Bouwwerken, open erven en terreinen
De bruidsschat voor het omgevingsplan bevat een aantal regels voor bouwwerken, open erven en terreinen. Deze regels zijn vooral afkomstig uit het Bouwbesluit 2012 en de Regeling bouwbesluit 2012.
Let op: de gemeente kan het omgevingsplan en dus ook de bruidsschatregels wijzigen. De actuele regels van het omgevingsplan raadpleegt u via het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
Specifieke zorgplicht bouwwerken, open erven en terreinen
De specifieke zorgplicht over bouwwerken, open erven en terreinen verplicht personen maatregelen te nemen die gevaarlijke situaties voor de gezondheid en veiligheid tegengaan. Ook de maatregelen die iemand moet nemen om hinder voor de omgeving tegen te gaan, vallen onder deze specifieke zorgplicht. Hinder voor de omgeving is bijvoorbeeld stank, lawaai of rook. Verder moet een bouwwerk, erf of open terrein in een nette staat verkeren. Zo ontstaat er geen hinder of een gevaarlijke situatie.
De specifieke zorgplicht geldt voor de persoon die een bouwwerk, open erf of terrein zelf gebruikt. Bijvoorbeeld een huurder. Maar geldt ook voor de persoon die het bouwwerk, erf of terrein laat gebruiken. Bijvoorbeeld de verhuurder.
De specifieke zorgplicht voor het gebruik van een bouwwerk gaat niet over het brandveilig gebruik van het bouwwerk. Dit is al uitputtend geregeld in afdeling 6.2 van het Besluit bouwwerken leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bbl).
Specifieke zorgplicht bouw- en sloopwerkzaamheden
De specifieke zorgplicht over bouw- en sloopwerkzaamheden geldt voor iemand die bouwt of sloopt. Die persoon moet maatregelen nemen om nadelige gevolgen voor nabijgelegen wegen, werken of roerende zaken tegen te gaan. Nadelige gevolgen zijn schade, hinder of overlast.
De zorgplicht richt zich niet op nadelige gevolgen voor personen. Het Bbl bevat wel regels om nadelige gevolgen van bouw- of sloopwerkzaamheden te voorkomen voor personen in de fysieke leefomgeving.
Inhoudelijke regels over bouwwerken, open erven en terreinen
De bruidsschat plaatst in het omgevingsplan inhoudelijke regels over bouwwerken, open erven en terreinen.
Rooilijnen, grenzen bebouwing en straatpeil
De bruidsschat regelt het uitzetten van rooilijnen, bebouwingsgrenzen en het straatpeil. Vergunningplichtige bouwwerkzaamheden mogen niet beginnen voordat die zijn uitgezet. Vergunningplichtige bouwwerkzaamheden kunnen een bouwactiviteit of een omgevingsplanactiviteit zijn. Die regel geldt alleen als voor het uitvoeren van de bouwwerkzaamheid het nodig is een rooilijn, bebouwingsgrens of straatpeil uit te zetten.
Welstand
Deze regel houdt in dat het uiterlijk van een bouwwerk niet in ernstige mate in strijd mag zijn met redelijke eisen van welstand. Welstand gaat over hoe de uiterlijke kenmerken van een bouwwerk in de omgeving passen. Denk aan vorm, kleur of gebruikte materialen. De redelijke eisen van welstand zijn uitgewerkt in de welstandsnota van de gemeente.
Heeft de gemeente geen welstandsnota? En ook geen beleidsregels om het uiterlijk van bouwwerken te beoordelen? Dan geldt de regel in de bruidsschat niet. De regel geldt ook niet bij een bouwwerk of gebied dat de gemeente als welstandsvrij heeft aangewezen.
Bij een nieuw bouwwerk toetst men de welstandseisen bij het beoordelen van de vergunningaanvraag. Het gaat daarbij om een nieuw bouwwerk waarvoor het omgevingsplan een vergunning vereist.
Distributienetten voor elektriciteit, gas, drinkwater en warmte
De regels voor distributienetten voor elektriciteit, gas, drinkwater en warmte geven aan wanneer een bouwwerk moet aansluiten op een distributienet. Onder deze aansluitplicht valt alleen het aanbrengen van technische voorzieningen voor elektriciteit, gas, drinkwater of warmte. En niet het daadwerkelijk leveren ervan. De regels geven ook geen technische eisen waaraan de voorziening moet voldoen. Is de voorziening aanwezig? Dan gelden de regels van het Bbl.
Rioolaansluiting
De regel voor een rioolaansluiting beschrijft de technische eisen waaraan een voorziening voor het afvoeren van huishoudelijk afvalwater en hemelwater moet voldoen. De regel stelt het aanbrengen van een rioolaansluiting niet verplicht.
