze toelichting kunt u vervangen door een eigen toelichting.
Als u Verken uw idee aanzet
Als u Verken uw idee aanzet, kunnen initiatiefnemers overleg met u aanvragen. Ze zien dan de volgende tekst: ‘Overleg aanvragen met <naam organisatie>’. De toelichting die initiatiefnemers hier zien, levert u zelf aan.
Voorbeelden toelichtingen
Hieronder ziet u een aantal voorbeelden.
- Voorbeeld eigen toelichting Verken uw idee staat uit, met link naar formulier op eigen website:
'U kunt geen overleg aanvragen met <naam overheid> via het Omgevingsloket.
Gemeente x biedt geen mogelijkheid om via het Omgevingsloket een overleg aan te vragen. Wilt u uw idee verkennen? Of u heeft een plan, maar wilt de mogelijkheden eerst bespreken voordat u verder gaat met de uitwerking? Gebruik dan het formulier op onze website om een overleg aan te vragen: <url van formulier>.
Samen kijken we naar de haalbaarheid van uw plannen. Dit overleg is niet gratis. De kosten vindt u in onze legesverordening <url legesverordering>.’
- Voorbeeld eigen toelichting Verken uw idee staat uit, met verwijzing naar conceptverzoek of aanvraag:
‘U kunt geen overleg aanvragen met <naam overheid> via het Omgevingsloket
Gemeente x biedt geen mogelijkheid om via het Omgevingsloket een overleg aan te vragen. Wel kunt u een conceptverzoek indienen om de haalbaarheid van uw plan of project te toetsen. Of om te laten controleren of u de juiste informatie heeft ingevuld, voordat u het verzoek definitief indient. Hiervoor gaat u naar Aanvragen, vult u alle stappen van de aanvraag in en kiest u bij stap 7 'Verzoeken indienen'.
Kijk voor meer informatie op onze website: <url website>.’
- Voorbeeld eigen toelichting Verken uw idee staat aan:
‘Overleg aanvragen met <naam overheid> Heeft u een idee voor een project dat u wilt verkennen? Of heeft u een plan, maar u wilt u eerst de mogelijkheden bespreken voor u het verder uitwerkt? Dan kunt u een overleg aanvragen om uw idee te verkennen.
Samen kijken we naar de haalbaarheid van uw plannen. Dit overleg is niet gratis. De kosten vindt u in onze legesverordening <url legesverordering>.’
Om rekening mee te houden
Zaak- of vergunningensysteem met STAM versie 5.0
Om als overheid aanvragen voor Verken uw idee te kunnen ontvangen, moet uw zaak- of vergunningensysteem versie 5.0 van STAM ondersteunen. STAM 4.0 ondersteunt Verken uw idee niet. STAM 5.0 is sinds juli 2024 beschikbaar.
Softwareleveranciers bepalen zelf wanneer zij de nieuwe STAM versie 5.0 ondersteunen. Daarom is het beschikbaar stellen van Verken uw idee in het Omgevingsloket ook afhankelijk van de planning en realisatie van de leveranciers.
Verzoeknotificatie voor ophalen aanvragen
Na het indienen van het idee ontvangt u als overheid in het zaak-of vergunningensysteem een verzoeknotificatie. U kunt vervolgens het idee ophalen in uw eigen software.
Geen publiceerbare pdf
U ontvangt geen publiceerbare pdf bij dit verzoek. U hoeft de gegevens voor het overleg namelijk nooit te publiceren, zoals bij een vergunningaanvraag.
Instellen behandeldienst is niet mogelijk
Voor aanvragen van Verken uw idee kunt u geen behandeldienst instellen. U kunt deze aanvragen wel doorsturen naar een behandeldienst. Dit doet u met de optie voor wijzigen bevoegd gezag/behandeldienst. Het zaak- of vergunningensysteem van de behandeldienst moet hiervoor wel versie 5.0 van STAM ondersteunen.
