Overgangsrecht instrumenten die opgaan in het projectbesluit
Het projectbesluit kent een aantal voorgangers:
- het tracébesluit uit de Tracéwet
- het inpassingsplan uit de Wet ruimtelijke ordening (Wro)
- het projectplan uit de Waterwet waarop de projectprocedure van die wet van toepassing is
Tracébesluit
Een onherroepelijk tracébesluit geldt als projectbesluit (artikel 4.47, lid 1 Invoeringswet).
Als vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-tracébesluit ter inzage is gelegd, geldt het oude recht tot het tracébesluit onherroepelijk wordt (artikel 4.44, lid 1 Invoeringswet).
Wordt het tracébesluit na inwerkingtreding van de Omgevingswet vastgesteld? Dan hoeft in het tracébesluit geen termijn opgenomen te worden voor het uitvoeren van een onderzoek naar de gevolgen van de aan te leggen of te wijzigen hoofdweg, landelijke spoorweg of hoofdvaarweg (artikel 4.44, lid 2 Invoeringswet).
Als vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet een startbeslissing is genomen en de verkenning zich in een vergevorderd stadium bevindt, geldt het oude recht als wordt voldaan aan de volgende twee voorwaarden (artikel 4.45, lid 1 Invoeringswet):
- Het project is opgenomen in een ministeriële regeling.
- Binnen 1 jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet is een ontwerp-tracébesluit ter inzage gelegd.
Projecten waarvoor een procedure tracébesluit is gestart, maar die niet onder bovenstaand overgangsrecht vallen
Als vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet van een startbeslissing kennis is gegeven, geldt de startbeslissing als een voornemen volgens artikel 5.47, lid 1 Omgevingswet (artikel 4.42 Invoeringswet). De procedure wordt voortgezet volgens de regels van de Omgevingswet. Er wordt toegewerkt naar een projectbesluit. Het bevoegd gezag hoeft in deze gevallen niet te voldoen aan de volgende eisen van de Omgevingswet:
- Derden in de gelegenheid stellen oplossingen aan te dragen voor de opgave (artikel 5.47, lid 3).
- Kennisgeven hoe burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden worden betrokken (artikel 5.47, lid 4).
- De mogelijkheid bieden aan derden om een verzoek in te dienen voor advies van een onafhankelijke deskundige over een aangedragen oplossing (artikel 5.48, lid 2).
- Beslissen of aangedragen oplossingen in beschouwing worden genomen (artikel 5.48, lid 3).
Een ontwerp-structuurvisie volgens de Tracéwet wordt gelijkgesteld met een ontwerp-voorkeursbeslissing volgens de Omgevingswet (artikel 4.43 Invoeringswet).
Inpassingsplan Wro
Een onherroepelijk inpassingsplan van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) wordt onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan (artikel 4.6, lid 1 Invoeringswet).
Als vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-inpassingsplan ter inzage is gelegd, geldt het oude recht tot het inpassingsplan van kracht is (artikel 4.6, lid 2 Invoeringswet).
Projecten waarvoor een procedure inpassingsplan is gestart, maar die niet onder bovenstaand overgangsrecht vallen
Is de voorbereiding van een inpassingsplan vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet in een vergevorderd stadium, is er geen ontwerp-inpassingsplan ter inzage gelegd en is voldaan aan de eisen van artikel 5.48, lid 1 Omgevingswet over de verkenning? Dan kan binnen 1 jaar en 6 maanden na inwerkingtreding van de Omgevingswet een projectbesluit worden vastgesteld (artikel 4.107, lid 2 Invoeringswet).
Is de voorbereiding van een inpassingsplan vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet gestart, is er geen ontwerp-inpassingsplan ter inzage gelegd en is voldaan aan de eisen van de artikelen 5.47 en 5.48 Omgevingswet over het voornemen en de verkenning? Dan kan na inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-projectbesluit ter inzage worden gelegd (artikel 4.107, lid 1 Invoeringswet).
Voorbereidingsbesluit inpassingsplan
In de overgangsbepalingen voor de Elektriciteitswet 1998, de Gaswet en de Mijnbouwwet staat een aanvullende regeling voor gevallen waarin een voorbereidingsbesluit is genomen in voorbereiding op het opstellen van een ontwerp-inpassingsplan.
Dat betekent dat als vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet een voorbereidingsbesluit voor een project is bekendgemaakt, er binnen 1 jaar en 6 maanden een projectbesluit bekend kan worden gemaakt (artikel 4.32, 4.37 en 4.39 Invoeringswet).
Projectplan
Een vastgesteld projectplan geldt als omgevingsvergunning (artikel 4.62, lid 1, 4.63, lid 1, 4.64, lid 1 en 4.65, lid 1 Invoeringswet).
Als vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-projectplan ter inzage is gelegd, geldt het oude recht (artikel 4.62, lid 2, 4.63, lid 2, 4.64, lid 2 en 4.65, lid 2 Invoeringswet).
Projecten waarvoor een procedure projectplan is gestart, maar die niet onder bovenstaand overgangsrecht vallen
Is de voorbereiding van een projectplan vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet in een vergevorderd stadium, is er geen ontwerp-projectplan ter inzage gelegd en is voldaan aan de eisen van artikel 5.48, lid 1 Omgevingswet over de verkenning? Dan kan binnen 1 jaar en 6 maanden na inwerkingtreding van de Omgevingswet een projectbesluit worden vastgesteld (artikel 4.62, lid 4, 4.63, lid 4, 4.64, lid 4 en 4.65, lid 4 Invoeringswet).
Is de voorbereiding van een projectplan vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet gestart, is geen ontwerp-projectplan ter inzage gelegd en is voldaan aan de eisen van de artikelen 5.47 en 5.48 Omgevingswet over het voornemen en de verkenning? Dan kan na inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-projectbesluit ter inzage worden gelegd (artikel 4.62, lid 3, 4.63, lid 3, 4.64, lid 3 en 4.65, lid 3 Invoeringswet).
Meer informatie:
- Hoofdlijnen projectbesluit.
- Voor het vaststellen van een projectbesluit geldt de projectprocedure van afdeling 5.2 Omgevingswet. Informatie staat op de pagina Projectprocedure.
- Informatie over het publiceren en beschikbaar stellen van het projectbesluit staat op het Projectbesluit in het Digitaal Stelsel.
- Een overzicht van de verplichte projecten staat op Projectbesluit verplicht.
- Informatie over het projectbesluit van het waterschap leest u op Projectbesluit waterschap.