Omgevingsplan wijzigen via 'intrekken en vervangen'
Wilt u als gemeente direct nadat de Omgevingswet in werking is getreden een omgevingsplan veranderen? Dan kunt u met beperkingen te maken krijgen. Het kan namelijk zijn dat op dat moment nog niet alle mutatiescenario’s ondersteund worden in plansoftware, waardoor u veranderingen aan uw omgevingsplan niet kunt doorvoeren. Totdat dat wel kan, kunt u uw omgevingsplan veranderen door het mutatiescenario ‘intrekken/vervangen’ te gebruiken.
Mutatiescenario’s in de LVBB
Als gemeente publiceert u uw omgevingsplannen in de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Die omgevingsplannen moeten voldoen aan de STOP/TPOD-standaard. Het kan zijn dat bij inwerkingtreding van de Omgevingswet uw plansoftware nog niet alle mutatiescenario’s ondersteunt. In dat geval kunt u het mutatiescenario ‘intrekken/vervangen gebruiken om wijzigingen door te voeren in een initieel gepubliceerd omgevingsplan.
Mutatiescenario ‘intrekken/vervangen’
Het mutatiescenario ‘intrekken/vervangen’ is al beschikbaar in de LVBB en wordt ook in andere delen van het DSO ondersteund. Als u uw omgevingsplan wilt wijzigen, kunt u via dit mutatiescenario de hele regeling intrekken, wijzigen en opnieuw publiceren.
In de praktijk betekent dat het volgende:
- De wijzigingen worden opgenomen in de tekst van het besluitdeel dat aan de LVBB wordt aangeboden. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop nu wijzigingsbesluiten worden gepubliceerd.
- Een nieuwe geconsolideerde versie van de regeling wordt meegeleverd in het regelingdeel van het bericht dat aan de LVBB wordt aangeboden.
- De nieuwe versie is na publicatie in de LVBB te zien op Overheid.nl en in Regels op de kaart in het Omgevingsloket.
Verandert u op deze manier als gemeente uw omgevingsplan? Dan moet u er zelf voor zorgen dat het besluit en de nieuwe geconsolideerde regeling op elkaar blijven aansluiten.