Omgevingsdocumenten opstellen: digitale eisen
Er zijn verschillende eisen waar omgevingsdocumenten aan moeten voldoen. Pas als ze aan die eisen voldoen kunt u ze publiceren in de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Na publicatie ziet u de regels ook terug op de kaart in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Omgevingsdocumenten
Als overheid kunt u verschillende wettelijke instrumenten inzetten om de Omgevingswet uit te voeren. U legt uw visie, beleid en regels vast in documenten, ook wel omgevingsdocumenten genoemd.
U publiceert deze omgevingsdocumenten via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Deze documenten zullen worden aangewezen in de Regeling standaarden publicaties Omgevingswet. Deze regeling is nog in procedure. Voor de volgende omgevingsdocumenten is interbestuurlijk overeengekomen om Toepassingsprofielen (TPOD) te ontwikkelen.
- omgevingsvisie
- waterschapsverordening
- omgevingsverordening
- omgevingsplan
- reactieve interventie
- instructie
- voorbereidingsbesluit
- projectbesluit
- AMvB en ministeriële regeling
- programma
- Natura 2000 besluiten
- kennisgeving omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit
De bekendmaking van een kennisgeving omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit gaat via DROP (Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties). DROP is gekoppeld aan de LVBB. Daardoor is de kennisgeving ook te zien in het onderdeel Regels op de kaart.
Belangrijkste eisen bij opstellen
Voldoen aan nieuwe publicatiestandaarden
Voor de publicatie van omgevingsdocumenten is een nieuwe standaard ontwikkeld, de Standaard officiële publicaties (STOP). Dit is een algemene standaard voor overheidspublicaties. Daarnaast zijn Toepassingsprofielen (TPOD) ontwikkeld voor omgevingsdocumenten. Ieder omgevingsdocument heeft een eigen toepassingsprofiel.
Inhoud ordenen (annoteren)
Om omgevingsdocumenten digitaal leesbaar te maken, zijn er afspraken over het ordenen van de inhoud. Dit gebeurt onder andere door de informatie in besluiten te annoteren. Annoteren is het toevoegen of markeren van gegevens aan (onderdelen van) omgevingsdocumenten en regelingen.
Hierdoor krijgt informatie in een besluit of de regeling kenmerken waarop gefilterd kan worden. En het zorgt ervoor dat werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart te zien zijn. Annoteren helpt ook bij de verbinding tussen toepasbare regels in vragenbomen en de juridische regels met werkingsgebieden.
Hoe beter u juridische regels in omgevingsdocumenten annoteert, hoe beter ze vindbaar zijn in het Omgevingsloket.
Zien op een kaart
In het onderdeel Regels op de kaart in het Omgevingsloket moeten de regels los van elkaar op een kaart te zien zijn. Ieder artikel en lid heeft daarom een eigen werkingsgebied. Hiermee legt u de verbinding tussen de regeltekst en de coördinaten van de plek waar de regels gelden. Dat doet u door te annoteren.
Omgevingsdocumenten publiceren
Publiceren in de LVBB
U publiceert omgevingsdocumenten via uw eigen plansoftware in de LVBB.
Publicatie omgevingsvergunning
De publicatie voor de omgevingsvergunning gaat vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet voorlopig nog niet via de LVBB. En komt dus ook niet beschikbaar in het DSO. Met de komst van de Wet elektronische publicaties (Wep) wordt de omgevingsvergunning gepubliceerd via de applicatie Decentrale Regelgeving en Officiële publicaties (DROP).
Publiceren in Regels op de kaart in het Omgevingsloket
Via de LVBB komen omgevingsdocumenten automatisch terecht in het Omgevingsloket van het DSO. U hoeft uw regels hier niet zelf te beheren.
Wegwijzer TPOD voor standaarden Omgevingswet
De wegwijzer TPOD is een praktisch hulpmiddel voor overheden. U kunt de wegwijzer gebruiken als u de Standaard officiële publicaties (STOP) en de Toepassingsprofielen omgevingsdocumenten (TPOD) gebruikt.
Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)
Kunt u als gemeente uw omgevingsplan nog niet via de LVBB wijzigen? Er is een tijdelijk alternatieve maatregel beschikbaar: de TAM-IMRO. Daarmee kunt u via de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) het omgevingsplan wijzigen voor urgente gebiedsontwikkelingen.
Meer informatie
- De oefencasus 'Vullen met STOP/TPOD' kunt u gebruiken bij het oefenen met het beschikbaar stellen van omgevingsdocumenten.
- Er is een Notitie Werkwijze Geo en Locaties in Omgevingsdocumenten.
- Ontdek meer over annoteren en Regels op de kaart.
- Met annoteren zorgen voor meer samenhang tussen omgevingsdocumenten.
- Bekijk de aanpak van gemeente Veenendaal bij het maken van haar omgevingsplan.
Begrip: Omgevingsdocument
Als overheid kunt u verschillende wettelijke instrumenten inzetten om de Omgevingswet uit te voeren. U legt uw visie, beleid en regels vast in documenten, ook wel omgevingsdocumenten genoemd (zie artikel 20.26 lid 2 OW). Het zijn de besluiten die in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) kunnen of moeten worden opgenomen. Dit geldt voor de documenten zullen worden aangewezen in de Regeling standaarden publicaties Omgevingswet. Deze regeling is nog in procedure.
Overheden gebruiken de Standaard officiële publicaties (STOP) en de Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (TPOD) als ze omgevingsdocumenten opstellen. Ze publiceren omgevingsdocumenten via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Lees meer over Omgevingsdocumenten opstellen: digitale eisen.