Nieuw handboek en meetprotocol luchtemissies
Om de diffuse emissies van vluchtige organische stoffen naar de lucht te kunnen meten en berekenen, wordt momenteel gebruik gemaakt van verschillende documenten. Deze zijn nu geactualiseerd en gebundeld in 2 nieuwe documenten. In januari 2024 kunt u daarover een presentatie volgen.
Het gaat om diffuse emissies afkomstig van bijvoorbeeld raffinaderijen, de organisch-chemische industrie of tankopslagbedrijven. Op dit moment worden voor de berekeningen en metingen van deze emissies de volgende documenten gebruikt:
- Handboek: Diffuse emissies en emissies bij op- en overslag, MilieuMonitor 14
- Meetprotocol voor lekverliezen, MilieuMonitor Nummer 15
Uit onderzoek van Rijkswaterstaat bleek dat deze documenten niet meer overeenkomen met de huidige stand van de techniek, de actuele wetenschappelijke inzichten en normen. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten het Handboek en het Meetprotocol te actualiseren en daarmee de huidige documenten te vervangen.
Het resultaat is een nieuw handboek ‘Diffuse emissies van vluchtige organische stoffen' en een nieuw 'Meetprotocol voor lekverliezen'.
Gebruik vanaf 2025
Bedrijven die een EPRTR-verslag indienen (European Pollutant Release Transfer Register) maken vanaf verslagjaar 2025 gebruik van het nieuwe handboek en het meetprotocol. Verslagjaar 2024 wordt gezien als een overgangsjaar waarin bedrijven de keuze wordt gelaten. Als een bedrijf een omgevingsvergunning voor een nieuwe installatie of wijziging van de installatie aanvraagt, is het gebruik direct van toepassing.
Volg de presentatie
Om te weten wat de wijzigingen betekenen voor overheden en industrie kunt u een presentatie bijwonen. Daar komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- welkom, door IenW
- aanleiding voor de actualisatie, door Rijkswaterstaat
- toelichting op de wijzigingen ten opzichte van vorige versie, door Tauw
- toepasbaarheid van de OGI-camera, door DCMR
- aanpassing computerprogramma Caruso, door Votob
- toelichting op de implementatie, door DCMR
We sluiten af met een netwerkborrel.
Er is plaats voor 50 personen. De presentatie is ook digitaal te volgen.
Interesse? Geef u dan op via dit aanmeldingsformulier.
- datum: 16 januari 2024 van 13.00 - 17.00 uur
- locatie: 'Social Impact Factory Aan de Gracht'
- adres: Kromme Nieuwegracht 3, 3512 HC te Utrecht
Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met lex.fresen@rws.nl.