Nieuwe kansen voor verontreinigde locaties
Verontreinigde terreinen kennen vaak beperkingen, bijvoorbeeld om er te bouwen of om natuur aan te leggen. Het programma 'Nazorg IBC-locaties' helpt om die beperkingen deels weg te nemen of op te heffen en om de terreinen een nieuwe bestemming te geven. Dit programma krijgt op 1 juni 2022 een doorstart.
De doorstart is gericht op de afbouw van de nazorg en de 'eeuwigdurende' beperking van gebieden met een goed ingepakte verontreiniging volgens het IBC-principe (waarbij IBC staat voor Isoleren, Beheersen en Controleren). Het programma moet gemeenten, provincies en bedrijven stimuleren om de IBC-terreinen – vaak oude industrieterreinen en voormalige stortplaatsen – te hergebruiken. Het doel is om meer ruimte te creëren voor bijvoorbeeld woningbouw, recreatie, natuur of duurzame bedrijventerreinen.
Nazorg voor vervuilde locaties
Nederland heeft honderden locaties met verontreinigende stoffen in de bodem, die nazorg krijgen. Dit betekent dat een gemeente of provincie zo'n locatie nu zodanig beheert dat zich geen gezondheidsrisico's kunnen voordoen. Dat gebeurt door het gebied af te schermen of door gebruiksbeperkingen.
Het programma 'Nazorg IBC-locaties' stimuleert initiatieven voor maatregelen om de bestaande nazorg af te bouwen. Die nazorg zorgt voor aanzienlijke kosten die jaarlijks terugkeren, variërend van €10.000 tot €300.000. Dat gemeenschapsgeld kan door het afbouwen besteed worden aan andere doelen. Met een gerichte afbouw kunnen de jaarlijkse kosten (na een aanvankelijke investering) sterk verminderd worden of zelf verdwijnen. Dit komt onder meer doordat een IBC-terrein meer waarde krijgt.
De bedoeling is om op de huidige 550 nazorglocaties de beperkingen van de verontreiniging te verminderen of zelfs geheel op te heffen en een nieuwe bestemming te geven. Dit levert milieuwinst op en zorgt voor minder beheerskosten.
Samenwerken
Om een impuls te geven aan deze initiatieven steken overheden, grondeigenaren, experts, ervaringsdeskundigen, adviesbureaus en kennisinstellingen de koppen bij elkaar. Zo wordt samengewerkt in een zogenoemde Community of Practice (CoP), een platform waar zij kennis en ervaringen uit de praktijk delen, knelpunten bespreken en samen zoeken naar oplossingen.
Aanmelden
De initiatiefnemers nodigen alle betrokken partijen uit om deel te nemen aan de CoP 'Nazorg IBC-locaties'. Interesse? Meld u aan via info@cop-ibc.nl. U ontvangt dan informatie over alle bijeenkomsten en activiteiten. De initiatiefnemers zijn Bodembeheer Nederland, Rijkswaterstaat, Saxion Hogeschool, Peter Rood, AT Osborne en Deltares.
Meer weten? Kijk op Afbouw nazorg.
Lees ook het artikel COCOON enquêteresultaten Omgang voormalige stortplaatsen in relatie tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Fotoverantwoording
- Afbeelding oud industrieterrein Breda. Foto: Rob Vissers.