Conclusies gebruiken bij toepasbare regels voor de Vergunningcheck
Als overheid regelt u per activiteit welke plichten gelden voor initiatiefnemers. Bijvoorbeeld een vergunning aanvragen of informatie geven. Als u toepasbare regels maakt voor de Vergunningcheck, gebruikt u voor deze plichten een conclusie.
Met de conclusie geeft u aan wat een initiatiefnemer moet doen. U kunt 7 verschillende conclusies gebruiken. In het Omgevingsloket zijn uw conclusies te zien als verschillende acties bij het resultaat van de Vergunningcheck.
Op deze pagina
- De mogelijke conclusies
- Vergunningplicht, meldingsplicht en informatieplicht
- Toestemmingsvrij
- Verbod
- Neem contact op met
- Niet van toepassing
De mogelijke conclusies
7 verschillende conclusies
Als u toepasbare regels maakt voor de Vergunningcheck, kunt u 7 verschillende conclusies gebruiken. De mogelijke conclusies staan in Bijlage 1 van de Standaard toepasbare regels (STTR):
- Vergunningplicht
- Meldingsplicht
- Informatieplicht
- Toestemmingsvrij
- Verbod
- Neem contact op met
- Niet van toepassing
Initiatiefnemers zien de conclusies in stap 4. van de Vergunningcheck op de pagina Resultaat. Daar zijn de conclusies te zien als verschillende acties. Meer over het resultaat van de Vergunningcheck leest u op de pagina Resultaat van de Vergunningcheck in het Omgevingsloket.
Toelichting bij conclusies
U kunt een toelichting toevoegen aan uw conclusies. Zo kunt u meer informatie geven over uw conclusie en is het voor initiatiefnemers duidelijker wat ze moeten doen. U kunt bij uw conclusies ook een specifieke toelichting maken. De toelichting is dan afhankelijk van de vragen die initiatiefnemers beantwoorden.
Toelichtingen maakt u met toepasbare regels en moeten voldoen aan een bepaalde opmaak. Meer over toelichtingen leest u op de pagina Toelichting maken bij toepasbare regels in het Omgevingsloket.
Voorbehoud bij conclusies
U kunt ook een voorbehoud toevoegen aan uw toepasbare regels voor de Vergunningcheck. Bijvoorbeeld als in uitzonderlijke gevallen toch een vergunning nodig is. De conclusie van de Vergunningcheck toont voor de tekst dan een icoon met een uitroepteken, om extra aandacht te vragen voor het voorbehoud.
Vergunningplicht, meldingsplicht en informatieplicht
Conclusie vergunningplicht, meldingsplicht en informatieplicht gebruiken
Heeft u in uw regels opgenomen dat initiatiefnemers een vergunning nodig hebben om een activiteit uit te voeren? Of heeft u de verplichting opgenomen om een melding te doen of informatie te geven? Dan gebruikt u de conclusies vergunningplicht, meldingsplicht en informatieplicht. Het kan ook gaan om een combinatie van plichten. Bij deze conclusies kunt u een toelichting en/of een voorbehoud opnemen.
Let op! Om ervoor te zorgen dat initiatiefnemers de vergunning, melding of informatie daadwerkelijk kunnen indienen in het Omgevingsloket, moet u voor het onderdeel Aanvragen ook de toepasbare regels voor deze plichten maken.
Conclusie vergunningplicht in resultaat Vergunningcheck
Is er een vergunningplicht voor een of meerdere activiteiten? Dan is dit in het resultaat van de Vergunningcheck te zien bij de actie Vergunning aanvragen.
Initiatiefnemers zien onder de actie alle activiteiten waarvoor ze een vergunning moeten aanvragen. Per activiteit zien ze de volgende tekst: Vraag een vergunning aan voor '<Naam van de activiteit>'.
Meer informatie
Per vergunningplicht kunnen initiatiefnemers meer informatie lezen. Dit zien ze door op de activiteit of op het i'tje te klikken.
