Toepasbare regels maken: alle stappen in het proces
Als gemeente, waterschap, provincie of rijksorganisatie maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Om toepasbare regels te maken, doorloopt u een aantal stappen. Met deze stappen kunt u de doelstellingen van uw organisatie goed bepalen en uitvoeren.
Strategie bepalen voor het maken van toepasbare regels
U vertaalt uw juridische regels naar toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar dragen toepasbare regels bij aan uw digitale dienstverlening aan burgers en bedrijven. U bepaalt zelf hoe u toepasbare regels inzet. Het ambitieniveau en de doelen van uw organisatie spelen daarbij een belangrijke rol.
Lees meer over het bepalen van uw strategie voor toepasbare regels.
Samenwerken aan toepasbare regels
Om goede toepasbare regels te maken, zijn verschillende vaardigheden nodig. Ook maken verschillende overheden in een regio vaak regels over dezelfde activiteiten. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet raadt u daarom aan om multidisciplinair en interbestuurlijk samen te werken. Ook overheden die al bezig zijn met toepasbare regels zien de voordelen hiervan. Ga voor meer informatie naar de pagina Samenwerken aan toepasbare regels.
Activiteiten bepalen waarvoor u toepasbare regels wilt maken
U bepaalt zelf voor welke activiteiten u toepasbare regels maakt. Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet moet u toepasbare regels maken voor uw indieningsvereisten. Dit is verplicht. Ook is afgesproken dat u het huidige dienstverleningsniveau behoudt.
U kunt alleen toepasbare regels maken voor de activiteiten waarvoor u zelf de juridische regels maakt. Het Rijk maakt de toepasbare regels voor de rijksregels. Het Rijk maakt voor gemeenten en waterschappen ook de toepasbare regels voor de activiteiten in de bruidsschat. Die kunt u als gemeente of waterschap nog wel veranderen.
Heeft u aanvullende lokale indieningsvereisten? En heeft u daarvoor ook vergunningchecks of lokale indieningsvereisten in het huidige Omgevingsloket online? Dan moet u daar zelf toepasbare regels voor maken voor het nieuwe Omgevingsloket. Dat moet u doen voor de Omgevingswet in werking treedt. Zo behoudt u uw huidig dienstverleningsniveau.
Lees meer over de minimale eisen voor toepasbare regels in relatie tot de bruidsschat en uw huidige dienstverleningsniveau behouden.
Toepasbare regels en vragenbomen maken
Voordat u toepasbare regels maakt, begint u met een analyse van uw juridische regels die nu gelden. Daarna kunt u een vragenboom of beslistabel uitwerken en bepalen welke vragen u wilt stellen. U kunt het beste juridische en toepasbare regels tegelijk maken. Dat blijkt uit ervaringen van organisaties die al oefenen met toepasbare regels maken. Daarna kunt u de vragen en antwoorden verder uitwerken met regelbeheersoftware.
Het is belangrijk dat burgers en bedrijven uw vragen in het Omgevingsloket goed begrijpen. Gebruik daarom de schrijfwijzer als u toepasbare regels maakt. Hierin staan tips om goede vragen, antwoorden en toelichtingen te maken.
Kwaliteitscontrole: toepasbare regels testen
Toepasbare regels moeten kloppen met de juridische regels. Ook moeten burgers en bedrijven goed begrijpen wat u bedoelt. Het is daarom belangrijk dat u de vragenbomen laat nakijken door de juridische afdeling en een gebruikerspanel.
Wilt u meer weten over gebruiksvriendelijkheid van uw toepasbare regels testen? Bekijk dan het webinar Zelf scripts maken voor gebruiksvriendelijkheidstesten (webinar Aan de slag met de Omgevingswet, 9 november 2021).
Aansluiten en toepasbare regels aanleveren
Als uw toepasbare regels klaar zijn, kunt u ze aanleveren voor het Omgevingsloket. Hiervoor moet u uw lokale regelbeheersoftware aansluiten op de Registratie toepasbare regels (RTR). De RTR is onderdeel van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). In de RTR slaan alle overheden hun toepasbare regels op.
Voordat u toepasbare regels kunt aanleveren aan de RTR, moeten de activiteit en locatie waar de regels bij horen erin staan. Ook moet u extra informatie toevoegen aan de activiteit. Dit laatste heet het toepasbaar maken van een activiteit.
Activiteiten in RTR: omgevingsdocumenten annoteren
De activiteiten en de locaties komen in het DSO na het publiceren van een omgevingsdocument. Dit is bijvoorbeeld een omgevingsplan of een waterschapsverordening. In dat omgevingsdocument moet u als overheid onder andere de volgende kenmerken meegeven aan de regels: activiteiten, bovenliggende activiteiten en locatie(s). Dit heet ook wel annoteren.
Als u omgevingsdocumenten maakt, gebruikt u de Standaard officiële publicaties (STOP) en de bijbehorende toepassingsprofielen (TPOD).
Nadat u een omgevingsdocument heeft gepubliceerd, worden de annotaties doorgegeven aan de RTR. Als de datum van inwerkingtreding van het omgevingsdocument in de toekomst ligt, kunt u in de RTR via de filter optie 'Datum Actief' zelf de datum kiezen.
Activiteiten toepasbaar maken
Als een activiteit in de RTR staat, kunt u nog niet meteen uw toepasbare regels aanleveren. Daarvoor moet u de activiteit eerst ‘toepasbaar’ maken. Tijdens deze stap voegt u een aantal kenmerken toe aan de activiteit, zoals een regelbeheerobject en een werkzaamheid.
Lees meer over activiteiten toepasbaar maken.