Schakeldag 2024: 'Het echte werk begint nu'
Een bomvol Netwerkplein, pakweg 100 inhoudelijke sessies over de Omgevingswet en meer dan 1000 bezoekers. De eerste Schakeldag onder een werkende Omgevingswet voldeed duidelijk aan een behoefte. 'De Omgevingswet doe je er niet even bij.'
Het is al vroeg warm deze 27ste juni, maar in Congrescentrum 1931 in 's-Hertogenbosch blijft het, ondanks de ruim 1000 bezoekers, aangenaam koel. Bij de plenaire opening puilt de zaal uit, niet iedereen kan zitten. De nieuwe Omgevingswet is een half jaar in werking. Wat weet men al van de nieuwe wet, is de vraag in de Mentimeter. De meeste stemmen gaan naar 'Ik mis hier en daar nog wel wat kennis' en 'Ik weet grofweg de helft'. Werk aan de winkel dus op de Schakeldag.
Op het podium komen praktijk en beleid samen. Irene Voskamp van de provincie Zuid-Holland vertelt over het belang van gezondheid, een begrip dat onder de Omgevingswet belangrijker is geworden en dat de nodige nieuwe kennis vergt. Ze laat via voorbeelden zien hoe gezondheid bij het bouwen en (her)inrichten van woonwijken een belangrijke rol kan spelen.
Echte werk komt nog
Peter Lans van de gemeente Amsterdam, schetst de opgave van de Omgevingswet. 'In Amsterdam hebben we 530 bestemmingsplannen, die moeten straks allemaal in 1 omgevingsplan samenkomen.' Daar is men overigens al jaren mee bezig. Op zijn stelling 'We hebben jarenlang hard gewerkt, maar het echte werk moet nog komen' kan de zaal reageren met eens of oneens. Het blijkt een inkopper, 95% is het eens met de stelling.
Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening bij Binnenlandse Zaken, reageert op de 2 sprekers uit de praktijk. Tijdens haar werkbezoeken in het land ziet ze ook dat er veel werk wordt verzet om alle nieuwe werkwijzen eigen te maken. En dat er nog veel stappen te zetten zijn. Heel veel is nieuw en vergt nieuwe denkwijzen en opleiding, stelt ze. Tegelijk ziet ze tijdens de bezoeken veel hoopvolle initiatieven en samenwerkingen.
Onder de bezoekers van de Schakeldag zijn ook dit jaar weer veel deelnemers van gemeenten, provincies en omgevingsdiensten vanuit het hele land. Maar er zijn ook mensen van bijvoorbeeld adviesbureaus, brancheverenigingen of ministeries. Tussen al deze doelgroepen ontstaan deze dag waardevolle contacten. Er wordt druk 'geschakeld'.
Contacten leggen
Het grote Netwerkplein vervult hierin een centrale rol. Hier lopen bekenden elkaar tegen het lijf, anderen leren elkaar hier kennen. Aan een tafel staan 3 dames, van een detacheringsbureau; een omgevingsdienst en een gemeente, verspreid vanuit het hele land. Ze praten geanimeerd over alles wat rond vergunningverlening op hen afkomt en wisselen zo waardevolle kennis uit. 'De Omgevingswet doe je er niet even bij', zo klinkt het onder andere.
Daarna duiken ze wederom een sessie in. De meeste mensen volgen in alle 4 ronden een sessie. Een vol programma dus, met veel kennisuitwisseling. En dat is broodnodig, zo illustreert een planjurist van de gemeente Utrecht. Veel zaken in de Omgevingswet zijn namelijk behoorlijk ingewikkeld, zo vindt hij. Als voorbeelden noemt hij de regels over lozingen die vanuit de bruidsschat bij gemeenten belanden. Maar ook Regels op de kaart, onderdeel van het Omgevingsloket, écht doorgronden is een breinbreker voor veel mensen, zo denkt hij.
Stapje verder
Na 4 kennissessies, een (vals) brandalarm en een borrel zit de Schakeldag erop. Vol beladen met kennis verlaten de deelnemers het Congrescentrum 1931. Terug de warmte in. Op een ansichtkaart konden ze schrijven welk aandachtspunt ze van deze Schakeldag meenemen naar hun dagelijks werk. Deze kaart ontvangen de deelnemers na de zomervakantie op hun werkplek. Is het aandachtspunt gelukt? Dan is er weer een stap gezet. De weg is nog lang, maar elke stap is er een.
Meer over de Schakeldag
Voor 12 juli verschijnt een video-terugblik op de Schakeldag 2024. De presentaties uit de sessies die worden gedeeld zijn ook voor die datum beschikbaar. Houd ook de website in de gaten voor de datum van de Schakeldag 2025. Deze wordt binnenkort bekend.