De informatie bestaat uit verschillende toelichtingen en is in deze volgorde te zien:
- Algemene informatie
De volgende standaard tekst is als eerste te zien bij iedere vergunningplicht: 'U heeft een vergunning nodig voordat u mag beginnen met de hieronder genoemde werkzaamheden. Houd rekening met een doorlooptijd voor de behandeling van uw aanvraag.' - ! Controleer eerst uw situatie: <Naam van de activiteit>
Heeft u een voorbehoud toegevoegd bij uw vergunningplicht? Dan is het voorbehoud direct te zien na de algemene informatie. - Toelichting
Heeft u een toelichting toegevoegd bij uw vergunningplicht? Dan is deze te zien onder de titel Toelichting. - Voorbereiding op uw aanvraag
De volgende standaard tekst is als laatste te zien bij iedere vergunningplicht: 'Houd de informatie bij de hand die te maken heeft met de werkzaamheden <Naam van de werkzaamheid>.'.
Conclusie meldingsplicht en informatieplicht in resultaat Vergunningcheck
Is er een meldingsplicht en/of informatieplicht voor een of meerdere activiteiten? Dan is dit te zien bij de actie 'Melden en informatie geven'.
Initiatiefnemers zien onder deze actie alle activiteiten waarvoor ze moeten melden of informatie moeten geven:
- Per activiteit zien ze voor een melding de volgende tekst: Doe een melding voor '<Naam van de activiteit>'.
- Voor een informatieplicht zien ze per activiteit de volgende actie: Geef informatie over '<Naam van de activiteit>'.
Meer informatie
Per activiteit kunnen initiatiefnemers meer informatie lezen. Dit zien ze door op de naam van de activiteit of op het i'tje te klikken.
De informatie bestaat uit verschillende toelichtingen en is in deze volgorde te zien:
- ! Controleer eerst uw situatie: <Naam van de activiteit>
Heeft u een voorbehoud toegevoegd? Dan is het voorbehoud de eerste tekst die de initiatiefnemer ziet. - Toelichting
Heeft u een toelichting toegevoegd? Dan is deze te zien onder de titel Toelichting. - Voorbereiding op uw aanvraag
De volgende standaardtekst is vervolgens te zien bij iedere meld- en informatieplicht: 'Houd de informatie bij de hand die te maken heeft met de werkzaamheden <Naam van de werkzaamheid>'.
Toestemmingsvrij
Conclusie toestemmingsvrij gebruiken
Heeft u geen vergunning-, meldings- of informatieplicht voor een activiteit? En mogen initiatiefnemers een activiteit uitvoeren zonder contact met de overheid? Dan gebruikt u de conclusie toestemmingsvrij.
Bij deze conclusie kunt u een toelichting en/of een voorbehoud opnemen. In de toelichting bij de conclusie kunt u bijvoorbeeld uitleggen dat er wel algemene regels gelden waar initiatiefnemers zich aan moeten houden. En verwijzen naar de eigen website voor aanvullende informatie.
Conclusie toestemmingsvrij in resultaat Vergunningcheck
De conclusie toestemmingsvrij staat op verschillende manieren in de actielijst. Dit is afhankelijk van of er een toelichting en/of een voorbehoud bij de conclusie is:
- Toestemmingsvrij met voorbehoud
Gebruikt u voor een activiteit de conclusie toestemmingsvrij met een voorbehoud? Dan is dit te zien bij de actie 'Controleer uw situatie'. Initiatiefnemers zien dan de volgende tekst: 'Controleer: <Naam van de werkzaamheid>'. Daaronder zien ze per activiteit uw voorbehoud met een waarschuwingsicoon (!) en de titel '<Naam van de activiteit>'.
Gebruikt u naast een voorbehoud ook een toelichting? Dan staat uw toelichting onder het voorbehoud met de titel 'Toelichting'.
- Toestemmingsvrij met toelichting
Gebruikt u voor een activiteit de conclusie toestemmingsvrij met alleen een toelichting? Dan is dit te zien bij de actie 'Om rekening mee te houden'. Onder de actie staat eerst de werkzaamheid die initiatiefnemers hebben gekozen. Daaronder is per activiteit uw toelichting te zien met de naam van de activiteit als titel.
Zijn er meerdere werkzaamheden met een toestemmingsvrije activiteit met een toelichting? Dan staan al die werkzaamheden onder de actie 'Om rekening mee te houden'.
- Toestemmingsvrij zonder toelichting en zonder voorbehoud
Gebruikt u de conclusie toestemmingsvrij, maar heeft u geen toelichting of voorbehoud? Dan staat uw conclusie niet in de actielijst. Bepaal of dat in uw geval wenselijk is.
