Hulpmiddelen en ondersteuning bij het maken van toepasbare regels
Als overheid maakt u toepasbare regels voor het Omgevingsloket. U kunt daarbij verschillende hulpmiddelen gebruiken. Of hulp vragen aan andere regelanalisten of experts. Ook softwareleveranciers en dienstenleveranciers kunnen u helpen.
Op deze pagina
- Hulpmiddelen
- Kruismatrix: beschikbare toepasbare regels en werkzaamheden
- Registratie toepasbare regels (RTR): beschikbare toepasbare regels
- Stelselcatalogus Omgevingswet: beschikbare werkzaamheden
- Omgevingsloket: overzicht meest gekozen werkzaamheden en activiteiten
- Overzicht rijksactiviteiten in het Omgevingsloket
- Overzicht veranderingen in werkzaamheden
- Schrijfwijzer toepasbare regels
- Ondersteuning
Hulpmiddelen
Kruismatrix: beschikbare toepasbare regels en werkzaamheden
Als regelanalist kunt u de overzichten in de kruismatrix gebruiken bij het maken van toepasbare regels. De kruismatrix is de naam voor de overzichten met beschikbare informatie en instellingen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Als regelanalist kunt u de onderstaande overzichten gebruiken. Bijvoorbeeld om voorbeelden te vinden van toepasbare regels van andere overheden. Of om op te zoeken welke overheden in uw regio toepasbare regels hebben voor een werkzaamheid. Of om instellingen op te zoeken voor conceptverzoek en behandeldiensten.
- A3. Locaties in toepasbare regels: alle toepasbare regels met een geo-vraag.
- T1. Toepasbare regels: alle beschikbare toepasbare regels, per overheid en activiteit.
- W1. Werkzaamheden: alle beschikbare werkzaamheden en trefwoorden.
- W2. Werkzaamheden per organisatie: alle gekoppelde werkzaamheden per activiteit en organisatie.
- I3. Behandeldiensten: instellingen voor behandeldiensten, per activiteit en organisatie.
- I4. Conceptverzoeken: instellingen voor conceptverzoeken, per activiteit en organisatie.
Meer over het gebruik van de kruismatrix vindt u op de pagina Beschikbare informatie en instellingen op productieomgeving en pre-productieomgeving DSO (kruismatrix).
Registratie toepasbare regels (RTR): beschikbare toepasbare regels
De Registratie toepasbare regels (RTR) is het centrale register voor toepasbare regels. Hier vindt u de gepubliceerde toepasbare regels van alle overheden.
De toepasbare regels zijn geordend in een functionele structuur: per organisatietype, per organisatie en per activiteit. U kunt opzoeken of er voor een activiteit toepasbare regels zijn en vindt de kenmerken van de activiteit en toepasbare regels, zoals de begindatum, datum laatste wijziging, gekoppelde werkzaamheden en de juridische bron.
De RTR is er voor de pre- en productieomgeving:
- RTR productieomgeving: https://omgevingswet.overheid.nl/registratie-toepasbare-regels/ (verwijst naar een andere website)
- RTR pre-productieomgeving: https://pre.omgevingswet.overheid.nl/registratie-toepasbare-regels/ (verwijst naar een andere website)
Meer over de RTR vindt u op de pagina Registratie toepasbare regels (RTR).
Stelselcatalogus Omgevingswet: beschikbare werkzaamheden
De Stelselcatalogus Omgevingswet is een online catalogus voor begrippen met bijbehorende definities, activiteiten, werkzaamheden, waardelijsten en informatieproducten over de Omgevingswet.
Als regelanalist kunt u de Stelselcatalogus Omgevingswet gebruiken als u zoekt naar de beschikbare werkzaamheden en trefwoorden. U vindt snel per trefwoord de gekoppelde werkzaamheden. Meer over de Stelselcatalogus vindt u op de pagina Introductie Stelselcatalogus Omgevingswet.
