Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) omgevingsverordening
Met deze tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) kunnen provincies de omgevingsverordening publiceren via alternatieve routes: via IMRO (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) of via DROP (Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties). Deze TAM is tot 1 januari 2026 te gebruiken.
Hier is deze TAM voor bedoeld
Provincies hadden regelgeving in voorbereiding die op het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet moet zijn vastgesteld. Deze regelgeving is vastgelegd in de omgevingsverordening Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De keten voor het publiceren en beschikbaar stellen van de omgevingsverordening via het DSO was nog niet volledig getest: nog niet alle provincies konden muteren. Hierdoor was niet met zekerheid te zeggen of het in alle gevallen succesvol zou werken.
Om te voorkomen dat voor bepaalde juridische activiteiten geen juridische regels van kracht zouden zijn bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet in werking treedt, was het nodig alternatieven te bieden. Zodat voor alle 12 provincies een omgevingsverordening kon worden vastgesteld en gepubliceerd voor inwerkingtreding.
Bovendien moet het mogelijk zijn om hierbij ook toepasbare regels (vragenbomen) te publiceren. Provincies stellen zaken vergunning- en meldingsplichtig in hun verordeningen. Zij zijn verplicht om toepasbare regels te leveren om digitaal indienen van aanvragen en meldingen mogelijk te maken. Met deze TAM kunnen provincies voldoen aan de minimale inwerkingtredingscriteria voor de omgevingsverordening. De TAM is voor inwerkingtreding van de Omgevingswet ingericht door het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Zo werkt deze TAM
Er zijn 2 alternatieve routes voor publicatie van de omgevingsverordening:
- Alternatief DROP: publiceer de omgevingsverordening via de Staatscourant of Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties (DROP)
- Alternatief IMRO: publiceer via IMRO. Via de overbruggingsfunctie komt de omgevingsverordening dan ook beschikbaar in het Omgevingsloket, bij Regels op de kaart.
In beide gevallen is daarnaast een placeholder nodig in de nieuwe Standaard officiële publicaties (STOP) met bijhorende Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (TPOD). Dit is een document dat is gepubliceerd via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)) met een link naar de publicatie van de verordening en naar de benodigde activiteit-annotaties bij die verordening. Hierdoor is het mogelijk om toepasbare regels klaar te zetten in het Omgevingsloket die horen bij de omgevingsverordening.
De TAM bestaat dus altijd uit 2 acties:
- publicatie van de omgevingsverordening via een alternatieve route
- publicatie van een placeholder in STOP/TPOD
Voordelen van deze TAM
Voordelen DROP
- Er is geen software van derden nodig. Alle provincies hebben DROP-software.
- De juridische status van de omgevingsverordening wordt gewaarborgd via de DROP-route.
Voordelen IMRO
- Er is geen software van derden nodig. Alle provincies hebben IMRO-software.
- De juridische status van de omgevingsverordening wordt gewaarborgd via IMRO.
- De omgevingsverordening is zichtbaar via het Omgevingsloket bij het onderdeel viewers Regels op de kaart.
Voordelen placeholder
- De placeholder maakt het mogelijk om de toepasbare regels die horen bij de omgevingsverordening, klaar te zetten in het Omgevingsloket. Deze is nodig om aan de wettelijke vereisten op het gebied van digitale dienstverlening bij inwerkingtreding te voldoen.
Nadelen van deze TAM
Nadelen DROP
-
De omgevingsverordening zelf is niet zichtbaar in het Omgevingsloket. U ziet in bij Regels op de kaart in het Omgevingsloket alleen de placeholder.
-
Het is niet mogelijk om de geografische informatieobjecten (GIO’s) via DROP te publiceren. Deze moet de provincie op een andere wijze beschikbaar stellen.
Nadelen IMRO
-
De verordening coderen in IMRO (dit is geen conversie). In vergelijking met de DROP-route is dit meer werk als u van 0 af aan moet beginnen.
Nadelen placeholder
- Het maken en publiceren hiervan is extra werk voor provincies. Als de omgevingsverordening wordt gepubliceerd met de nieuwe publicatiestandaard, is dit niet nodig.
Wie deze TAM nodig heeft
De doelgroep van deze TAM zijn de provincies.
Beschikbaarheid van de TAM
Over deze TAM is besloten om de inzet met een extra jaar te verlengen. De TAM is daarmee tot 2 jaar na inwerkingtreding in te zetten, dus tot 1 januari 2026. Daarbij geldt dat procedures waarvan het ontwerp – met toepassing van de TAM – voor 1 januari 2025 ter inzage zijn gelegd, ook met toepassing van de TAM na 2025 afgerond kunnen worden.
Status van deze TAM
Beschikbaar.
Meer informatie
- Omgevingsdocumenten opstellen: digitale eisen
- Werkafspraak TAM omgevingsverordening (verwijst naar een andere website) en bijbehorende technische handreiking (verwijst naar een andere website)
- Meer informatie over het stoppen van de TAM vindt u in het nieuwsbericht Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) stoppen definitief per 1 januari 2026. Dit bericht is op 16 april 2025 gepubliceerd op de website van het Programma van Aan de slag met de Omgevingswet. Deze website stopt op 1 juli 2025. Na deze datum kunt u het bericht vinden in het webarchief (verwijst naar een andere website).
Omgevingsverordening
Omgevingsverordening als bedoeld in artikel 2.6 van de Omgevingswet. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Artikel 2.6, Omgevingswet bepaalt dat er voor het grondgebied van de provincie 1 omgevingsverordening is waarin regels over de fysieke leefomgeving zijn opgenomen.
Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Landelijke voorziening als bedoeld in artikel 20.21 van de Omgevingswet. Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Omgevingsbesluit.
Artikel 20.21, Omgevingswet bepaalt dat overheden officiële documenten publiceren via het platform voor overheidspublicaties: de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Omgevingsdocumenten die overheden publiceren, komen via deze landelijke voorziening ook in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De regels zijn dan in het Omgevingsloket op de kaart te zien.
- Lees meer over de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).