Bijzondere situatie: alle activiteiten van een werkzaamheid toestemmingsvrij
Actie 'Neem contact op met' bij werkzaamheid toestemmingsvrij
Let op! Zijn alle activiteiten van een werkzaamheid toestemmingsvrij? Dan zien initiatiefnemers naast een eventuele toelichting of voorbehoud in de actielijst ook de actie 'Neem contact op met'. Ze zien dan de volgende tekst: 'Gemeente en waterschap: Moet u iets regelen voor <naam van de werkzaamheid>?'.
Daaronder staat standaard de toelichting dat er meer informatie nodig is om te bepalen wat een initiatiefnemer moet regelen.
Zijn niet alle activiteiten bij een werkzaamheid toestemmingsvrij? Maar zijn er activiteiten met een vergunningplicht, meldingsplicht, informatieplicht of de conclusie neem contact op met? Dan geldt deze bijzondere situatie niet. In die gevallen is er contact tussen de initiatiefnemer en de overheid en kan de overheid controleren of de aanvraag, melding en/of het informatieverzoek compleet is.
Actie 'Neem contact op met' vervangt eerdere melding 'waarschijnlijk geen vergunning of melding nodig'
De actie ‘Neem contact op met’ vervangt de melding ‘waarschijnlijk geen vergunning of melding nodig’ in een eerdere versie van het resultaat van de Vergunningcheck. De Vergunningcheck kan niet met zekerheid zeggen of er voor een werkzaamheid echt geen vergunning of melding nodig is wanneer alle activiteiten van een werkzaamheid toestemmingsvrij zijn. Omdat het niet zeker is of alle overheden Vergunningchecks hebben gemaakt voor de werkzaamheid.
Wens actie veranderen bij toestemmingsvrij
Overheden hebben de wens ingediend om de actie ‘Neem contact op met’ te veranderen bij de conclusie toestemmingsvrij, omdat ze deze actie verwarrend dan vinden. Bijvoorbeeld als in een toelichting bij een activiteit ook staat dat er geen vergunning nodig is voor de activiteit.
Op dit moment onderzoeken de ontwikkelaars van het Omgevingsloket 2 mogelijke oplossingen voor de melding toestemmingsvrij als resultaat in de Vergunningcheck. Om te bepalen welke oplossing het beste past voor initiatiefnemers en overheden willen ze gebruikersinformatie verzamelen. Hiervoor monitoren ze vanaf 1 januari 2024 de resultaten van de Vergunningcheck.
Naar verwachting kunnen ze na 2/3 maanden op basis van deze informatie bepalen welke oplossing het beste past voor alle betrokkenen.
Verbod
Conclusie verbod gebruiken
Deze conclusie gebruikt u als er een absoluut verbod is om de activiteit uit te voeren. Er zijn geen situaties waarbij de activiteit onder voorwaarden wel is toegestaan. Als bevoegd gezag verleent u hier dus geen vergunning voor. U kunt bij deze conclusie een toelichting opnemen.
Conclusie verbod in resultaat Vergunningcheck
Aan een werkzaamheid kunnen meerdere activiteiten van verschillende overheden gekoppeld zijn. Als voor 1 van deze activiteiten een verbod geldt, toont het Omgevingsloket als resultaat alleen de activiteit waarvoor het verbod geldt. De andere activiteiten zijn niet meer relevant, want de werkzaamheid is als geheel verboden.
De conclusie verbod kan op 2 manieren getoond worden bij het resultaat. Dit is afhankelijk van het aantal werkzaamheden dat een initiatiefnemer kiest in de Vergunningcheck:
- Initiatiefnemer doet Vergunningcheck voor 1 werkzaamheid
Is er een verbod voor de geselecteerde werkzaamheid? Dan toont het Omgevingsloket het volgende resultaat: 'Er geldt een verbod. Het is niet toegestaan om de werkzaamheden uit te voeren op de opgegeven locatie.'.
- Initiatiefnemer doet Vergunningcheck voor meerdere werkzaamheden
Doet een initiatiefnemer de Vergunningcheck voor meerdere werkzaamheden? En is er een verbod voor 1 of meerdere werkzaamheden? Dan is dit bij het resultaat al meteen bovenaan de pagina te zien. Ook in de actielijst is dit direct te zien bij stap 1. 'Download de actielijst'.
Neem contact op met
Conclusie gebruiken Neem contact op met
U kunt ervoor kiezen om de initiatiefnemer contact op te laten nemen. Bijvoorbeeld omdat u de initiatiefnemer in de Vergunningcheck bij complexe situaties niet wil belasten met extra vragen om tot een conclusie te komen. Het kan dan klantvriendelijker zijn om met de initiatiefnemer in overleg te gaan. Het advies is om bij de conclusie een toelichting te maken met de manier waarop initiatiefnemers contact kunnen opnemen.
