Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Overzicht van nieuwsberichten van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) over de Omgevingswet en de leefomgeving.
De maandelijkse nieuwsbrief IPLO Nieuws bevat artikelen over toevoegingen aan de website, interviews, antwoorden op vragen en andere informatie over de leefomgeving en de Omgevingswet. Als u zich abonneert op IPLO Nieuws, dan ontvangt u deze per e-mail.
Zoeken in de index
Dankzij de feedback van gebruikers van de Vergunningcheck zijn de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen verruimd. En wordt bovendien de natuur beter beschermd. Volg op de Schakeldag een sessie over dit onderwerp.
Uw kennis bijspijkeren over het Digitaal Stelsel Omgevingswet? Leren van de ervaringen met het omgevingsplan bij andere gemeenten? Vragen over de BOPA? En hoe zit het met lucht- en bodemkwaliteit onder de Omgevingswet? Krijg alle antwoorden op de Schakeldag. Mis het niet!
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op uw werk? In de serie 'IPLO in de praktijk' laten we zien hoe die regels werken in concrete situaties. Deze keer kijken we naar het toelaten van woningen bij bovengrondse hoogspanningsverbindingen.
Over iets meer dan een maand is de Schakeldag van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Schrijf u nu in om deel te nemen.
De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft op 20 mei de allereerste uitspraak gedaan in een bekrachtigingsprocedure over een onteigeningsbeschikking volgens de Omgevingswet.
Wie zijn de mensen achter het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)? Maak kennis met enkele van deze experts. In deze 3e aflevering: Irma Kerkhof, projectleider van de IPLO Schakeldag.
Bent u bezig met de Omgevingswet en de leefomgeving? En maakt u gebruik van de website iplo.nl? Dan nodigen we u graag uit voor een gebruikersonderzoek. Wij horen graag wat u van de website vindt.
Gelden de inhoudelijke regels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) ook voor vergunningplichtige milieubelastende activiteiten? Dat is meestal wel het geval. Dat maakt het anders dan onder de oude regelgeving. De richtingaanwijzers van hoofdstuk 3 Bal vermelden de uitzonderingen op deze regel.
Wie zijn de mensen achter het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO)? Maak kennis met enkele van deze experts. Ze vertellen over hun werk en passies. In de 2e aflevering: Edwin Voogd, adviseur bij de vakgroepen VTH-AR en Systematiek & Ruimte.
Het digitale magazine MER-Nieuws gaat deze keer volledig over de Omgevingswet. Nu deze wet ruim een jaar van kracht is, maakt men de balans op. Wat is er veranderd in de milieueffectrapportage?
De plannen voor de ontwikkeling van de landelijke voorziening van het DSO voor het 2e kwartaal van 2025 zijn nu beschikbaar.
Bedrijven die een PRTR-verslag moeten maken (voor het Europese Pollutant Release Transfer Register) gebruiken vanaf 2025 verplicht het 'Handboek diffuse emissies van vluchtige organische stoffen' en het 'Meetprotocol lekverliezen'.
Na een nat 2024 zijn de eerste signalen van droogte voor 2025 vroeg zichtbaar. Lokaal zijn al de tekenen van verzilting en verhoogde concentraties blauwalg te zien.
Tussen november 2024 en april 2025 zijn er 4 gebruikersonderzoeken uitgevoerd. De resultaten van deze onderzoeken zijn nu beschikbaar.
Het is vanaf 1 januari 2026 niet langer mogelijk om gebruik te maken van de tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM). De maatregelen dienen als vangnet voor overheden die het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de nieuwe publicatiestandaard nog niet volledig kunnen gebruiken.
De voorbereidingen voor de Schakeldag – op donderdag 26 juni in ’s-Hertogenbosch – draaien op volle toeren. De uitnodigingen worden dit jaar rond 20 mei verstuurd. Meld u zich nu alvast aan om deze uitnodiging te ontvangen.
De regels over onteigening staan sinds 1 januari 2024 niet meer in de onteigeningswet, maar in de Omgevingswet. Vragen over dit onderwerp komen binnen bij het Kenniscentrum Onteigeningen voor Overheden, via het Informatiepunt Leefomgeving.
Een nieuwe pagina over bindend advies gemeenteraad is op 1 april gepubliceerd en is een van de best bezochte pagina's van de afgelopen tijd. Het lijkt erop te wijzen dat er behoefte is aan deze informatie.
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op uw werk? In de serie 'IPLO in de praktijk' deze keer: voormalige bedrijfswoningen.
Het projectbesluit is een instrument onder de Omgevingswet voor complexe projecten met publiek belang. Waterschappen, provincies en het Rijk kunnen zo'n projectbesluit inzetten. Een praktijkmiddag leverde onlangs 10 tips op over de omgang met dit instrument.