Minimale eisen toepasbare regels: bruidsschat en dienstverlening
Als overheid moet u bij inwerkingtreding van de Omgevingswet toepasbare regels kunnen maken. Ook moet u ze kunnen aanleveren bij het Omgevingsloket. Als gemeente of waterschap hoeft u niet alles zelf te doen. Veel van uw toepasbare regels krijgt u namelijk via de bruidsschat Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Om uw huidige dienstverleningsniveau te houden, moet u wel zelf ook toepasbare regels maken.
Inhoud
Minimaal doen voor inwerkingtreding
Minimale eis: indieningsformulieren kunnen maken, aanpassen en aanleveren
Voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet moet u indieningsformulieren kunnen maken en beheren. Dit doet u met toepasbare regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Met indieningsformulieren in het Omgevingsloket, kunnen initiatiefnemers een vergunning aanvragen, een melding indienen en informatie aanleveren. Dit is punt 5.2 van de lijst minimale eisen.
Dit betekent dat u voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet het volgende moet doen om toepasbare regels te kunnen maken:
- U moet een werkend regelbeheersysteem hebben dat is aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
- U moet in uw regelbeheersysteem toepasbare regels kunnen maken voor indieningsvereisten.
In stand houden huidig dienstverleningsniveau
De koepelorganisaties hebben een bestuurlijke afspraak gemaakt dat u uw huidige dienstverleningsniveau moet behouden. Want initiatiefnemers moeten in het Omgevingsloket minimaal dezelfde Vergunningchecks en vergunningaanvragen kunnen doen als in het huidige Omgevingsloket online (OLO).
U hoeft niet alle toepasbare regels zelf te maken:
- Het Rijk maakt toepasbare regels voor de indieningsformulieren voor alle activiteiten uit de landelijke regelgeving. Ook maakt het Rijk toepasbare regels voor de meest gekozen activiteiten in Vergunningcheck.
- Het Rijk maakt ook toepasbare regels voor de algemene set indieningsvereisten. Initiatiefnemers geven met deze vragen informatie over het project, hun contactgegevens en participatie. Als overheid hoeft u deze algemene vragen zelf niet te maken of te beheren.
- Gemeenten en waterschappen krijgen ook toepasbare regels voor de indieningsformulieren voor alle activiteiten uit de bruidsschat. Het Rijk maakt niet voor alle activiteiten uit de bruidsschat toepasbare regels voor de Vergunningcheck. Controleer de regels uit de bruidsschat, en verander ze of vul ze aan waar nodig. U leest er meer over bij Indieningsformulieren controleren en aanvullen.
- Provincies krijgen geen bruidsschat. Als provincie moet u zelf toepasbare regels maken voor lokale indieningsformulieren. Ook maakt u zelf toepasbare regels voor de Vergunningcheck. Lees meer hierover op de pagina Productieomgeving DSO vullen door provincies.
U kunt in het overzicht Beschikbare toepasbare regels en behandeldienstinstellingen op oefenomgeving en productieomgeving DSO (kruismatrix) zien welke toepasbare regels u krijgt en welke al beschikbaar zijn.
Indieningsformulieren controleren en aanvullen
Controleer lokale vragen bij indieningsvereisten in OLO
Gemeenten en waterschappen hebben voor een aantal activiteiten in de bruidsschat misschien extra indieningsvereisten. Voor gemeenten geldt dit voor de activiteiten in artikel 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Zoals kappen, reclame, uitrit en opslaan van goederen. Voor waterschappen gaat het om activiteiten uit de Keur.
Controleer daarom of u in OLO lokale vragen heeft toegevoegd aan het aanvraagformulier. Voor deze vragen moet u zelf toepasbare regels maken. Overzichten van deze vragen kunt u opvragen bij uw functioneel beheerder van OLO of bij uw Regionale implementatiecoach Omgevingswet (RIO).
Maak toepasbare regels voor indieningsvereisten melding en informatie
Let op: het Rijk maakt voor de activiteiten in Wabo artikel 2.2 en activiteiten uit de Keur alleen indieningsvereisten voor een vergunningaanvraag. Heeft u in uw verordening een meldplicht bij 1 van deze activiteiten? Dan moet u zelf toepasbare regels maken en aanleveren voor de indieningsvereisten voor deze melding.