Conclusie Neem contact op met in resultaat Vergunningcheck
Is de conclusie van de Vergunningcheck dat er voor een activiteit contact moet worden opgenomen? Dan staat dit bij het resultaat bij de actie Neem contact op met. Initiatiefnemers zien daaronder voor welke activiteit ze contact moeten opnemen: 'Gemeente/Waterschap: Wat u moet regelen voor <Naam van de activiteit>'.
Het Omgevingsloket verwijst altijd alleen naar de gemeente en/of het waterschap. En nooit naar de provincie of de Rijksoverheid. Zo hoeft de initiatiefnemer in de meeste gevallen maar contact op te nemen met 1 loket om verder geholpen te worden.
Moeten initiatiefnemers voor meerdere activiteiten contact opnemen? Dan worden deze activiteiten apart benoemd. Per activiteit is er meer informatie voor initiatiefnemers.
Meer informatie
Per activiteit kunnen initiatiefnemers meer informatie lezen. Dit zien ze door op de activiteit of op het i'tje te klikken.
De informatie bestaat uit verschillende toelichtingen en is in deze volgorde te zien:
- Toelichting
Heeft u een toelichting toegevoegd bij uw conclusie Neem contact op met? Dan is deze te zien onder de titel Toelichting. - Voorbereiding
De volgende standaard tekst is als laatste te zien bij deze conclusie: 'Houd de informatie bij de hand die te maken heeft met de werkzaamheden <Naam van de werkzaamheid>.'.
Ook andere soorten meldingen bij actie 'Neem contact op met'
Let op! De actie 'Neem contact op met' kan ook in de actielijst staan zonder dat de conclusie in de toepasbare regels daadwerkelijk 'neem contact op met' is. Dit is bijvoorbeeld het geval als het systeem geen toepasbare regels kan vinden.
Een overzicht van alle soorten meldingen vindt u op de pagina Resultaat van de Vergunningcheck.
Niet van toepassing
Conclusie Niet van toepassing gebruiken
De conclusie 'niet van toepassing' gebruikt u in uw toepasbare regels als het initiatief niet valt binnen het toepassingsbereik van de activiteit. De initiatiefnemer gaat deze activiteit dan niet uitvoeren.
Voorbeeld: u heeft regels over boren in de grond. In het toepassingsbereik heeft u vastgelegd dat deze booractiviteit van toepassing is bij boringen dieper dan 3 meter. U stelt deze vraag in de Vergunningcheck. De initiatiefnemer geeft aan niet dieper dan 3 meter te boren, de activiteit is dus niet van toepassing. De initiatiefnemer hoeft geen verdere vragen te beantwoorden en de conclusie van deze check wordt niet getoond in de Vergunningcheck bij stap 4. Resultaat. U kunt ook geen toelichting toevoegen aan deze conclusie.
Conclusie Niet van toepassing in resultaat Vergunningcheck
De Vergunningcheck toont alleen de conclusies die wel van toepassing zijn. De conclusie Niet van toepassing wordt daarom niet getoond. Er zijn 2 uitzonderingen waarvoor de Vergunningcheck wel de conclusie Niet van toepassing toont:
- Als aan de gekozen werkzaamheid geen andere activiteit is gekoppeld die geldt op de gekozen locatie.
- Als aan de gekozen werkzaamheid een andere activiteit is gekoppeld, maar alle activiteiten hebben als uitkomst de conclusie Niet van toepassing.
In deze gevallen toont de Vergunningcheck deze standaardmelding: 'U heeft de vragen beantwoord. Het systeem vindt dat uw werkzaamheden niet vallen onder <Naam van de werkzaamheid>'. Dat kan zijn omdat uw werkzaamheden buiten de wettelijke kaders vallen. Twijfelt u of u de juiste werkzaamheden heeft gecheckt? Doe dan opnieuw de Vergunningcheck, of neem contact op met de gemeente.'.
Doet een initiatiefnemer de Vergunningcheck voor meerdere werkzaamheden? En zijn er naast de conclusie 'Niet van toepassing' andere conclusies? Dan staat de conclusie 'niet van toepassing' in de actielijst bij de actie 'Neem contact op met'.