IPLO in de praktijk: evenementen
Met de komst van de lente poppen in Nederland talloze grote en kleinere evenementen op. Buren geven een straatfeest, de harmonie viert een jubileum en beukende bassen kondigen een dance-event aan. Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk voor evenementen als deze?
Dit artikel is onderdeel van de serie 'IPLO in de praktijk'. Hierin belichten we inspirerende praktijkvoorbeelden die tonen welke invloed de nieuwe regels hebben op het werk in verschillende sectoren.
Elke jaar vinden er in Nederland volop evenementen plaats, de een nog gezelliger dan de ander. Ze variëren van buurtfeesten tot meerdaagse muziekfestivals, zoals Lowlands en Pinkpop. Die evenementen vinden op allerlei verschillende locaties plaats. Leuk voor de bezoekers, maar soms minder leuk voor de omgeving. De Omgevingswet bevat regels en instrumenten om overlast te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken.
Gemeente maakt evenementenbeleid
Hoe de gemeente omgaat met evenementen staat in de omgevingsvisie of het evenementenbeleid van een gemeente. Daarin maakt de gemeente een integrale afweging over welk soort evenementen op welke momenten op een locatie passen. Er zit immers nogal een verschil tussen een jaarfeest op een dorpsplein, een hardloopevenement in de stad of een festival in landelijk gebied. Deze (en andere) evenementen zijn als voorbeelden uitgewerkt op Evenementen in soorten en maten.
Ruimtelijk inpassen van grote evenementen
Grote evenementen hebben vaak het meeste effect op de fysieke leefomgeving. Zij veroorzaken overlast door bijvoorbeeld verkeersstromen, parkeerdrukte en luide muziek. De gemeente moet de locaties voor zulke evenementen vastleggen in het omgevingsplan. Dat betekent dat de gemeente aangeeft wat geschikte locaties zijn voor bepaalde evenementen en welke locaties geschikt zijn om meerdere evenementen per jaar te houden.
De evenementen worden vaak op specifieke locaties als nevenactiviteit toegelaten, bijvoorbeeld in parken of op pleinen. Voor die locaties zorgt de gemeente voor een evenwichtige toedeling van functies, waarbij zij rekening houdt met alle belangen, bijvoorbeeld overlast voor omwonenden, plezier voor bezoekers en de uitstraling voor de stad. Er gelden in ieder geval regels over het aantal bezoekers, de aard van de evenementen en de hoeveelheid geluid.
Ruimtelijk inpassen met een BOPA
De gemeente kan evenementen ook ruimtelijk inpassen via een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Bijvoorbeeld een evenement op een bijzondere locatie, zoals een natuurgebied. De initiatiefnemer vraagt deze vergunning aan. Een BOPA is nodig als:
- het evenement niet binnen de regels van het omgevingsplan op die locatie past
- het evenement een zodanig effect op de kwaliteit van de fysieke leefomgeving heeft, dat het ruimtelijk ingepast moet worden
Gebruiksregels voor evenementen
Voor evenementen die op een locatie zijn toegelaten, staan de gebruiksregels in het omgevingsplan. De gebruiksregels geven aan wat wel en niet mag op een locatie. Voor andere evenementen staan de gebruiksregels nu nog in een gemeentelijke verordening, bijvoorbeeld de evenementenverordening. Soms vinden evenementen plaats op een bijzondere locatie, zoals een natuurgebied. Hiervoor kunnen speciale vergunningen nodig zijn, waarin specifieke gebruiksregels kunnen staan.
Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet blijven veel gebruiksregels nog in de verschillende gemeentelijke verordeningen staan. De gemeente heeft tot eind 2031 de tijd om bepaalde gebruiksregels over te zetten naar het omgevingsplan. Andere gebruiksregels blijven in de gemeentelijke verordeningen staan. Lees meer over de gebruiksregels voor evenementen.
Meer lezen
Wilt u meer weten over wat er verandert en wat er hetzelfde blijft onder de Omgevingswet op het gebied van evenementen? Neem dan eens een kijkje op Praktijksituaties: evenementen.