Toepasbare regels beheren voor de ruimtelijke bouwactiviteit in het Omgevingsloket
Voor de ruimtelijke bouwactiviteit uit de bruidsschat is in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) 1 formulier voor de vergunningaanvraag beschikbaar. Een initiatiefnemer kan met dit formulier een vergunning aanvragen voor meerdere bouwwerken tegelijkertijd. U kunt als gemeente de toepasbare regels voor dit formulier én voor de Vergunningchecks zelf aanpassen. Als u een meldingsplicht hebt, kunt u ook een formulier voor de melding toevoegen.
Op deze pagina
- De knip tussen technisch en ruimtelijk bouwen
- De ruimtelijke bouwactiviteit in het Omgevingsloket
- Vragen over monumenten in de Vergunningcheck
- Het aanvraagformulier in de Registratie toepasbare regels (RTR)
- De instelling toonbaar en het effect in het Omgevingsloket
- De mogelijkheden voor aanpassing van het aanvraagformulier
- Formulier voor melding bouwactiviteit toevoegen
- De melding voor de bouwactiviteit in de Vergunningcheck
De knip tussen technisch en ruimtelijk bouwen
Met de Omgevingswet wordt bouwen gescheiden in een technisch en een ruimtelijk deel. Deze scheiding noemen we 'de knip'. Dat levert 2 activiteiten op: de technische bouwactiviteit en de ruimtelijke bouwactiviteit vanuit de bruidsschat. Lees ook hoe de Technische bouwactiviteit in het DSO is opgenomen.
De ruimtelijke bouwactiviteit in het Omgevingsloket
Aanvraagformulier
Onder de Omgevingswet heeft zowel het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) als de bruidsschat regels voor de ruimtelijke bouwactiviteit. Voor deze activiteit is in het DSO 1 aanvraagformulier beschikbaar. Dit formulier is onderdeel van de bruidsschat.
Initiatiefnemers vinden dit formulier in het onderdeel Aanvragen van het Omgevingsloket onder de naam 'Bouwactiviteit (omgevingsplan) – Aanvraag vergunning'. Ze kunnen hiermee een vergunning aanvragen voor meerdere bouwwerken tegelijkertijd. Afhankelijk van de keuze in bouwwerk verschijnen de indieningsvereisten die bij het bouwwerk horen. Meer informatie over de opbouw van dit aanvraagformulier vindt in de ontwerpdocumentatie van de toepasbare regels in de bruidsschat. U kunt het ontwerpdocument downloaden op GitLab.
Vergunningchecks
De bruidsschat bevat ook de Vergunningchecks voor de ruimtelijke bouwactiviteit in het Bbl. Omdat er een sterke samenhang is tussen de juridische regels voor deze bouwactiviteit in het Bbl en het omgevingsplan. Dat betekent dat u bij het aanpassen van de Vergunningchecks steeds rekening moet houden met de vereisten uit het Bbl. Deze blijven juridisch van kracht.
Past u de Vergunningchecks aan? Dan moet u ervoor zorgen dat deze voldoen aan de eisen uit het Bbl. Anders is de uitkomst van een Vergunningcheck voor deze activiteiten inhoudelijk niet juist. Hieronder ziet u welke bouwactiviteiten in het Bbl zijn geregeld.
Meer informatie over de opbouw van deze Vergunningchecks vindt u in de ontwerpdocumenten van de toepasbare regels in de bruidsschat. In deze documenten leest u meer over het ontwerp van de Vergunningchecks. U vindt hierin informatie over:
- de artikelen uit de bruidsschat waarop deze toepasbare regels zijn gebaseerd
- de vragen
- de antwoordopties
- de toelichtingen bij de vragen (inclusief de bijbehorende afbeeldingen)
- de opbouw van de toepasbare regels
U kunt deze ontwerpdocumenten downloaden op GitLab.
Bouwactiviteiten in bruidsschat en Bbl
Hieronder vindt u een overzicht van de bouwactiviteiten die in de bruidsschat en in het Bbl staan.
