De rol van de bestuurder bij milieucriminaliteit
Als bedrijven milieuregels slecht of niet naleven, kan dat milieucrimineel zijn, en ondermijnend voor de samenleving. Milieucriminaliteit staat niet op zichzelf. Ze is onderdeel van een groter geheel. Daarom is het belangrijk de bestrijding van crimineel gedrag integraal aan te pakken en samensmelting van onder- en bovenwereld te voorkomen.
Bestuurlijk handelen effectief
Bestuurders spelen een belangrijke rol bij de aanpak van milieucriminaliteit. Bestuurlijk handelen is vaak veel effectiever dan de zaak enkel aan Justitie overlaten. De sanctie die bestuurders kunnen opleggen, is sneller en direct voelbaar. Denk aan een sluiting of het opleggen van een dwangsom.
Landelijke Handhavingsstrategie
Een adequate bestuurlijke aanpak is van groot belang, want de schade aan de leefomgeving is groot: naar schatting € 4 miljard op jaarbasis. Voor een eenduidige landelijke aanpak is de Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht (LHSO) vastgesteld.
Belangenafwegingen
Wat kunt u als bestuurder doen? Eigen aan besturen is het voortdurend maken van bestuurlijke belangenafwegingen. In de praktijk ontstaat nogal eens de neiging te weinig belang aan milieu en veiligheid toe te kennen, en te veel aandacht te hebben voor het economisch belang.
Ervaringen op andere gebieden
Voorbeelden en ervaringen van collega-bestuurders in vergelijkbare zaken kunnen helpen en inspireren om bestuurlijke afwegingen meer in het belang van milieu en veiligheid te maken. Leer van de aanpak van ondermijning op andere terreinen, zoals witwassen, en sluit hierbij aan.
Voorbeelden
Voorbeelden van bestuurlijk optreden zijn vastgelegd in de vorm van podcasts en artikelen met een handelingsperspectief. Ook zijn er tips en aanbevelingen. Om inwoners te informeren, kunt u de toolkit op de pagina Milieucriminaliteit gebruiken.