Netwerk Ruimte denkt mee over omgevingsplan
Gemeenten gaan straks onder de nieuwe Omgevingswet werken met een omgevingsplan. En dat is veel breder dan de huidige bestemmingsplannen. Er verandert dus veel. Het nieuwe Netwerk Ruimte helpt uw kennis van het wettelijk systeem en de overgangsfase te vergroten.
Omgevingsplannen gaan over de evenwichtige toedeling van functies aan locaties, maar óók over milieu, veiligheid, water, erfgoed en nog veel meer. Ook is er een overgangsfase van bestaande bestemmingsplannen, verordeningen en besluiten naar 1 digitaal omgevingsplan. Dit vraagt van medewerkers van gemeenten en omgevingsdiensten niet alleen kennis van de beleidsinhoud, maar ook van het wettelijk systeem en de mogelijkheden in de overgangsfase. Het Netwerk Ruimte helpt hierbij.
Juridische vragen
In dit nieuwe netwerk gaan onze stelselspecialisten én inhoudelijk specialisten van het Informatiepunt Leefomgeving en Rijkswaterstaat aan de slag met juridische vraagstukken met mensen van gemeenten en omgevingsdiensten. Dat gebeurt in een kleinschalige setting en vanwege de brede scope van het omgevingsplan wordt samengewerkt met de bestaande kennisnetwerken Milieubelastende activiteit, Agrarisch en Water.
Het Netwerk Ruimte richt zich specifiek op vraagstukken op het snijvlak van de evenwichtige toedeling van functies aan locaties en onderwerpen zoals gezondheid en milieu (denk aan geur, geluid, trillingen en externe veiligheid), water, erfgoed, landschap, natuur en agrarisch. We gaan aan de slag met regels in het omgevingsplan, de overgangsfase en de mogelijkheden van de omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit.
Het Netwerk Ruimte komt in 2022 2 keer bijeen. De eerste bijeenkomst was op 15 juni in Utrecht samen met de bestaande netwerken Milieubelastende activiteit, Agrarisch en Water. De 2e bijeenkomst is in het najaar.
Op 15 juni waren de onderwerpen vanuit Ruimte:
1. de inhoudelijke breedte van de regels in het omgevingsplan en verschillende regeltypen in het omgevingsplan
2. de relatie tussen de regels over milieubelastende activiteiten in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het omgevingsplan
3. het Basisadvies voor het omgevingsplan van de omgevingsdienst Midden-Holland
Van elkaar leren
In het Netwerk Ruimte kunnen deelnemers eigen onderwerpen aandragen en bespreken met collega's van andere organisaties, om op die manier zoveel mogelijk van elkaar te leren. De vorm en inhoud van de volgende bijeenkomsten wordt dan ook in overleg met de deelnemers gekozen.
Aanmelden
Wie interesse heeft voor het Netwerk Ruimte kan zich aanmelden.
Op de IPLO website staat veel informatie over het omgevingsplan.