Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Overzicht van nieuwsberichten van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) over de Omgevingswet en de leefomgeving.
Abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief IPLO Nieuws
De maandelijkse nieuwsbrief IPLO Nieuws bevat artikelen over toevoegingen aan de website, interviews, antwoorden op vragen en andere informatie over de leefomgeving en de Omgevingswet. Als u zich abonneert op IPLO Nieuws , dan ontvangt u deze per e-mail.
Met de Omgevingswet verandert er veel voor alle professionals rond vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het nieuwe wetgevingsstelsel neemt afscheid van ingeburgerde begrippen en introduceert nieuwe. De was-wordt-tabellen schieten te hulp.
Het belang van goed bodembeleid groeit, met name bij de energietransitie en klimaatadaptie. Gilbert Boerekamp van de RWS-afdeling Bodem en Ondergrond vertelt wat er verandert.
'De RIO's krijgen nu meer een sturende rol.' Regionale Implementatiecoach Omgevingswet Léon Evers vertelt hoe hun rol is veranderd.
Voor het eerst is het nationale waterbeleid én het beheer van de rijkswateren en rijksvaarwegen in 1 programma vastgelegd: het Nationaal Water Programma (NWP).
Het kabinet heeft forse doelstellingen voor een circulaire economie: al in 2030 de helft minder primaire grondstoffen en in 2050 een volledig circulaire economie. Nieuws in Perspectief sprak hierover met 2 kenners.
Het team Geluid beantwoordt voor IPLO vragen over geluid. Bijvoorbeeld over bronnen van geluid, monitoren van geluid en bedrijfsgeluid bij het vaststellen van een omgevingsplan.
Jaarlijks wordt de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s gemonitord. Het Directeurenoverleg Bodem stelde op 11 april 2022 de rapportage over 2021 vast.
De Europese Commissie vraagt lidstaten om hulp bij de uitwerking van haar bodembeleid. De oproep richt zich onder andere op bedrijven, koepelorganisaties en NGO’s.
Naar aanleiding van 3 rapporten over de werking van het Kwalibo-stelsel heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in 2020 opdracht gegeven om verbeteringen door te voeren in de kwaliteitsborging van het bodembeheer. Dat heeft geleid tot een plan van aanpak dat op 4 april 2022 aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Het Atlas-team organiseert op donderdag 21 april 2022 de tweede Atlas Werkconferentie Online. Het thema is ‘Van Praten naar Doen’. Met weer een liveshow en leuke, interessante en interactieve workshops.
Het Nationaal Water Programma (NWP) met de bijlagen is op 18 maart 2022 vastgesteld en aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer.
Om de luchtverontreiniging door de Nederlandse industrie te verminderen, onderzocht adviesbureau KokxDeVoogd de mogelijkheden om resultaatgerichte emissiegrenswaarden te vergunnen met het oog op schone lucht. Nieuws in Perspectief nam poolshoogte.
Al sinds 1995 is Kenniscentrum InfoMil het centraal informatiepunt voor wet- en regelgeving binnen het omgevingsdomein. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet zal deze rol worden overgenomen door het Informatiepunt Leefomgeving, oftewel het IPLO.
'Alles wat met de context van de Omgevingswet te maken heeft, is belangrijk voor het Informatiepunt Leefomgeving', zegt IPLO-coördinator Marieke Fuijkschot. 'Maar we bieden ook kennis aan over andere relevante wetgeving, zoals over bodem en water. En met de vragen die we binnenkrijgen, breiden we het informatieaanbod verder uit.'
Iedereen die dat wil, kan straks gegevens over gevaarlijke stoffen eenvoudig inzien. Die gegevens worden verzameld in het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV). Eind 2022 moet het REV gereed zijn. Daarvoor moeten de bevoegd gezagen nog wel de ontbrekende data aanvullen.
Kantoren moeten op 1 januari 2023 minimaal een energielabel C hebben. Maar op dit moment voldoet pas zo'n 45% hieraan, volgens een schatting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er moet dus nog het nodige gebeuren.
Meer dan 1300 bezoekers namen actief deel aan de Schakeldag op dinsdag 8 maart 2022. Het was voor het eerst dat Rijkswaterstaat en programma Aan de slag met de Omgevingswet dit evenement online organiseerden. Tijdens de Schakeldag 2022 kwam een veelheid aan sessies over wet- en regelgeving in het fysieke domein langs. Wilt u een sessie terugzien? Dat kan! Bekijk nu de terugblik!
Na 18 jaar nemen we afscheid van InfoMil Actueel. Op 15 maart verschijnt de opvolger: IPLO Nieuws. Deze verandering is onderdeel van het proces waarin InfoMil alle bestaande en nieuwe kennis overdraagt aan Informatiepunt Leefomgeving. Jacco Schotvanger vertelt meer over deze overgang.
De pagina's van hoofdstuk 3 van het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL), zijn vernieuwd.
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeerde op 7 maart 2022 de Tweede Kamer over het resultaat van een onderzoek naar de ecologische kwaliteit van diepe plassen. Zij verwacht dat zij haar beleidsreactie voor de zomer van 2022 kan geven.