Bereikbaarheid voor hulpdiensten, opstelplaats brandweer en bluswatervoorziening
Regels over de bereikbaarheid geven aan of er een verbindingsweg aanwezig moet zijn voor hulpdiensten. Ze geven ook de eisen aan waaraan de verbindingsweg moet voldoen. Een verbindingsweg is een weg tussen de openbare weg en de toegang tot het bouwwerk.
De regels voor een opstelplaats voor de brandweer geeft aan of deze aanwezig moet zijn. Ook staat in de regels aan welke eisen de opstelplaats moet voldoen.
De regels gelden alleen voor bouwwerken waar mensen verblijven.
De regel over een bluswatervoorziening geeft aan of er een bluswatervoorziening voor de brandweer aanwezig moet zijn in of bij een bouwwerk. En aan welke eisen die bluswatervoorziening moet voldoen. Een bluswatervoorziening is bijvoorbeeld een aansluiting op het leidingnet voor bluswater zoals een brandkraan. Of een watervoorraad zoals een reservoir of oppervlaktewater.
Overbewoning en bouwvalligheid
Om risico's voor de gezondheid van bewoners te voorkomen, is een regel over overbewoning opgenomen in de bruidsschat.
Ook bevat de bruidsschat regels voor een verbod op het gebruik van een bouwwerk, open erf of terrein als het gebruik onveilig is vanwege een nabijgelegen bouwvallig bouwwerk.
Opslag brandgevaarlijke stoffen op een open erf of terrein
Deze regels gaan over het opslaan van brandgevaarlijke stoffen op een open erf of terrein nabij een bouwwerk. De regels gaan niet over de opslag van brandgevaarlijke stoffen in of op bouwwerken. Voor het opslaan van beperkte hoeveelheden daarvan staan regels in het Bbl. Bij grotere hoeveelheden gelden regels van het Bal.
Archeologisch onderzoek
Deze regels geven aan wanneer de omgevingsplanregels over het uitvoeren van archeologisch onderzoek niet gelden.
Vergunningregels voor bouwwerk en omgevingsplanactiviteit die uit het bouwen bestaat
Deze regels gaan over:
- Het bouwen van een bouwwerk. Het gaat dan om de ruimtelijke aspecten zoals het uiterlijk of locatie van het bouwwerk.
- Het in stand houden van een te bouwen bouwwerk.
- Het gebruiken van een te bouwen bouwwerk.
De regels van de bruidsschat voorzien elk omgevingsplan van een binnenplanse vergunningplicht voor deze activiteiten. De vergunningplicht is vergelijkbaar met de vergunningplicht uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). In de bruidsschat staan ook uitzonderingen op deze vergunningplicht. En welke aanvraagvereisten en beoordelingsregels gelden.
Maatwerkvoorschriften bouwwerken, open erven en terreinen
De bruidsschat geeft een ruime mogelijkheid om maatwerkvoorschriften te stellen over de bruidsschatregels voor bouwwerken, open erven en terreinen.
Overgangsrecht voor (voorbeschermde) gemeentelijke monumenten
Een gemeentelijke verordening kan een gemeentelijk monument of archeologisch monument aanwijzen. De verordening kan ook regels bevatten die het monument beschermt in de periode dat de aanwijzing in procedure is (voorbescherming). In de bruidsschat is overgangsrecht voor deze voorbescherming geregeld.
Het overgangsrecht houdt in dat sommige bruidsschatregels deze monumenten beschouwen als gemeentelijk monument en voorbeschermd gemeentelijk monument. De omschrijving van die begrippen staat in het Bbl en geldt ook in het omgevingsplan.
Dit overgangsrecht geldt totdat het omgevingsplan de functieaanduiding 'gemeentelijk monument' geeft. Of totdat het omgevingsplan een voorbeschermingsregel heeft die voorafgaat aan de functieaanduiding. Het overgangsrecht vervalt ook als de gemeente afziet van de aanwijzing als monument.
Geen strijd met ruimtelijke regels
De rijksregels komen via de bruidsschat in het omgevingsplan. Ook komen er ruimtelijke regels in het omgevingsplan. Ruimtelijke regels komen uit de 'oude' bestaande ruimtelijke regelgeving. Bijvoorbeeld regels uit bestemmingsplannen of inpassingsplannen. Die ruimtelijke regels staan in het tijdelijk deel van het omgevingsplan.
De rijksregels in de bruidsschat kunnen in strijd zijn met de ruimtelijke regels in het tijdelijk deel van het omgevingsplan. Is dit zo? Dan geldt de bruidsschatregel niet. Tenzij het een regel is uit paragraaf 22.2.7.3 van de bruidsschat omgevingsplan. Die afdeling gaat over bijbehorende bouwwerken, en erf- of terreinafscheidingen. De regels in die afdeling gelden altijd. Dit is ongeacht wat er eventueel in het omgevingsplan anders over is bepaald.
Downloads bruidsschat omgevingsplan
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.