Participatie per fase met het kompas
Voor overheden zijn er 4 fasen in een omgevingsproces: de fasen van de beleidscyclus Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Dat zijn beleidsontwikkeling, beleidsdoorwerking, uitvoering en terugkoppeling. Start elke fase met het kompas.
Aan het begin van elke fase zoeken overheden een passende samenwerkingsaanpak. Doel is om het samenspel tussen de partijen in die specifieke fase zo goed mogelijk te organiseren. Aan het begin van elke fase zoekt u een nieuwe aanpak om het samenspel tussen de partijen passend te organiseren. Een handig instrument daarbij is het kompas. Dat helpt om de richting te vinden voor een aanpak op maat in elke fase.
Participatieaanpak
We leggen de 4 fasen van participatie graag uit door de doelgroepen, participatiedoelen en werkvormen te beschrijven.
- We hebben een idee (Idee).
- We maken een concreet plan (Plan).
- We realiseren ons plan (Realisatie).
- Bereiken we ons doel? (Evaluatie)
Verplichte participatie
Meestal is het voor overheden verplicht om participatie te organiseren. Bijvoorbeeld bij de kerninstrumenten:
- omgevingsvisie
- omgevingsplan
- programma
- omgevingsverordening
- waterschapsverordening
- projectbesluit
De betrokken overheden zoeken dan altijd de samenwerking met bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en medeoverheden. Meer informatie over deze kerninstrumenten vindt u op de pagina Instrumenten van de Omgevingswet.
Meer informatie
- Op zoek naar meer beeld bij de participatiefases? Bekijk dan ook eens deze praatplaat participatie per fase (pdf, 1.1 MB).
- Gebruik het participatiekompas (pdf, 2.1 MB) bij elke participatiefase.
Beleidscyclus
De beleidscyclus van de Omgevingswet biedt een structuur om de instrumenten van de Omgevingswet te ordenen. De cyclus bestaat uit 4 fasen: beleidsontwikkeling, beleidsdoorwerking, uitvoering en terugkoppeling.
Lees meer over de beleidscyclus.