Bouwactiviteiten in de bruidsschat:
- bijbehorend bouwwerk of een uitbreiding daarvan bouwen, in stand houden of gebruiken
- bouwwerk veranderen
- bouwwerk voor agrarische bedrijfsvoering bouwen, in stand houden of gebruiken
- buisleiding bouwen, in stand houden of gebruiken
- recreatief nachtverblijf bouwen, in stand houden of gebruiken
- zwembad, bubbelbad of soortgelijke voorziening of vijver bouwen, in stand houden of gebruiken
Bouwactiviteiten in het Bbl:
- afscheiding tussen balkons of dakterrassen bouwen, in stand houden of gebruiken
- ander bouwwerk bouwen, in stand houden of gebruiken
- antenne-installatie bouwen, in stand houden of gebruiken
- bouwkeet, bouwbord, steiger, heistelling, hijskraan, damwand, bouwweg, terreinverharding, terreininrichting of andere hulpconstructie bouwen, in stand houden of gebruiken
- bouwwerk voor een infrastructurele of openbare voorziening bouwen, in stand houden of gebruiken
- zonnepaneel of zonnecollector bouwen, in stand houden of gebruiken
- constructie voor overbruggen van terreinhoogteverschil bouwen, in stand houden of gebruiken
- dakraam, daklicht, lichtstraat of soortgelijke daglichtvoorziening bouwen, in stand houden of gebruiken
- kozijn, kozijninvulling, gevelpaneel of boeideel, of stucwerk bouwen, in stand houden of gebruiken
- tuinmeubilair bouwen, in stand houden of gebruiken
- gewoon onderhoud verrichten aan een bouwwerk
- vlaggenmast bouwen, in stand houden of gebruiken
- zonwering, rolhek, luik of rolluik bouwen, in stand houden of gebruiken
Bouwactiviteiten die in de bruidsschat én in het Bbl staan:
- dakkapel bouwen, in stand houden of gebruiken
- erf- of perceelafscheiding bouwen, in stand houden of gebruiken
- sport- of speeltoestel bouwen, in stand houden of gebruiken
Vragen over monumenten in de Vergunningcheck
In de Vergunningcheck voor de bouwactiviteiten zijn vragen over cultureel erfgoed opgenomen. Dit zijn de vragen die gaan over monumenten en rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten. De Vergunningcheck kan zo bepalen of de vergunningvrije situaties uit de bruidsschat en het Bbl ook gelden als de bouwactiviteit plaatsvindt in, aan, op of bij een monument of een rijksbeschermd stads- en dorpsgezicht. De bruidsschat en het Bbl kennen namelijk een zogenaamde inperking van de vergunningvrije situaties als het gaat om cultureel erfgoed. U kunt in de ontwerpdocumenten per bouwactiviteit bekijken om welke artikelen het hier gaat.
Vergunningcheck maken voor gemeentelijk monument
Een Vergunningcheck voor een activiteit die gaat over een gemeentelijk monument moet u zelf maken. Omdat de vergunningplicht in de lokale erfgoedverordening is opgenomen, heeft het Rijk voor deze Vergunningcheck geen toepasbare regels gemaakt. De bruidsschat kent hiervoor de activiteit 'Activiteit die betrekking heeft op een gemeentelijk monument'. De werkzaamheid 'Werkzaamheden in, aan of op een monument of archeologisch monument uitvoeren, of dit anders gebruiken' is aan deze activiteit gekoppeld. Dit is een extra werkzaamheid bij de werkzaamheden voor de bouwactiviteiten. Deze werkzaamheid zien initiatiefnemers dus terug als mogelijke extra werkzaamheid als ze bijvoorbeeld kiezen voor 'Dakkapel plaatsen'.
Het aanvraagformulier in de Registratie toepasbare regels (RTR)
De toepasbare regels voor het aanvraagformulier vindt u in de Registratie toepasbare regels (RTR) bij de onderliggende activiteit 'Aanvraagvereisten binnenplanse omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit bouwwerken'. Er is dus maar 1 bestand met toepasbare regels dat u als gemeente moet beheren. De toepasbare regels voor de Vergunningcheck zijn toegevoegd aan de onderliggende activiteiten. Bijvoorbeeld bij de onderliggende activiteit 'Afscheiding tussen balkons of dakterrassen bouwen, in stand houden of gebruiken'.
De instelling toonbaar en het effect in het Omgevingsloket
U kunt in de RTR zien dat 'Bouwactiviteit (omgevingsplan)' ingesteld is als 'toonbare activiteit en niet verfijnbaar'. Dit betekent het volgende in het Omgevingsloket:
- In de Vergunningcheck kunnen initiatiefnemers per onderliggende activiteit controleren of ze een vergunning moeten aanvragen, bijvoorbeeld voor het bouwen van een dakkapel.
- Gaan initiatiefnemers na de Vergunningcheck verder met een aanvraag? Dan hoeven ze geen vergunning aan te vragen voor alle losse onderliggende activiteiten, zoals dakkapel bouwen. Ze vragen alleen een vergunning aan voor de bovenliggende activiteit 'Bouwactiviteit (omgevingsplan)'.
- Het Omgevingsloket haalt met deze instelling bij het onderdeel Aanvragen alle toepasbare regels op die staan bij subactiviteiten onder de bouwactiviteit. Het loket toont alle toepasbare regels vervolgens in het onderdeel Aanvragen als 1 aanvraagformulier. Vanuit de bruidsschat is dit dus 1 bestand met toepasbare regels. Dat is toegevoegd bij de onderliggende activiteit 'Aanvraagvereisten binnenplanse omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit bouwwerken'.
