Netwerk Ruimte deelt kennis over Omgevingswet
Het netwerk Ruimte, met experts van Rijkswaterstaat en IPLO, houdt op dinsdag 4 april een bijeenkomst over de Omgevingswet. Onderwerpen zijn: evenementen onder de Omgevingswet en de bevoegdheden uit de Wet ruimtelijke ordening straks onder de Omgevingswet.
De bijeenkomst is vooral bedoeld voor medewerkers van gemeenten en omgevingsdiensten die meewerken aan het opstellen van de regels in het omgevingsplan en meer willen weten over de ruimtelijke inpassing van hun plannen.
Andere netwerken
De bijeenkomst van het netwerk Ruimte is in de ochtend. Na de lunch kunt u blijven voor een programma op dezelfde locatie waarbij ook de overige netwerken van IPLO zijn betrokken: Agrarisch, Milieubelastende activiteit en Water. IPLO heeft 4 kennisnetwerken. In het middaggedeelte staan o.a. het Digitaal Stelsel Omgevingswet, het overgangsrecht en de geconsolideerde versies van de regelgeving centraal.
Opgeven voor het ochtendgedeelte van het netwerk Ruimte (en eventueel aansluitend middaggedeelte) kan via een mail aan Marieke de Jager, marieke.de.jager2@rws.nl
De locatie is in Utrecht, op loopafstand van het centraal station. Na opgave wordt de locatie bekendgemaakt.
Het programma:
9.00 - 9.30 uur: Inloop met koffie/thee
9.30 - 12.30 uur:
- Evenementen onder de Omgevingswet – ruimtelijke inpassing van evenementen,
de transitieperiode, welke regels in het omgevingsplan moeten, kunnen of mogen niet, worden opgenomen (Nico Haselager, IPLO)
- Wro-bevoegdheden in de Omgevingswet (Marieke de Jager, IPLO)
- Rondje ervaringen delen
12.30 - 13.30 uur Lunch
13.30 - 16.00 uur Gezamenlijk programma netwerken Agrarisch, Milieubelastende activiteit, Ruimte en Water:
- Werken met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (Robbert Hulst, Florien de Jong, IPLO)
- Overgangsrecht – systematiek en vindplaats in wet, AMvB, regeling en website (Gijs van Luyn, IPLO)
- Geconsolideerde versies regelgeving (Jan van den Dool, IPLO)
Netwerk Ruimte
Het netwerk Ruimte richt zich op vraagstukken op het snijvlak van de evenwichtige toedeling van functies aan locaties en onderwerpen zoals gezondheid en milieu (denk aan geur, geluid, trillingen en externe veiligheid), water, erfgoed, landschap, natuur en agrarisch. De leden van het netwerk Ruimte onderzoeken het wettelijk systeem en gaan samen aan de slag met regels in het omgevingsplan, de overgangsfase en de mogelijkheden van de omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit.
Het netwerk Ruimte kan nog nieuwe leden gebruiken. Herkent u zich in het bovenstaande en wilt u kennis en ervaring delen en meedenken op ruimtelijke vraagstukken? Geef u dan op bij marieke.de.jager2@rws.nl.