Casus bepalen bevoegd gezag omgevingsvergunning
Een projectontwikkelaar wil een woningblok bouwen. In het project zit ook een open bodemenergiesysteem. Dit betekent periodieke afvalwaterlozing op oppervlaktewater. De projectontwikkelaar wil de omgevingsvergunningen gelijktijdig aanvragen. Maar hoe? En bij wie?
Project: bouwen woningblok met energiesysteem
Een projectontwikkelaar wil in gemeente X een woningblok bouwen voor particuliere verkoop. Het omgevingsplan heeft op die plaats de functietoedeling agrarisch. Vanwege duurzaamheidseisen voorziet het project in een centraal open bodemenergiesysteem, zowel voor verwarming als koeling van de woningen. Onderhoud van dit systeem betekent periodieke afvalwaterlozingen op oppervlaktewater in beheer bij waterschap Y. De projectontwikkelaar wil de verschillende benodigde omgevingsvergunningen tegelijk aanvragen.
Vraag
Wie is het bevoegd gezag? Of is er in dit geval sprake van meer bevoegde gezagen? Anders gezegd: wie is of zijn bevoegd om over de vergunningaanvragen te besluiten?
Antwoord
1. Herken de activiteiten
De volgende vergunningplichtige activiteiten zijn te herkennen:
- Omgevingsplanactiviteit (bouwen woningblok)
- Milieubelastende activiteit (aanleggen open bodemenergiesysteem)
- Lozingsactiviteit (gebruiken open bodemenergiesysteem, waaronder lozen afvalwater op oppervlaktewater)
Let op: voor de Bouwactiviteit (bouwen woningblok is er door de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) onder de Omgevingswet geen vergunningplicht meer maar kan gemeld worden.
2. Herken wateractiviteiten en andere dan wateractiviteiten
Andere dan wateractiviteiten
De eerste 2 activiteiten zijn 'andere dan wateractiviteiten'. De projectontwikkelaar gaat naar de pagina Bepalen bevoegd gezag omgevingsvergunning. Hij wil voor deze 2 activiteiten tegelijk een omgevingsvergunning aanvragen. Daarom kiest hij voor de optie Meervoudige aanvraag, andere dan wateractiviteiten. Hij volgt het stroomschema. Voor deze activiteiten blijkt de gemeente het bevoegd gezag te zijn. Ook voor de melding voor de Bouwactiviteit is de gemeente bevoegd gezag. Dat volgt uit artikel 2.2 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Toelichting: waarom de gemeente bevoegd gezag is
Bij een enkelvoudige aanvraag voor een open bodemenergiesysteem is de provincie het bevoegd gezag (artikel 4.6, lid 1, onder c Omgevingsbesluit). Bij een meervoudige aanvraag kan er echter maar 1 bevoegd gezag zijn. Daarom gaat hier de bevoegdheid van de gemeente voor (4.6, lid 2, onder c Omgevingsbesluit, in samenhang met artikel 5.12, lid 2 Omgevingswet). De provincie heeft wel adviesrecht voor de milieubelastende activiteit (artikel 4.25, lid 1 Omgevingsbesluit).
Wateractiviteit
De laatste activiteit is een wateractiviteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Want het gaat om een lozingsactiviteit op een oppervlaktewaterlichaam. De projectontwikkelaar gaat weer naar de pagina Bepalen bevoegd gezag omgevingsvergunning. Hij moet een omgevingsvergunning voor deze wateractiviteit apart aanvragen (artikel 5.7, lid 2 Omgevingswet, in samenhang met artikel 10.21 Omgevingsbesluit). Daarom kiest hij voor de optie Enkelvoudige aanvraag, wateractiviteit. Hij volgt het stroomschema. Voor deze activiteit blijkt het waterschap het bevoegd gezag te zijn (artikel 4.2, lid 1, onder a Omgevingsbesluit).
3. Herken dat er soms specifieke lokale vergunningplichten zijn
Het kan zijn dat gemeente X in het omgevingsplan nog andere vergunningplichten heeft opgenomen. Bijvoorbeeld een meldingsplicht. De projectontwikkelaar gaat dit na. Maar dit blijkt in deze casus niet het geval te zijn.
Conclusie
De projectontwikkelaar vraagt 2 omgevingsvergunningen aan:
- een meervoudige aanvraag, andere activiteiten. Hierin zitten de 2 eerste activiteiten (omgevingsplanactiviteit en milieubelastende activiteit). Hij vraagt de omgevingsvergunning aan bij de gemeente.
- een enkelvoudige aanvraag, wateractiviteit. Hierin zit de laatste activiteit (lozingsactiviteit). Hij vraagt de omgevingsvergunning aan bij het waterschap.
Wateractiviteit
- beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een waterstaatswerk,
- beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een installatie, niet zijnde een mijnbouwinstallatie, in een waterstaatswerk,
- lozingsactiviteit op een oppervlaktewaterlichaam,
- lozingsactiviteit op een zuiveringtechnisch werk,
- stortingsactiviteit op zee, wateronttrekkingsactiviteit of,
- voor zover het gaat om een waterschapsverordening, elke andere activiteit waarover die verordening regels bevat.
Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Lees meer op Wateractiviteiten.