IPLO in de praktijk: zonnepanelen
Wat betekent de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op uw werk? In de serie 'IPLO in de praktijk' richten we ons op een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden, die zijn uitgewerkt op de IPLO-website. Deze keer: zonnepanelen.
Nederland bevindt zich midden in de overgang van het gebruik van vervuilende fossiele brandstoffen naar het gebruik van schone, herbruikbare energiebronnen: de energietransitie. Deze verandering is zichtbaar in het landschap, in dorpen en steden, waar bijvoorbeeld steeds meer windmolens en zonnepanelen verschijnen.
Locatie van zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen op gebouwen worden gelegd, maar ook worden geplaatst in grote zonneparken en zonneweides. Bij zonnepanelen op gebouwen is het vooral van belang dat deze passen in het straat- en bebouwingsbeeld. Met name bij historische bebouwing kunnen de panelen van invloed zijn op het beeld.
Bij grote zonneparken en zonneweides is het van belang dat ze passen in het landschap en bij de omliggende bebouwing. Daarom is hierbij de keuze van de locatie en ruimtelijke inpassing van belang. Verder worden zonnepanelen in zonneparken en zonneweides gezien als zelfstandige bouwwerken. Daarvoor staan er specifieke ruimtelijke bouwregels in het omgevingsplan. Deze regels regelen bijvoorbeeld de precieze locatie, de hoogte en hellingshoek van de panelen.
Meer informatie vindt u op Plaatsen zonnepanelen.
Vergunningvrij plaatsen zonnepanelen
Onder bepaalde voorwaarden mogen zonnepanelen vergunningvrij worden geplaatst op het dak van een gebouw, los van de regels die in het omgevingsplan staan. Deze voorwaarden staan in artikel 2.29 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en gelden voor de meeste gebouwen in Nederland. In artikel 2.30 van het Bbl staan inperkingen van de vergunningvrije situatie in verband met cultureel erfgoed beschreven. Deze inperkingen geven onder meer aan dat zonnepanelen niet altijd vergunningvrij mogen liggen op het dak van een gemeentelijk, provinciaal of rijksmonument. Ze zijn bijvoorbeeld wel vergunningvrij als ze liggen op een dakvlak aan de achterzijde van een gebouw dat niet naar openbaar toegankelijk gebied is gekeerd.
Meer informatie vindt u op Voorwaarden vergunningvrij plaatsen zonnepanelen.
Inpassen van zonneweides
Bij het inpassen van zonneweides in de omgeving geldt dat structuurbepalende elementen behouden moeten blijven en dat de zonneweides passen bij het landschap. De omgeving mag geen last hebben van zonneweides, wat het geval is als ze het uitzicht belemmeren of vervuilen. Reflectie van het zonlicht kan daarbij een rol spelen. Voor een zorgvuldige inpassing in de omgeving zijn soms maatregelen nodig zoals het aanleggen van een aarden wal of beplanting rond de zonneweide.
Meer informatie vindt u op Toelaten zonnepanelen op een locatie.
Effect van zonneweides op de natuur
Het toelaten van een zonneweide op een locatie kan effect hebben op de natuur. Die moet daarom worden beschermd. Deze bescherming richt zich op beschermde plant- en diersoorten en beschermde natuurgebieden of ecologische zones.
Meer informatie vindt u op Toelaten zonnepanelen en natuur.
Milieueffectrapportage
Bij het toelaten van een zonneweide in het omgevingsplan hoeft de gemeente meestal geen milieueffectrapport (MER) te maken. Een zonneweide is namelijk vaak niet mer-(beoordelings)plichtig. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de regelgeving rond zonnepanelen? Neem dan eens een kijkje op Praktijksituaties: Zonnepanelen.