Vergunningchecks maken
Controleer lokale instellingen bij Vergunningchecks in OLO
Het Rijk kan geen Vergunningchecks maken voor activiteiten waarvoor lokale regels gelden. Als gemeente of waterschap moet u deze toepasbare regels voor de Vergunningcheck zelf maken en aanleveren. Dit moet u doen voor lokale regels die u nu al aanbiedt via OLO. Zo houdt u uw huidige dienstverleningsniveau. Controleer daarom voor de activiteiten in Wabo artikel 2.2 en activiteiten uit de Keur hoe u de Vergunningchecks in OLO heeft gezet. En maak op basis van uw eigen lokale regels de toepasbare regels voor de Vergunningcheck voor deze activiteiten.
Zie ook de pagina Toepasbare regels van de VNG, met name onder het tussenkopje 'Topactiviteiten en toepasbare regels'.
Vergunningchecks voor goede dienstverlening noodzakelijk
Het is niet verplicht is om toepasbare regels te maken voor de Vergunningcheck. Maar voor een goede dienstverlening is het wel nodig. Maakt u geen toepasbare regels voor de Vergunningcheck? Dan kunnen initiatiefnemers niet uitzoeken of zij hun plan mogen uitvoeren. Zij stellen hun vragen aan de servicebalie of aan het klantencontactcentrum. Of gaan hun plan gewoon uitvoeren.
Hulp bij maken Vergunningchecks
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseert sessies voor gemeenten om Vergunningchecks te maken voor de Wabo 2.2.-activiteiten. In 4 online sessies leggen experts uit hoe u eenvoudig de toepasbare regels voor die Vergunningchecks kunt toevoegen aan het DSO.
Op de pagina Hulp bij Vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket leest u meer over deze sessies en kunt u zich aanmelden.
Voor inwerkingtreding doen
Als gemeente of waterschap krijgt u de bruidsschat van het Rijk. U kunt de toepasbare regels bij de bruidsschat voor inwerkingtreding al aanvullen of aanpassen.
Waterschappen: bruidsschat controleren en aanpassen
Als waterschap kunt u direct bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet uw waterschapsverordening publiceren. Dat betekent dat u aanpassingen op de bruidsschat direct in de nieuwe verordening kunt opnemen. Daarmee kunt u ook meteen de toepasbare regels uit de bruidsschat aanpassen en nieuwe toepasbare regels toevoegen. Dit geldt ook voor nieuwe activiteiten uit huidige lokale verordeningen.
Lees meer hierover op de pagina Productieomgeving DSO vullen door waterschappen.
Gemeenten: aanvullende indieningsvereisten uit bestemmingsplannen en lokale verordeningen aanleveren
Als gemeente kunt u voor inwerkingtreding van de Omgevingswet al toepasbare regels maken en aanleveren. Dat kan bijvoorbeeld voor bestemmingsplannen en gemeentelijke verordeningen over erfgoed, geur en afvoer van regen- en grondwater. Die zijn net als de bruidsschat onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan. In deze plannen en verordeningen kunnen ook aanvullende indieningsvereisten staan.
Gaat het om aanvullende indieningsvereisten voor activiteiten die ook in de bruidsschat staan? Dan kunt u meteen toepasbare regels aanleveren voor deze activiteiten. Staat een activiteit niet in de bruidsschat? Dan kunt u die activiteit voor inwerkingtreding nog niet opnemen in het omgevingsplan. En kunt u er ook nog geen toepasbare regels voor aanleveren. Voorbereiden op de oefenomgeving kan wel alvast. Zodra de Omgevingswet dan ingaat, kunt u het omgevingsplan ter inzage aanbieden.
Lees meer hierover op de pagina Productieomgeving DSO vullen door gemeenten.
Gemeenten en waterschappen: toepasbare regels bruidsschat downloaden en aanpassen
Wilt u de toepasbare regels van de bruidsschat aanpassen? Dat kunt u de toepasbare regels via GitLab downloaden naar uw eigen regelbeheersysteem en daar aanpassen. Helaas kan dit nog niet bij alle regelbeheersystemen. Informeer bij uw leverancier naar de mogelijkheden. En lees meer hierover op de pagina Bruidsschat in het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
Alle overheden: toepasbare regels maken voor Maatregelen op maat
U kunt ook toepasbare regels maken voor Maatregelen op maat. Maatregelen op maat is een vervolg op de maatregelencheck uit de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Het Rijk maakt voor de meest voorkomende werkzaamheden toepasbare regels voor Maatregelen op maat. Hiervoor vertaalt het Rijk voorschriften in landelijke regels en de bruidsschat naar concrete maatregelen. Heeft u in lokale verordeningen ook voorschriften opgenomen? Dan kunt u hier ook toepasbare regels voor maken.
