Omgevingsplan publiceren via standaard overgangsrecht of afwijkvergunning
Bent u als gemeente niet aangesloten op de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) via STOP als de Omgevingswet in werking treedt? Start dan een planprocedure en maak die verder af onder het overgangsrecht van de Omgevingswet. Het plan komt beschikbaar in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Ook de kennisgeving van een verleende afwijkvergunning vindt u terug in het DSO.
Standaard overgangsrecht
Planprocedure op grond van Wro
Als gemeente kunt u het standaard overgangsrecht gebruiken om uw planprocessen door te laten lopen. U kunt voor de Omgevingswet in werking treedt een planprocedure starten op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Dit doet u door een ontwerpbestemmingsplan bekend te maken.
Onder het overgangsrecht kunt u deze procedures afmaken op basis van het recht dat nu geldt, en de standaarden en systemen die nu gelden. Dit betekent juridisch dat u het overgangsrecht inzet om lopende procedures af te maken op basis van het oude recht.
Ontwerpbestemmingsplan maken met IMRO-plansoftware
In de praktijk gebruikt u als gemeente bestaande IMRO-plansoftware op basis van het Informatiemodel Ruimtelijke Ordening (IMRO). Daarmee levert u het ontwerpbestemmingsplan aan bij Ruimtelijkeplannen.nl, en maakt u het bekend via Decentrale regelgeving en officiële publicaties (DROP). Via de overbruggingsfunctie is het ontwerpbestemmingsplan te zien in het onderdeel Regels op de kaart in het Omgevingsloket van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Om het ontwerpbestemmingsplan vast te stellen en definitief bekend te maken, maakt u de procedure af via IMRO. U levert het plan aan bij Ruimtelijkeplannen.nl, en maakt het bekend via DROP. Via de overbruggingsfunctie is het bestemmingsplan te zien in Regels op de kaart in het Omgevingsloket.
Afwijken van het plan
Omgevingsvergunning voor buitenplanse omgevingsplanactiviteit
Ruimtelijke ontwikkelingen die volgens het omgevingsplan niet mogen, kunt u als gemeente regelen met een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Die mogelijkheid kunt u gebruiken zodra de Omgevingswet in werking is getreden.
Kennisgeving afwijkvergunning bekendmaken via DROP
In de praktijk betekent dit dat u de kennisgeving van de afwijkvergunning bekend maakt via DROP. Dit wordt vervolgens via de LVBB zichtbaar op Overheid.nl en in Regels op de kaart in het Omgevingsloket. De vaststelling en definitieve bekendmaking van de afwijkvergunning gaat op dezelfde manier.
Afwijkvergunning
Een vergelijkbare mogelijkheid als de buitenplanse omgevingsplanactiviteit bestaat al in het huidig recht op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Dit is de afwijkvergunning. U levert een afwijkvergunning aan via bestaande IMRO-plansoftware, waardoor die op ruimtelijkeplannen.nl te zien is. Via de overbruggingsfunctie is de afwijkvergunning dan ook te zien in het onderdeel Regels op de kaart in het Omgevingsloket van het DSO.