Nieuws Informatiepunt Leefomgeving
Overzicht van nieuwsberichten van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) over de Omgevingswet en de leefomgeving.
De maandelijkse nieuwsbrief IPLO Nieuws bevat artikelen over toevoegingen aan de website, interviews, antwoorden op vragen en andere informatie over de leefomgeving en de Omgevingswet. Als u zich abonneert op IPLO Nieuws, dan ontvangt u deze per e-mail.
Onder de Omgevingswet gaat er voor de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) wat veranderen. Die veranderingen zijn er ook voor bodem, zowel voor het werkproces als de inhoud.
Gemeenten kunnen en willen een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingen in de bodem en ondergrond. Daarvoor is wel een stevige investering nodig in de uitvoeringskracht en kennis. Dit komt naar voren uit de eindrapportage van de pilot regionale kennisschakels bodem en ondergrond.
Het Verzamelbesluit Omgevingswet 2023 is op 15 september gepubliceerd in het Staatsblad. Dit Verzamelbesluit bevat een aantal reparaties van onvolkomenheden in de AMvB’s bij de Omgevingswet. Het treedt tegelijkertijd met de Omgevingswet in werking.
Veel gemeenten zijn nu bezig met de overgang van bestemmingsplannen naar omgevingsplan en kondigen een bestemmingsplanstop aan. De Vereniging Nederlandse Gemeenten stelde een checklist op over hoe dit vorm te geven binnen de juridische kaders.
Kom op 30 oktober ook naar ’s-Hertogenbosch voor de Schakeldag 2023, hét kennisevenement over de Omgevingswet. U kunt zich vanaf nu inschrijven.
Het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen hebben nadere afspraken gemaakt over de basisgeluidemissie.
Wilt u iets weten over uw buurt en geluidhinder, vervoer, luchtkwaliteit, bodem, monumenten, fietsroutes, veiligheid, lichtvervuiling, groen in de buurt enzovoorts, enzovoorts? Bezoek dan Atlas Leefomgeving, het kaartenplatform om uw eigen leefomgeving te ontdekken.
Vanaf 2024 mogen gemeenten zelf bepalen hoe ze met grondwater, hemelwater én vuilwater om willen gaan.
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op mijn werk? In een nieuwe serie IPLO in de praktijk richten we ons op een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden, die zijn uitgewerkt op de IPLO-website. Als aftrap: ondergrondse kabels en leidingen.
Om de asbestsanering van kleine schuurdaken te versnellen, lanceert Milieu Centraal half september de campagne Asbestvrije Schuur. Gemeenten en inwoners worden uitgenodigd om samen aan de slag te gaan voor een schone leefomgeving.
Op dinsdag 14 en woensdag 15 november 2023 is weer het grootste jaarlijkse evenement over geluid, trillingen en luchtkwaliteit (GTL) in de Benelux. Dit jaar is het actuele thema stikstofdepositie toegevoegd.
De pagina’s onder het thema bouw en de pagina’s over activiteiten ‘Bouwen’ onder Regels voor activiteiten zijn aangepast. Hierbij is de structuur van de pagina’s en onderliggende artikelen aangepast.
Nog 5 maanden en dan zijn de Omgevingswet en de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) in werking. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) publiceerde deze week een zomerspecial met interviews, praktijkvoorbeelden en handige tips voor alle gemeenten op weg naar 1 januari 2024.
De Werkconferentie van Atlas Leefomgeving is dit jaar op 14 september in het Keilepand in Rotterdam. Het thema is ‘De Compacte Stad – de toekomst van ruimtelijke ontwikkeling’. U kunt zich nu aanmelden.
De voorbereidingen voor de Schakeldag 2023 – op 30 oktober in Den Bosch – zijn in volle gang. Heel veel workshops en sessies zijn inmiddels in voorbereiding. Centraal deze dag staat de inhoud van de Omgevingswet en de betekenis voor het dagelijks werk straks.
Er is een nieuwe pagina over de transitie van de Nota bodembeheer naar het stelsel van de Omgevingswet beschikbaar. De pagina helpt gemeenten en waterschappen om te bepalen wat er vóór en na inwerkingtreding van de Omgevingswet met de Nota bodembeheer en daarbij horende bodemkwaliteitskaart moet gebeuren.
Op de InfoMil-website zijn nieuwe werkversies beschikbaar van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. En van Activiteitenbesluit en -regeling met geïntegreerde toelichtingen.
Luchtwassercheck is een tool die toezichthouders helpt bij het analyseren en beoordelen van de gegevens van elektronische monitoring van luchtwassers voor veehouderijen. Deze tool heeft nu een handleiding gekregen, die het gebruik eenvoudiger maakt.
De Dag van de Omgevingswet, georganiseerd door de VVM, is op 5 oktober 2023. Het is de laatste editie vóór de invoering van de wet.
Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet moeten gemeenten hun omgevingsplan kunnen wijzigen. Of de mogelijkheid hebben ervan af te wijken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontwikkelde een keuzehulp bij het maken van de afweging en welke instrumenten daarbij in te zetten.