Voor inwerkingtreding kunt u het volgende doen voor Maatregelen op maat:
- Gemeenten: u kunt voor inwerkingtreding alleen toepasbare regels voor Maatregelen op maat aanvullen voor de activiteiten in de bruidsschat.
- Waterschappen: u kunt voor inwerkingtreding toepasbare regels voor Maatregelen op maat maken en aanleveren. Dat kan voor activiteiten in de bruidsschat of voor nieuwe activiteiten die u opneemt in een nieuwe versie van uw verordening. Past u in uw nieuwe verordening de voorschriften uit de bruidsschat aan? Zorg dan dat de maatregelen en de verwijzingen naar de juridische artikelen blijven kloppen.
- Provincies: u kunt voor inwerkingtreding ook toepasbare regels voor Maatregelen op maat maken en aanleveren voor activiteiten in de omgevingsverordening.
Na inwerkingtreding doen
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet past u uw omgevingsplan, waterschapsverordening of omgevingsverordening nog aan. U kunt bijvoorbeeld nieuwe activiteiten toevoegen, regels aanpassen of laten vervallen. Dit heeft ook invloed op uw toepasbare regels.
Minimale eis: toepasbare regels maken voor indieningsvereisten
Toepasbare regels voor uw indieningsvereisten zijn verplicht. Verandert u uw indieningsvereisten? Of voegt u nieuwe indieningsvereisten toe? Dan moet u ook de toepasbare regels aanpassen of nieuwe toepasbare regels maken. Zo kunnen initiatiefnemers altijd een vergunning aanvragen en een melding of informatie indienen.
Vergunningchecks nodig voor goede dienstverlening
Zoals hierboven al uitgelegd, is het niet verplicht is om toepasbare regels te maken voor de Vergunningcheck. Ze zijn wel nodig voor een goede dienstverlening. Maak daarom als gemeente na inwerkingtreding van de wet ook Vergunningchecks voor activiteiten in het nieuwe deel van uw omgevingsplan. En als waterschap voor de nieuwe activiteiten in uw nieuwe waterschapsverordening.
Maatregelen op maat aanpassen voor goede dienstverlening
Ook voor Maatregelen op maat is het niet verplicht om toepasbare regels te maken. Maar past u de bruidsschat aan? Controleer dan ook of u de toepasbare regels voor maatregelen ook moet aanpassen. Dat is belangrijk voor een goede dienstverlening.
Meer informatie
- Lees meer over ondersteuning bij het maken van toepasbare regels.
- Lees meer over het vullen van de productieomgeving van het DSO.
- Bekijk de volgende spreekuren Omgevingswet over toepasbare regels:
- Bruidsschat omgevingsplan in het DSO (9 november 2021)
- Toelichting bruidsschat en minimale eisen in kader van dienstverlening (23 maart 2021)
- Hoe vindt u de bruidsschat? (9 maart 2021)
- OLO en toepasbare regels (12 januari 2021)
- Maatregelen op maat (25 mei 2021)
Bruidsschat
De term ‘bruidsschat’ wordt gebruikt voor de regels die door het Rijk als onderdeel van het Invoeringsbesluit Omgevingswet automatisch zijn toegevoegd aan het tijdelijk deel van het omgevingsplan van alle gemeenten en aan elke waterschapsverordening.
In de bruidsschat staan regels over activiteiten die voor inwerkingtreding van de Omgevingswet door het Rijk werden gesteld. Onder de Omgevingswet is het stellen van deze regels gedecentraliseerd naar gemeenten en waterschappen. De regels van de bruidsschat zijn een bijzondere vorm van overgangsrecht.
Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van juridische regels. Overheden maken toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven controleren of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Overheden kunnen alleen toepasbare regels maken voor hun eigen juridische regels. Lees meer op de pagina Introductie toepasbare regels.