Wat tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) zijn
Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft het programma Aan de slag met de Omgevingswet tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) ingericht. Dit is een tijdelijk vangnet voor overheden en uitvoeringsorganisaties die nog geen gebruik konden maken van delen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hiermee konden trajecten voor urgente gebiedsontwikkeling en dienstverlening rond vergunningverlening na inwerkingtreding doorgaan.
Over de TAM voor het DSO
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet van start gegaan. Om het werken met de Omgevingswet digitaal te ondersteunen, is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ontwikkeld.
Het DSO bestaat uit centrale onderdelen, zoals het Omgevingsloket en de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen. Dit wordt de landelijke voorziening van het DSO genoemd. Maar ook uit lokale systemen bij gemeenten, provincies, waterschappen en rijkspartijen. Zoals plansoftware, een zaak- of vergunningensysteem en regelbeheersoftware.
Het DSO levert de digitale ondersteuning voor bijvoorbeeld het volgende:
- het publiceren van omgevingsdocumenten, zoals omgevingsplannen en omgevingsverordeningen
- het raadplegen van de inhoud van die plannen
- checken of er bijvoorbeeld een vergunning nodig is bij bepaalde werkzaamheden horen
- het indienen van een vergunningaanvraag, of melding en informatie
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet ondersteunde het DSO nog niet alle processen. En konden niet alle overheden al gebruik maken van delen van het DSO. Om die redenen heeft het programma Aan de slag met de Omgevingswet TAM aangeboden.
Vaak zal een TAM nadelen of beperkingen hebben. Dat is onvermijdelijk en logisch. De reden om toch te werken met TAM is dat ze uiteindelijk bijdragen aan een succesvolle invoering en werking van de Omgevingswet.
Deze TAM zijn er
TAM voor publiceren omgevingsdocumenten
Voor het publiceren van omgevingsdocumenten zijn 6 TAM. Bij deze TAM gebruiken overheden nog de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) en/of DROP (Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties).
Het gaat om de volgende 6 TAM:
- TAM omgevingsplan via IMRO
- TAM omgevingsverordening via IMRO
- TAM voorbereidingsbesluit via IMRO
- TAM projectbesluit via IMRO of DROP
- TAM reactieve interventie via IMRO
- TAM instructie via IMRO
Deze TAM zijn in april 2021 geïntroduceerd, als onderdeel van het overgangsrecht in het Besluit elektronische publicaties.
TAM voor dienstverlening
Daarnaast zijn er 3 TAM voor dienstverlening. Dat zijn:
- TAM grelateerde verzoeken
- TAM behandeldiensten. Deze TAM was beschikbaar tot 1 februari 2025.
- TAM instellen conceptverzoek. Deze TAM was beschikbaar tot 1 februari 2025.
Meer informatie
Meer informatie over het stoppen van de TAM vindt u in het nieuwsbericht Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) stoppen definitief per 1 januari 2026. Dit bericht is op 16 april 2025 gepubliceerd op de website van het programma van Aan de slag met de Omgevingswet. Deze website stopt op 1 juli 2025. Na deze datum kunt u het bericht vinden in het webarchief.