Ondersteuning bij het maken van toepasbare regels
Als overheid moet u toepasbare regels maken voor het Omgevingsloket. U kunt daar hulp bij krijgen van het programma Aan de slag met de Omgevingswet. Ook softwareleveranciers en dienstenleveranciers kunnen u helpen. Het is belangrijk dat u samenwerkt met andere overheden in uw regio. Dit doet u via een regionale interbestuurlijke werkgroep.
Ondersteuning van programma
Als u toepasbare regels maakt, kunt u ondersteuning krijgen van het programma Aan de slag met de Omgevingswet. U werkt dan samen met andere overheden in uw regio aan het maken van toepasbare regels. Dit doet u in een interbestuurlijke werkgroep. U kunt zich aanmelden voor deze ondersteuning via uw Regionale Implementatiecoach Omgevingswet (RIO).
Inhoud van de ondersteuning
Tijdens een intakegesprek met uw RIO onderzoekt u samen hoe het programma u kan helpen. Experts op het gebied van toepasbare regels kunnen u helpen bij het volgende:
- interbestuurlijke werkgroep opzetten in de regio
- strategie bepalen voor het maken van toepasbare en juridische regels
- oriënteren op software voor het maken van toepasbare regels
- toepasbare regels maken voor vergunningchecks en indieningsvereisten
- toepasbare regels aanleveren
- toepasbare regels interbestuurlijk afstemmen in de regio
- toepasbare regels testen
Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan de ondersteuning.
Ondersteuning in de regio bij interbestuurlijke werkgroep
Om duidelijke toepasbare regels aan te kunnen bieden, moet u als overheid samenwerken met andere overheden in de regio. Initiatiefnemers kunnen namelijk met regels van al deze overheden te maken krijgen. Werk daarom samen met een interbestuurlijke werkgroep voor toepasbare regels en werk een gezamenlijke casus uit.
Werkt u nog niet samen in een interbestuurlijke werkgroep? Neem dan contact op met uw RIO.
Online sessies Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseert ook sessies voor gemeenten om vergunningchecks te maken voor 7 specifieke activiteiten. Het gaat om Wabo 2.2.-activiteiten. Hiervoor krijgt u als gemeente wel toepasbare regels krijgt voor de indieningsvereisten, maar niet voor de Vergunningcheck. Dit komt omdat u voor deze activiteiten zelf lokale regels heeft.
In 4 online sessies leggen experts uit hoe u eenvoudig de toepasbare regels voor die vergunningchecks kunt toevoegen aan het DSO. Op de pagina Hulp bij vergunningchecks voor activiteiten in het Omgevingsloket leest u meer over deze sessies en kunt u zich aanmelden.
Spreekuur Omgevingswet
Heeft u vragen over toepasbare regels? Of over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Stel deze dan tijdens het Spreekuur Omgevingswet.
Elke dinsdag tussen 13.00 en 14.30 uur organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet dit spreekuur Omgevingswet. U kunt daar al uw vragen stellen over de implementatie van de Omgevingswet aan experts van het programma.
Informatiepunt Leefomgeving
U kunt uw vragen over toepasbare regels en het DSO ook stellen aan het Informatiepunt Leefomgeving.
Ondersteuning van diensten- of softwareleverancier
Ook dienstenleveranciers en leveranciers van regelbeheersoftware kunnen u helpen bij het opstellen van toepasbare regels. Ook dan is het samenwerken in een interbestuurlijke werkgroep belangrijk. Zo zorgt u ervoor dat u uw toepasbare regels op elkaar afstemt.
Meer informatie
- Gaat u regelbeheersoftware aansluiten? Daarbij kunt u hulp krijgen van het aansluitteam van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Uw leverancier kan u hiervoor aanmelden.
- Wilt u meer weten over interbestuurlijk samenwerken? En over de ondersteuning die u dan kunt krijgen van het programma Aan de slag met de Omgevingswet? Bekijk dan de presentatie tijdens het spreekuur Omgevingswet: Interbestuurlijke toepasbare regels maken (16 november 2020).