Twee jaar respijt voor opslag stuifgevoelige goederen in niet-gesloten ruimte
In het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal) is een 'gesloten ruimte' de hoofdlijn voor op- en overslag van stuifgevoelige stoffen en activiteiten en het bewerken van metaal, steen, hout, rubber en kunststof. Voor vervallen uitzonderingen en voorwaarden geldt een overgangsrecht van 2 jaar. Dit geeft het bevoegd gezag de tijd om voor lokale situaties te beoordelen of maatwerk nodig is.
In de media zijn berichten verschenen over de op- en overslag van stuifgevoelige goederen. IPLO zet de regels voor u op een rij.
Situatie onder het Activiteitenbesluit
Onder het Activiteitenbesluit moest het opslaan en mengen van niet-bevochtigbare goederen (stuifklasse S1 en S3) in een gesloten ruimte. Dit was geregeld in artikel 3.38 van het Activiteitenbesluit. Voor het opslaan van bevochtigbare goederen (S2 en S4) gold een uitzondering: dit mocht buiten.
Ook voor bewerken van materialen stonden er diverse uitzonderingen in het Activiteitenbesluit. Zo moest het bewerken van metaal en steen binnen, tenzij het te bewerken object te groot was. Bij bewerken van rubber, kunststof en hout/kurk stonden algemene regels die golden bij binnen werken, maar er was geen verplichting om binnen te werken.
Bal: hoofdlijn is gesloten ruimte – uitzonderingen regelen via maatwerk
Let op: de regels over gesloten ruimte in het Bal gelden niet voor complexe bedrijven. Daarbij vindt regulering via de vergunning plaats op basis van een beoordeling van luchtkwaliteit en gezondheid. Deze beoordeling kan ertoe leiden dat op- en overslag in een gesloten ruimte plaatsvindt als andere maatregelen onvoldoende zijn.
Onder de Omgevingswet is ervoor gekozen om alleen de hoofdlijn in algemene regels te zetten. De gedachte hierachter is dat uitzonderingen en voorwaarden die in het Activiteitenbesluit stonden, onder de Omgevingswet via maatwerk geregeld kunnen worden. Het bevoegd gezag kan dan de lokale situatie beoordelen.
De hoofdlijn voor het beperken van diffuse emissies is een gesloten ruimte. Die geldt voor het bewerken van diverse materialen en steen en voor op- en overslag van goederen in de stuifklassen S1, S2, S3 en S4. Maar dit wil niet zeggen dat dit voor alle bedrijven nodig of haalbaar is. Daarom zit er maatwerkruimte in het Bal. Met deze maatwerkruimte kan het bevoegd gezag een lokale afweging maken. Het kan afwijken van de regels voor diffuse emissie van het Bal met maatwerkvoorschriften die beter passen bij de lokale situatie.
Zo kan het zijn dat de kosten van een gesloten ruimte niet proportioneel zijn en dat er andere maatregelen mogelijk zijn om de leefomgeving en de gezondheid van mensen te beschermen. Een voorbeeld van een alternatieve maatregel is het nathouden van bevochtigbare stuifgevoelige goederen.
Luchtkwaliteit en gezondheid
Bij stofemissie naar de lucht moet bij vergunningverlening ook altijd aan de luchtkwaliteit en gezondheid getoetst worden. Hierbij toetst het bevoegd gezag in ieder geval aan de omgevingswaarde voor fijnstof. Ook geldt voor vergunningplichtige activiteiten waar een relevante emissie van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) wordt verwacht, regels voor ZZS (paragraaf 5.4.3 Bal). Er geldt dan een verplichting voor het opstellen van een vermijdings- en reductieprogramma. Als dat nodig is voor het beschermen van de gezondheid en de leefomgeving, dan moet het bedrijf aanvullende maatregelen nemen.
Overgangsrecht
Voor vervallen uitzonderingen en voorwaarden geldt 2 jaar overgangsrecht. Een bedrijf dat onder het Activiteitenbesluit onder een uitzondering of voorwaarde viel en geen gesloten ruimte heeft, is dus niet meteen in overtreding. De periode van 2 jaar geeft het bedrijf de tijd om maatwerk aan te vragen. Ook geeft het de tijd aan het bevoegd gezag om de maatwerkaanvraag te beoordelen en een maatwerkbesluit of vergunningvoorschrift op te stellen. Op onze website vindt u tabellen met artikelen van het Activiteitenbesluit waarvoor het overgangsrecht geldt.
Ook kan het zijn dat er voor een bedrijf onder het Activiteitenbesluit een maatwerkbesluit of een vergunningvoorschrift gold. In dat geval blijft dit voorschrift gelden onder de Omgevingswet. Bij strijd met de regels van het Bal gelden de oude voorschriften. Behalve in de zeldzame gevallen dat het Bal maatwerk expliciet verbiedt. De gedachte hierachter is dat het bevoegd gezag al een lokale afweging heeft gemaakt en deze in een voorschrift heeft vastgelegd. Het bevoegd gezag hoeft die afweging dan niet opnieuw te maken.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.