Programma Schakeldag 2023 wordt zeer veelzijdig
De voorbereidingen voor de Schakeldag 2023 – op 30 oktober in Den Bosch – zijn in volle gang. Heel veel workshops en sessies zijn inmiddels in voorbereiding. Centraal deze dag staat de inhoud van de Omgevingswet en de betekenis voor het dagelijks werk straks. Naast de workshops is de Schakeldag ook opnieuw dé ontmoetingsplek voor inhoudelijk experts. En interessante sprekers ontbreken ook niet, onder wie demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
'Tientallen workshops hebben zich nu al aangemeld', begint Annelies Uijtdewilligen, inhoudelijk coördinator sessies van de Schakeldag. 'Je ziet echt dat het leeft. Bij onze collega's van het Informatiepunt Leefomgeving, dat de Schakeldag organiseert. Maar zeker ook bij mensen van andere organisaties. De Schakeldag is een sterk merk, het brengt mensen in beweging. De onderwerpen van de workshops en sessies zijn nu al zeer veelzijdig en het aantal zal de komende tijd nog verder groeien.'
6 sporen
Inmiddels zijn er enkele honderden vooraanmeldingen binnen van deelnemers aan de Schakeldag. De dag is voor hen dé uitgelezen kans om inhoudelijk nog de puntjes op de i te zetten in hun kennis over de Omgevingswet. Om die inhoud wat te stroomlijnen, worden de workshops ingedeeld langs 6 sporen (namen nog onder voorbehoud):
- Bedrijven in beweging
- Woningbouw
- Buitengebied
- De winkel blijft open
- Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH)
- Ook belangrijk onder de Omgevingswet
Alle sporen zijn gerelateerd aan de Omgevingswet. Zo kunnen deelnemers in Spoor 1 sessies volgen over hoe bedrijven dienen om te gaan met luchtemissies, Zeer Zorgwekkende Stoffen of lozingen. Hoe is dat allemaal geregeld onder de Omgevingswet straks?
Spoor 4 heet 'De winkel blijft open'. Daar gaat het over: Hoe houdt u de gemeente of provincie draaiende na de komst van de Omgevingswet? Dus wat doet u vanaf 2 januari 2024? Wat verandert er dan echt? En wat niet? Hoe zit het met vergunningen, met het omgevingsplan van de gemeente?
Experts IPLO
Veel workshops worden gegeven door experts van IPLO. Maar er zijn ook bijdragen van andere overheden, waterschappen, het programma Aan de slag met de Omgevingswet of vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Geertje Kelekçi is algemeen projectleider van de Schakeldag. 'Onze collega's bij IPLO worden enthousiast van de mogelijkheid hun kennis te kunnen delen op de Schakeldag. In januari kregen we al vragen 'komt er dit jaar weer een Schakeldag?' Het is natuurlijk een traditie die al lang bestaat. Men ziet het als een mooie kans om de doelgroep te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Zeker op zo'n belangrijk moment als nu, met de Omgevingswet die om de hoek ligt. Daarom is het zo fijn dat het dit jaar weer mogelijk is om een fysieke Schakeldag te organiseren, waarbij mensen elkaar ook echt kunnen spreken.'
Kelekçi: Marjolein Jansen opent de Schakeldag dit jaar. Zij is directeur-generaal Ruimtelijke Ordening bij Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vanuit die rol is zij verantwoordelijk voor de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Een aardig detail: in 2005 was Jansen als manager InfoMil betrokken bij de organisatie van de allereerste Schakeldag in Utrecht.'
Kennisplein
De Schakeldag kent 4 rondes om workshops te volgen. Kelekçi: 'Daarnaast – en dat is misschien wel net zo'n belangrijk onderdeel van de dag – is er tijd en ruimte om te ontmoeten, bij te praten en kennis te delen. Dat kan allemaal op het kennisplein. Een grote ruimte op de locatie 1931 in Den Bosch, waar ook veel informatiestands te vinden zijn. Het zal daar ook vermoedelijk gezellig druk worden. Fijn dat het weer kan!'
Schakeldag bijwonen?
Ook interesse in de Schakeldag? Zorg dat u erbij bent op 30 oktober in Den Bosch. En schrijf u nu in voor de Schakeldag.
Kijk ook op de website van de Schakeldag voor meer informatie.