De mogelijkheden voor aanpassing van het aanvraagformulier
Hebt u een extra indieningsvereiste bij bijvoorbeeld dakkapel bouwen? Dan kunt u in de toepasbare regels een extra vraag toevoegen. Hiervoor zijn 2 mogelijkheden.
1. Aanpassen van het huidige formulier
U kunt dit het beste doen door de toepasbare regels aan te passen die u hebt gekregen met de bruidsschat. U voegt binnen het huidige formulier dan een extra vraag toe voor de extra indieningsvereiste. U voegt daarnaast de voorwaarde toe dat die vraag alleen wordt gesteld als initiatiefnemers in het formulier de werkzaamheid 'Dakkapel plaatsen' aanvinken.
2. Apart formulier toevoegen aan de specifieke bouwactiviteit
Een andere mogelijkheid is door een extra vraag op te nemen in het formulier voor een onderliggende bouwactiviteit. Zoals voor 'Dakkapel bouwen, in stand houden of gebruiken'. Hoe dat er in het Omgevingsloket uitziet, is afhankelijk van of 'Bouwactiviteit (omgevingsplan)' als toonbaar is ingesteld. Vanuit de bruidsschat is de bouwactiviteit standaard als toonbaar ingesteld.
Toonbaar
Het Omgevingsloket toont de initiatiefnemer een optelsom van 2 formulieren voor de vergunningaanvraag:
- Het formulier dat bij de bruidsschat hoort bij de onderliggende activiteit 'Aanvraagvereisten binnenplanse omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit bouwwerken'.
- 'Dakkapel bouwen, in stand houden of gebruiken', het nieuwe door u toegevoegde formulier. Komen er dubbele vragen voor nu u een formulier hebt toegevoegd? Om dit te voorkomen kunt u bij deze vragen een herbruikbare vraag- ID opnemen in beide bestanden met toepasbare regels.
Niet toonbaar
Als u ervoor hebt gekozen om de activiteit de 'Bouwactiviteit (omgevingsplan)' als niet-toonbaar in te stellen, dan betekent dit het volgende:
- De activiteiten op het laagste niveau zijn hiermee standaard toonbaar. Dit zijn dus de onderliggende bouwactiviteiten. De initiatiefnemer dient op het niveau van de onderliggende activiteit (bijvoorbeeld dakkapel) de vergunningaanvraag in.
- U moet dan voor alle andere onderliggende activiteiten ook een formulier voor de vergunningaanvraag toevoegen.
- U zorgt ervoor dat het huidige formulier niet meer zichtbaar is door het regelbeheerobject voor de indieningsvereisten bij 'Aanvraagvereisten binnenplanse omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit bouwwerken' te verwijderen.
- Een initiatiefnemer met een bouwproject met meerdere bouwwerken moet nu verschillende activiteiten kiezen. En moet voor elke activiteit de vragen beantwoorden.
Formulier voor melding bouwactiviteit toevoegen
In de bruidsschat staat geen meldingsplicht voor de ruimtelijke bouwactiviteit. Heeft u wel een meldingsplicht? Dan moet u hiervoor zelf toepasbare regels aanleveren.
Als u de instelling toonbaar voor de Bouwactiviteit niet heeft veranderd, dan kunt u het formulier opbouwen op dezelfde manier als het formulier voor de vergunningaanvraag. Dit betekent het volgende:
- U voegt aan de activiteit 'Aanvraagvereisten binnenplanse omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit bouwwerken' het regelbeheerobject Melding toe. U kunt daarna de toepasbare regels koppelen die u heeft gemaakt voor de melding.
- U kunt net zoals voor de vergunningaanvraag met 1 formulier eventueel een melding indienen voor verschillende bouwwerken.
- Aan de onderliggen activiteit(en) waarop de melding van toepassing is, voegt u ook het regelbeheerobject Melding toe. U koppelt geen toepasbare regels. Op deze manier kunt u vanuit de Vergunningcheck door naar het onderdeel Aanvragen om de melding in te dienen.
- In het onderdeel Aanvragen vindt u het formulier terug als u zoekt op 'Bouwactiviteit (omgevingsplan) – Melding'. Dit is ook de activiteit die u ziet in de conclusie van de Vergunningcheck.
De melding voor de bouwactiviteit in de Vergunningcheck
Houd er rekening mee dat u ook de toepasbare regels voor de Vergunningcheck moet aanpassen als u bijvoorbeeld een meldingsplicht heeft toegevoegd.
Meer informatie
- Lees meer over de afspraken die Serviceteam Rijk en VNG hebben gemaakt over het beheer en communicatie bij wijzigingen in bouwactiviteiten die in het Bbl staan. De Vergunningchecks van de bruidsschat zijn mede hierop gebaseerd.
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.