Technische bouwactiviteiten en de Wkb in het DSO
De technische bouwactiviteiten kunt u aanvragen in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Onder de Omgevingswet ontvangen gemeenten een bouw- en gereedmelding voor bouwwerken in de laagste risicoklasse. Kwaliteitsborgers toetsen het bouwwerk aan de bouwtechnische eisen. Dat staat in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).
De knip tussen technisch en ruimtelijk bouwen
Met de Omgevingswet wordt bouwen gescheiden in een technisch en een ruimtelijk deel. Deze scheiding noemen we 'de knip'. Dat levert 2 activiteiten op: de technische bouwactiviteit en de ruimtelijke bouwactiviteit vanuit de bruidsschat. Lees ook hoe de ruimtelijke bouwactiviteit in het DSO is opgenomen.
Technische bouwactiviteiten in het Omgevingsloket
Technische bouwactiviteiten gaan over de technische bouwkwaliteit van een bouwwerk, zoals de bouweisen die opgenomen zijn in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Initiatiefnemers kunnen straks in het Omgevingsloket een vergunningcheck doen om te zien of ze hiervoor een melding moeten doen of een vergunning nodig hebben. Meer ervaren initiatiefnemers kunnen meteen beginnen met aanvragen. Initiatiefnemers kunnen ook iemand anders machtigen om een aanvraag voor ze in te dienen.
Meldingsplichtige bouwactiviteiten en de Wkb
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt in fases ingevoerd. Dat betekent dat de Wkb tot en met 2024 alleen geldt voor bouwwerken in de laagste risicoklasse: gevolgklasse 1. Bouwwerken in gevolgklasse 1 zijn meldingsplichtige bouwactiviteiten.
Kwaliteitsborgers controleren de technische bouweisen van die bouwwerken. De gemeente beoordeelt of de bouwmelding compleet is en of de risicobeoordeling van het bouwproject voldoende is.
Samenvatting
Hieronder vindt u een samenvatting van de vergunning, melding en informatieplicht voor de technische bouwactiviteiten die u via het Omgevingsloket kunt aanvragen. De Wkb geldt niet voor de vergunningplichtige bouwwerken.
- vergunningaanvraag: Bouwactiviteit (technisch) - Aanvraag vergunning (Rijk)
- melding (in 1 formulier): Bouwactiviteit (technisch) - Melding (Rijk)
- bouwmelding (met bijvoorbeeld risicobeoordeling, borgingsplan)
- gereedmelding (met bijvoorbeeld verklaring kwaliteitsborger)
- informatieplicht (in 1 formulier): Bouwactiviteit (technisch) - Informatie (Rijk)
- start bouwwerkzaamheden
- beëindiging bouwwerkzaamheden
- strijdigheid Bbl (door kwaliteitsborger)
Vergunningcheck technische bouwactiviteit
De vergunningcheck voor de technische bouwactiviteit is beschikbaar op de oefenomgeving (pre-omgeving). In de conclusie van de vergunningcheck kunnen initiatiefnemers zo zien welke plichten ze hebben. Daarna kunnen initiatiefnemers meteen doorgaan met hun aanvraag of melding. In het Omgevingsloket staan de juridische activiteiten dan al klaar, zodat ze die niet opnieuw in hoeven te kiezen.
Bouwmeldingen doen
In het onderdeel Aanvragen vindt u de bouwmelding terug als 'Bouwactiviteit (technisch) - Melding (Rijk)'. De Wkb is van toepassing op meldingsplichtige bouwactiviteiten. Binnen het formulier kunt u kiezen voor de volgende opties:
- begin van de bouwwerkzaamheden (artikel 18, Bbl). Dit is de bouwmelding. Initiatiefnemers moeten minstens 4 weken voor de start van de bouw een bouwmelding gedaan hebben.
- in gebruik nemen van het bouwwerk (artikel 2.21, Bbl). Dit heet ook wel de gereedmelding. Nadat een bouwwerk is opgeleverd, maar voordat het in gebruik wordt genomen, moet de initiatiefnemer een gereedmelding indienen.
Aanvragen vergunning technische bouwactiviteit
Voor grote of technisch ingewikkelde bouwactiviteiten kan een vergunning nodig zijn. In het Omgevingsloket kunnen initiatiefnemers vergunningen aanvragen voor grote of ingewikkelde bouwactiviteiten. Daarvoor kiezen ze de activiteit 'Bouwactiviteit (technisch) - Aanvraag vergunning (Rijk)'. Anders dan de bouwmelding is hier geen kwaliteitsborger bij betrokken. De Wkb is namelijk alleen van toepassing op de meldingsplichtige bouwactiviteiten.
Informeren overheid bij vergunning en melding
Zowel bij de vergunningplicht als de meldingsplicht voor bouwactiviteiten moeten initiatiefnemers de gemeente informeren. Dat moet minstens 2 werkdagen voor het begin en 2 dagen na het einde van de bouwwerkzaamheden. In het onderdeel Aanvragen vindt u deze informatieplicht terug als 'Bouwactiviteit (technisch) - Informatie (Rijk)'. Binnen het formulier kunt u dan kiezen voor:
- begin van de bouwwerkzaamheden
- beëindiging van de bouwwerkzaamheden
- informeren gemeente door kwaliteitsborger bij strijdigheid (artikel 3.86, Bkl). Een kwaliteitsborger kan bepalen dat er is afgeweken van de bouweisen uit het Bbl. Het kan zijn dat een kwaliteitsborger daarom geen verklaring wil geven voor een gereedmelding. Als dat zo is, moet de gemeente hierover geïnformeerd worden.
Dezelfde bouwactiviteit toevoegen bij Aanvragen
Meestal doen initiatiefnemers alle vergunningaanvragen, meldingen en informatieplichten voor een project ook in het DSO binnen 1 project. Initiatiefnemers kunnen dezelfde activiteit meerdere keren kiezen bij het onderdeel Aanvragen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld 2 keer een melding voor een technische bouwactiviteit toevoegen aan het project: een bouwmelding en een gereedmelding. Initiatiefnemers kunnen die gereedmelding dan later indienen.
Als initiatiefnemers dezelfde activiteit meer dan 1 keer toevoegen, kunnen ze een extra naam toevoegen aan een activiteit. Om dat te doen, klikken ze op het potloodicoontje in het overzicht bij stap 3 van 7 in het onderdeel Aanvragen. Dat kan helpen om het project overzichtelijk te houden. Een bouwmelding en gereedmelding zijn daardoor bijvoorbeeld makkelijker uit elkaar te houden.
Geen aanvulling voor melding of informatieplicht
Initiatiefnemers kunnen een melding of informatieplicht niet aanvullen als ze die dan hebben ingediend. Ze moeten dan binnen het project een nieuwe melding of informatieplicht indienen.
Begrip: Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Lees meer op de pagina Inhoud Besluit bouwwerken leefomgeving.