Werkvormen voor participatie
Er zijn allerlei werkvormen voor participatie. Lees in de inspirerende praktijkvoorbeelden over hoe u via participatie met elkaar in gesprek kunt gaan. Bovendien treft u links aan naar allerlei informatieve sites.
Bij samenwerkingen tussen overheid, bedrijfsleven en burgers valt op dat de meedenkende burgers meestal wat ouder zijn. Toch is het belangrijk om ook jongeren te laten meedenken bij het maken van visies en plannen. Zo stem je beleid beter op hen af.
Van oudsher is Scrum een flexibele methode om software te ontwikkelen, maar tegenwoordig wordt ze toegepast bij allerlei soorten projecten. Bij de voorbereiding op de Omgevingswet komt Scrum ook goed van pas.
Met de plannen voor de vervanging en uitbreiding van een windmolenpark is niet iedereen het eens. Als je er niet samen uitkomt, kan mediation van pas komen. Onpartijdige mediators bemiddelen in conflicten.
Wat verandert er voor maatschappelijke initiatieven als de Omgevingswet van kracht wordt? Dit werd onderzocht bij DuurzaamDoor, het kennis en innovatieprogramma over maatschappelijke vernieuwing van de Rijksoverheid.
Digitale middelen kunnen helpen bij visievorming, specifieke projecten en het opstellen van bestemmingsplannen of omgevingsplannen.
Hoe kijken bewoners naar hun fysieke leefomgeving? En welk beeld hebben zij voor de toekomst? Onderzoeksbureau Motivaction voerde een onderzoek uit aan de hand van hun leefstijlenmodel.
Hoe betrek je mensen waarmee je zelf niet in contact bent? Dat kun je doen met de WegWijzer van Ynnovate. Het is een roadmap die je alleen of met een groep kunt doorlopen.
Participatiewerkvormen
- Rad van participatie in Eindhoven
- Omgevingswandeling
- Burgerinitiatief om partijen bij elkaar te brengen
- Landschapsbiografie geeft ook vorm aan participatie
- Fries project om grote agrarische gebouwen in te passen
- OpenStad: online participatietools in Amsterdam
- Website met werkvormen voor open dialogen