Omgevingsloket: overzicht meest gekozen werkzaamheden en activiteiten
Wilt een overzicht van de meest gekozen werkzaamheden en activiteiten in het Omgevingsloket? Bijvoorbeeld om te bepalen voor welke activiteiten of werkzaamheden u toepasbare regels wilt maken? Die vindt u in het Omgevingsloket (verwijst naar een andere website).
- Overzicht meest gekozen werkzaamheden: hiervoor gaat u naar de Vergunningcheck. In stap 2. Kies werkzaamheden ziet u de beschikbare werkzaamheden,
- Overzicht meest gekozen activiteiten: hiervoor gaat u naar Aanvragen en start u een aanvraag. In stap 3. Kies activiteiten ziet u de beschikbare activiteiten, beginnend met de meest gekozen activiteiten.
Overzicht rijksactiviteiten in het Omgevingsloket
In het Overzicht rijksactiviteiten in het Omgevingsloket met bron in regelgeving vindt u alle rijksactiviteiten die in het Omgevingsloket beschikbaar zijn. Ook vindt u de activiteiten van de bruidsschat, zoals het Rijk ze in 2023 heeft opgeleverd. Per activiteit ziet u de bron in de regelgeving, het soort activiteit en de beschikbare formulieren.
Overzicht veranderingen in werkzaamheden
Als regelanalist koppelt u uw activiteiten aan werkzaamheden. Hiermee zorgt u ervoor dat initiatiefnemers de juiste vragen krijgen bij over hun werkzaamheden.
Regelmatig zijn er veranderingen in werkzaamheden, bijvoorbeeld nieuwe trefwoorden bij werkzaamheden. Soms zijn er ook nieuwe werkzaamheden of vervallen werkzaamheden. Als regelanalist is het goed om deze veranderingen te volgen. En te controleren of deze veranderingen gevolgen hebben voor uw toepasbare regels.
Een overzicht van recente veranderingen vindt u op de pagina Veranderingen werkzaamheden vanaf januari 2025.
Schrijfwijzer toepasbare regels
In de Schrijfwijzer toepasbare regels voor het Omgevingsloket vindt u richtlijnen en tips om begrijpelijke en toegankelijke toepasbare regels te maken. Het is belangrijk dat overheden op dezelfde manier schrijven voor het Omgevingsloket. En dat iedereen het Omgevingsloket kan gebruiken, ook mensen met een beperking.
Ondersteuning
DSO Community: hulp van andere regelanalisten
Als regelanalist kunt u zich aanmelden voor de DSO Community op Pleio (verwijst naar een andere website). Deze community is voor iedereen die te maken heeft met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hier kunt in contact komen met vakgenoten en ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Naast een groep voor regelanalisten, is er ook groep voor bijvoorbeeld planmakers en beheerders. Deelname aan de community is gratis.
Regionale implementatiecoaches Omgevingswet (RIO): hulp in de regio
Voor hulp in de regio kunnen organisaties terecht bij de regionale implementatiecoaches Omgevingswet (RIO’s). Zij ondersteunen bijvoorbeeld bij het toepassen van de instrumenten van de Omgevingswet. En verbinden overheden in de regio aan elkaar, om kennis uit te wisselen of om samen te werken.
Meer over de RIO leest u op de pagina Regionale Implementatiecoach Omgevingswet. Hier kunt u zich ook aanmelden voor ondersteuning.
Hulp van diensten- of softwareleverancier
Ook dienstenleveranciers en leveranciers van regelbeheersoftware kunnen u helpen bij toepasbare regels maken. Op het Ontwikkelaarsportaal leest u meer over de diensten- en softwareleveranciers voor de Omgevingswet (verwijst naar een andere website).
Helpdesk Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)
Voor vragen over toepasbare regels, het DSO of het werken met de Omgevingswet kunt u ook terecht bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Stel uw vragen aan het Informatiepunt Leefomgeving.