Praktijkproef begrijpelijkheid Omgevingsloket
Het Omgevingsloket moet begrijpelijk zijn voor iedereen. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Daarom deden 9 laaggeletterden een praktijkproef: ze bekeken de teksten van het Omgevingsloket op begrijpelijkheid.
In deze video bespreken deelnemers en begeleiders van de praktijkproef hun ervaringen en voorstellen voor verbetering. Sander Haaksma van het UX-team van het Digitaal Stelsel Omgevingswet en projectleider van de praktijkproef benadrukt het grote belang van de praktijkproef: 'Het is heel waardevol om van deze deelnemers te horen waar zij behoefte aan hebben.'
Praktijkproef begrijpelijkheid Omgevingsloket
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Aan de slag met de Omgevingswet. Een Begrijpelijke Overheid.
Sander Haaksma – Projectleider Aan de slag met de Omgevingswet: Wij bouwen het Omgevingsloket en het Omgevingsloket is een website waarop je kunt controleren of je een vergunning nodig hebt voor een bepaalde activiteit, waarop je de vergunning kunt aanvragen en waarop je ook een overzicht hebt met alles wat er in de omgeving speelt.
Batul Kazmi – Communicatieadviseur Aan de slag met de Omgevingswet: Waarom is het eigenlijk belangrijk dat het DSO digitaal inclusief is?
Sander Haaksma – Projectleider Aan de slag met de Omgevingswet: Omdat het DSO gemaakt wordt voor iedereen in Nederland en dat we heel graag willen helpen om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken. We focussen ons met intensiviteit op gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en begrijpelijkheid. Toegankelijkheid is bijvoorbeeld; iemand die blind is moet straks ook een vergunning kunnen aanvragen. En met begrijpelijkheid willen we ook zoveel mogelijk mensen bereiken die moeite hebben met lezen en schrijven, en met het gebruiken van een computer. Dat is vaak wat het gevolg is van als je niet goed kan lezen en schrijven. Belangrijk is dat dat het niet alleen maar voor burgers en bedrijven belangrijk is dat iedereen mee kan doen, maar ook voor een gemeente of een ander bevoegd gezag zelf, omdat het gewoon het werk efficiënter, slimmer en makkelijker maakt. Ik krijg minder vragen, dus het bespaart uiteindelijk ook gewoon kosten. Dus dat is ook een reden om hiermee aan de gang te gaan. Wij kunnen als Digitaal Stelsel Omgevingswet nog ons best doen om alles zo inclusief mogelijk te maken, maar de sleutel ligt in handen van alle bevoegde gezagen in Nederland want alleen maar met elkaar, samen, kunnen we dit bereiken. Zodat we iedereen in Nederland mee kunnen laten doen.
Batul Kazmi – Communicatieadviseur Aan de slag met de Omgevingswet: U heeft een online testpanel uitgevoerd samen met 'Taalambassadeurs'. Kunt u mij vertellen hoe het proces in zijn werk ging?
Hank Gronheid – Begeleider Praktijkproef Stichting ABC: Ons werd gevraagd om naar het materiaal van de website te kijken. Om te kijken in hoeverre de teksten begrijpelijk zijn voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Vervolgens hebben wij aan iedere taalambassadeur een paar pagina’s voorgelegd, zij hebben gekeken naar de tekst, of ze die begrepen. Zij hebben aangegeven welke woorden voor hen moeilijk waren, welke zinnen ingewikkeld waren en zij hebben hun advies mogen geven hierover om dit te verbeteren.
Lorette Kallendorf – Taalambassadeur: Bijvoorbeeld… Het ging over: je wil iets verbouwen, dan ga je een formulier invullen via DigiD. Maar dan staat er 'activiteit' en dan denk je: 'Activiteit is toch sport?' Maar die activiteit gaat over verbouwen.
Jos Niels – Taalambassadeur: Wat wel heel belangrijk is, is dat de moeilijke woorden die niet goed begrijpelijk zijn met een groter lettertype gedrukt worden, of als zwart-wit gedrukt worden. Ik wil net zo goed bij de mensen horen als de wat hoger opgeleide mensen. Ik wil in deze economie ook gewoon meedraaien als een gewoon mens wat ik ben. Ik ben niet meer en ik ben niet minder. En ik wil ook niet meer zijn, maar ik wil ook absoluut niet minder zijn.
Lorette Kallendorf – Taalambassadeur: Ik vind het heel goed dat jullie deze doelgroep er ook bij betrekken want je hebt heel veel laaggeletterden en de meeste van de bevolkingen kunnen moeilijk lezen. Als je deze mensen wegschrijft dan vallen ze weer in een ander, hoe zeg je dat, gat of zo? Maar ik vind het heel fijn dat jullie deze groep erbij betrekken.
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Aan de slag met de Omgevingswet.
www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.
*Muziek stopt*