Omgevingsdocumenten opstellen: annoteren en andere digitale eisen
Omgevingsdocumenten publiceert u via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Hiervoor moet uw omgevingsdocument voldoen aan verschillende eisen. Na publicatie ziet u de regels ook terug op de kaart in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Annotaties maken omgevingsdocumenten doorzoekbaar en geven meer informatie op de kaart.
Omgevingsdocumenten
Als overheid kunt u verschillende wettelijke instrumenten inzetten om de Omgevingswet uit te voeren. U legt uw visie, beleid en regels vast in documenten, ook wel omgevingsdocumenten genoemd.
U publiceert uw omgevingsdocumenten via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Deze documenten zijn aangewezen in de Regeling standaarden publicaties Omgevingswet.
- omgevingsvisie
- waterschapsverordening
- omgevingsverordening
- omgevingsplan
- reactieve interventie
- instructie
- voorbereidingsbesluit
- projectbesluit
- AMvB en ministeriële regeling
- programma
- Natura 2000 besluiten
- kennisgeving omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (bopa)
Publicatie bopa niet via LVBB
De bekendmaking van een kennisgeving omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit gaat via DROP (Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties). DROP is gekoppeld aan de LVBB. Daardoor is de kennisgeving met de geometrie ook te zien in het onderdeel Regels op de kaart.
Belangrijkste eisen bij opstellen
Voldoen aan nieuwe publicatiestandaarden
Voor de publicatie van omgevingsdocumenten door KOOP is een nieuwe standaard ontwikkeld, de Standaard officiële publicaties (STOP). Dit is een algemene standaard voor overheidspublicaties. Daarnaast zijn door Geonovum Toepassingsprofielen (TPOD) ontwikkeld voor omgevingsdocumenten. Ieder omgevingsdocument heeft een eigen toepassingsprofiel.
Annoteren van omgevingsdocumenten
Annoteren is onderdeel van STOP/TPOD en betekent het toevoegen of markeren van eigenschappen aan juridische regels in omgevingsdocumenten. Door te annoteren maakt u het omgevingsdocument digitaal leesbaar en verbetert u daarmee de dienstverlening. Een initiatiefnemer kan namelijk zo in het onderdeel Regels op de kaart het omgevingsdocument op eigenschappen van regels doorzoeken of filteren en ze op de kaart laten zien. Door annoteren koppelt u een werkingsgebied aan een artikel en kan een initiatiefnemer zien welke regels er gelden voor de gekozen locatie. In de wegwijzer TPOD van Geonovum kunt lezen hoe u annotaties als omgevingswaarde, gebiedsaanwijzing of omgevingsnorm kunt gebruiken.
Hoe beter u juridische regels in omgevingsdocumenten annoteert, hoe beter ze vindbaar zijn in het Omgevingsloket.
Annoteren en toepasbare regels
Als u eigen activiteiten in uw omgevingsdocument opneemt waarvoor bijvoorbeeld een vergunningplicht of meldplicht geldt, moet u deze activiteit en het bijbehorende werkingsgebied annoteren. De activiteit en locatie komen na publicatie dan beschikbaar in de functionele structuur van de Registratie toepasbare regels (RTR). U kunt uw toepasbare regels voor bijvoorbeeld de indieningsvereisten vervolgens toevoegen aan de activiteit.
Lees meer over Omgevingsdocumenten annoteren voor toepasbare regels.
Omgevingsdocumenten publiceren
Publiceren in de LVBB
U publiceert omgevingsdocumenten via uw eigen plansoftware in de LVBB.
Publiceren in Regels op de kaart in het Omgevingsloket
Via de LVBB komen omgevingsdocumenten automatisch terecht in het Omgevingsloket van het DSO. U hoeft uw regels hier niet zelf te beheren.
Wegwijzer TPOD voor standaarden Omgevingswet
De wegwijzer TPOD van Geonovum is een praktisch hulpmiddel voor overheden. U kunt de wegwijzer gebruiken als u de Standaard officiële publicaties (STOP) en de Toepassingsprofielen omgevingsdocumenten (TPOD) gebruikt.
Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)
Kunt u als gemeente uw omgevingsplan nog niet via de LVBB wijzigen? Er is een tijdelijk alternatieve maatregel beschikbaar: de TAM-IMRO. Daarmee kunt u via de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) het omgevingsplan wijzigen voor urgente gebiedsontwikkelingen.
Lees ook de veelgestelde vragen en de bijsluiter over TAM-IMRO op de website van VNG.
Meer informatie
- Bekijk voor hulp bij implementatie de pagina van Aan de slag met de Omgevingswet.
- Er is een Notitie Werkwijze Geo en Locaties in Omgevingsdocumenten.
- Lees ook de Whitepaper Opstellen en structureren van Omgevingsdocumenten.