Alle PFAS geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stof
Alle PFAS komen in Nederland op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te staan. Dat heeft gevolgen voor bedrijven met een vergunningplichtige activiteit waar paragraaf 5.4.3 Besluit activiteiten leefomgeving geldt. Deze bedrijven moeten nu ook voor alle PFAS eens in de 5 jaar een vermijdings- en reductieplan opstellen.
Bedrijven moeten dus voorkomen dat ze PFAS uitstoten naar lucht en water. Als dat echt niet mogelijk is, moeten bedrijven de emissie zo veel als mogelijk verminderen. De verplichting tot minimaliseren is niet nieuw. Dit volgt al uit de specifieke zorgplicht van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en geldt voor alle stoffen (dus ZZS en niet ZZS). Wel kunnen er extra rapportageverplichtingen gelden zodra bekend is dat een stof voldoet aan de definitie van ZZS uit het Bal.
Eens in de 5 jaar moeten de bedrijven waarvoor deze rapportageplicht geldt informatie aanleveren over de emissies van ZZS en welke maatregelen ze kunnen nemen om ZZS emissies te voorkomen. Of als dat niet mogelijk is, zoveel mogelijk te beperken. Dit is het vermijdings- en reductieprogramma.
PFAS is recent als prioritaire stof opgenomen in OSPAR, een verdrag ter bescherming van de Noord-Oost Atlantische Oceaan. Alle aangesloten landen, waaronder Nederland, hebben een verplichting om deze stoffen te minimaliseren. Daarmee worden alle PFAS in Nederland nu bestempeld als ZZS. Dat heeft staatssecretaris Jansen vandaag aan de Tweede Kamer gemeld.
Meer informatie
Lees meer in het artikel op Rijksoverheid.nl Alle PFAS geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stof.