Ondersteuning bij het maken van toepasbare regels
Als overheid moet u toepasbare regels maken voor het Omgevingsloket. U kunt daar hulp bij krijgen van het programma Aan de slag met de Omgevingswet. Ook softwareleveranciers en dienstenleveranciers kunnen u helpen.
Ondersteuning van programma
Als u toepasbare regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) maakt, kunt u ondersteuning krijgen van het programma Aan de slag met de Omgevingswet. U werkt dan samen met andere overheden in uw regio aan het maken van toepasbare regels. Experts op het gebied van toepasbare regels kunnen u helpen bij het volgende:
- strategie bepalen voor het maken van toepasbare en juridische regels
- interbestuurlijke werkgroep opzetten in de regio
- toepasbare regels interbestuurlijk afstemmen in de regio
- toepasbare regels maken voor Vergunningchecks en indieningsvereisten
- toepasbare regels aanleveren
- toepasbare regels testen
- oriënteren op software voor het maken van toepasbare regels
Ondersteuning is regionaal
De ondersteuning van experts is regionaal en interbestuurlijk. Voor deze ondersteuning kunt u zich aanmelden via uw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO). Samen met uw RIO onderzoekt u hoe experts uw regio kunnen helpen bij toepasbare regels maken. Deze ondersteuning is kosteloos.
Meer over de RIO leest u op de pagina Regionale Implementatiecoach Omgevingswet. Hier kunt u zich ook aanmelden voor ondersteuning.
Online sessies Hulp bij Vergunningchecks
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseert sessies voor gemeenten om Vergunningchecks te maken voor 7 specifieke activiteiten. Het gaat om Wabo 2.2.-activiteiten. Hiervoor krijgt u als gemeente wel toepasbare regels voor de indieningsvereisten, maar niet voor de Vergunningcheck. Dit komt omdat u voor deze activiteiten zelf lokale regels heeft.
In 4 online sessies leggen experts uit hoe u eenvoudig de toepasbare regels voor die Vergunningchecks kunt toevoegen aan het DSO.
Meer over deze sessies leest u op de pagina Hulp bij Vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket. Daar vindt u data en tijden en kunt u zich ook aanmelden.
DSO Community: groep voor regelanalisten
Bent u regelanalist of regelbeheerder en maakt u toepasbare regels voor uw gemeente, waterschap of provincie? Dan kunt u zich aanmelden voor de DSO Community. De DSO community is voor iedereen die te maken heeft met het Digitaal Stelsel Omgevingsweg (DSO). Er zijn verschillende groepen, zoals een groep voor regelanalisten, planmakers en beheerders. In de groep voor regelanalisten kunnen regelanalisten en regelbeheerders in contact komen met vakgenoten.
De experts van het programma Aan de slag met de Omgevingswet bieden in de community ook hun expertise aan en beantwoorden indien nodig uw vragen.
In de community kunt u in een vertrouwde omgeving uw ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Deelname aan de community is gratis via het platform Pleio.
Meer over de DSO community leest u op de pagina DSO Community. Daar leest u ook hoe u zich kunt aanmelden.
Werkplaatsen implementatie
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseert ook werkplaatsen voor de implementatie van de Omgevingswet. Hierin kunt u in een paar sessies inhoudelijke en/of technische begeleiding krijgen bij een implementatievraagstuk in de regio.
Meer over de werkplaatsen leest u op de pagina Werkplaatsen implementatie Omgevingswet.
Vragen stellen bij Spreekuur TR naar productie
Heeft u vragen over uw toepasbare regels aanleveren op de productieomgeving? Deze kunt u stellen tijdens het Spreekuur TR naar productie Omgevingsloket.
De toepasbare regelexperts van het programma Aan de slag met de Omgevingswet beantwoorden daar al uw vragen over toepasbare regels voor de productieomgeving. Het spreekuur is elke maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 9.30 uur.
Meer over het spreekuur leest u in de onderhoudskalender Spreekuur TR naar productie Omgevingsloket.
Vragen stellen aan Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)
Heeft u vragen over toepasbare regels, het DSO en het werken met de Omgevingswet? Stel uw vragen aan het Informatiepunt Leefomgeving.
Hulp van diensten- of softwareleverancier
Ook dienstenleveranciers en leveranciers van regelbeheersoftware kunnen u helpen bij het opstellen van toepasbare regels. Ook dan is het samenwerken in een interbestuurlijke werkgroep belangrijk. Zo zorgt u ervoor dat u uw toepasbare regels op elkaar afstemt.
Op het Ontwikkelaarsportaal leest u meer over de diensten- en softwareleveranciers voor de Omgevingswet.
Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van juridische regels. Overheden maken toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven controleren of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Overheden kunnen alleen toepasbare regels maken voor hun eigen juridische regels. Lees meer op de pagina Introductie toepasbare regels.