Aanvragen niet te vinden via TAM Gerelateerde verzoeken
U kunt de aanvragen via Verken uw idee niet vinden met de Tijdelijke alternatieve maatregel Gerelateerde verzoeken (TAM). Dat komt omdat deze aanvragen vertrouwelijk zijn.
Intrekken niet mogelijk
Initiatiefnemers kunnen een aanvraag voor Verken uw idee niet intrekken via het Omgevingsloket. Houd er rekening mee dat initiatiefnemers in dat geval mogelijk contact met u zullen opnemen.
Samenwerken aan ideeën via de SWF
U kunt een samenwerking starten via de Samenwerkfunctionaliteit (SWF) voor aanvragen van Verken uw idee. Dit kan met organisaties die versie 5.0 van STAM gebruiken.
Acties voor u als overheid
U kunt als overheid nu bepalen of u Verken uw idee wil gebruiken en beginnen met de voorbereidingen.
Bepaal of u Verken uw idee wil gebruiken
Bepaal of uw organisatie aanvragen wil ontvangen via Verken uw idee. Wilt u dit niet? Dan hoeft u dit niet in te stellen. Standaard staat Verken uw idee uit voor alle organisaties.
Wilt u Verken uw idee wel gebruiken? Uw softwareleverancier weet of dit al mogelijk is voor uw organisatie en hoe dit ingesteld kan worden.
Bepaal welke toelichting u wilt gebruiken
Bepaal welke toelichting u wilt gebruiken. Als u Verken uw idee niet gebruikt, kunt u de standaardtoelichting gebruiken of deze vervangen door een eigen toelichting. Als u de standaardtoelichting wil gebruiken, hoeft u niets te doen. Wilt u een eigen toelichting gebruiken? Uw softwareleverancier weet of dit al mogelijk is en hoe u deze kunt aanleveren. Voor de tekst kunt u de voorbeelden op deze pagina gebruiken.
Zet u Verken uw idee aan? Dan moet u een eigen toelichting aanleveren.
Richt proces in en test de werking
Wilt u Verken uw idee gebruiken? Richt dan het zaaktype en proces in bij uw zaak- of vergunningensysteem.
Test daarna de werking van Verken uw idee op de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van het DSO. Hiervoor kunt u ondersteuning vragen bij uw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO).
Als alles werkt, kunt u met uw leverancier de aanpassingen ook doen op de productieomgeving.
Bespreek veranderingen in eigen organisatie
Bespreek de veranderingen met andere afdelingen in uw organisatie. Bijvoorbeeld met collega’s van de afdeling communicatie en het klantcontactcentrum (KCC). Misschien moet uw organisatie teksten op de website en de kennisbank van het KCC aanpassen. Gebruikt u nu bijvoorbeeld een eigen formulier op uw website voor deze vorm van vooroverleg? Bepaal dan of dit formulier moet blijven of dat u het formulier moet aanpassen.
Bespreek veranderingen met organisaties in regio
Bespreek de veranderingen ook met organisaties in de regio waarmee u samenwerkt. Initiatiefnemers zien of ze een overleg kunnen aanvragen met hun gemeente, waterschap en/of provincie. U kunt bijvoorbeeld met elkaar bespreken wie Verken uw idee gebruikt en of u de teksten op elkaar wil afstemmen. U kunt ook afspraken maken over het doorsturen van de aanvragen die u ontvangt via Verken uw idee. En hoe u met elkaar samenwerkt aan deze aanvragen.
Meer informatie
API (Application Programming Interface)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet wordt ontwikkeld als open stelsel. Alle functionaliteiten en gegevens van het loket worden aangeboden als services. Ook wel bekend als API's (Application Programming Interface). API's zorgen ervoor dat softwareprogramma's onderling met elkaar kunnen communiceren. Welke services beschikbaar zijn en aan welke voorwaarden systemen moeten voldoen om aan te sluiten, is te vinden op het Ontwikkelaarsportaal.