Praktische links participatie
Voor goede interactie op een gelijkwaardig speelveld hebben diverse organisaties handreikingen, toolkits, inzichten en codes voor participatie gemaakt. Dit is ook stap 5 in het participatieproces, zoals in het participatiekompas aangegeven: hoe wilt u samenwerken? Hieronder staan ook links naar externe websites om u wat ideeën te geven.
Participatie in de RES
Dé leeromgeving voor participatie bij duurzaam opwekken. Praktijkverhalen, werkvormen en toegepaste theorie.
Participatiewijzer Prodemos
De ParticipatieWijzer is een afwegingskader voor burgerparticipatie en helpt gemeenten kiezen voor de juiste mix van participatiemethoden.
Democratic Challenge: spiegelpunten
In het leertraject Democratic Challenge is ervaring opgedaan met het samenspel tussen initiatiefnemers en gemeenten in het licht van de implementatie van de Omgevingswet.
Bewoners die taken van gemeenten overnemen
Right to Challenge (RtC) staat voor het recht om uit te dagen. De kern van de aanpak is dat een groep (georganiseerde) bewoners taken van gemeenten kan overnemen.
Kompas Invoering Omgevingswet
In het Kompas Invoering Omgevingswet beschrijft de VNG de denkstappen en keuzes bij de invoering van de Omgevingswet.
Gedragscode NWEA
Met de Gedragscode Acceptatie & Participatie Windenergie op Land werken de ondertekenaars aan meer acceptatie van windenergie.
Omgevingsparticipatie windenergie
Deze toolkit bevat gereedschap om burgers (beter) te betrekken bij besluitvorming over ruimtelijke projecten.
Handreiking bewonersparticipatie RIVM
In deze handreiking leest u welke vormen van bewonersparticipatie er zijn en welke methoden u kunt hanteren.
Participatiehandvest van de Vereniging Eigen Huis
Het Participatiehandvest van Vereniging Eigen Huis geeft 6 punten die zij minimaal geregeld willen zien om bewoners invloed te geven bij veranderingen in hun omgeving.
Code maatschappelijke participatie
In 2014 stelde de minister van Infrastructuur en Milieu de Code maatschappelijke participatie Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) vast.
Gedragscode gaswinning kleine velden
Deze gedragscode richt zich op bewoners en bedrijven in de omgeving en de relevante gemeenten en provincies, drinkwaterbedrijven, waterschappen en natuur- en milieuorganisaties.
Risicobeheersing grote projecten
Het Milieu- en Sociaal Risicomanagement Systeem van het International Finance Corporation is de leidende internationale norm voor een risicobeheersingssysteem voor grote en ingrijpende projecten.
Netwerk Democratie in Actie
In het Netwerk Democratie in Actie werken het ministerie van BZK, de VNG en de beroeps- en belangenverenigingen samen om de lokale en provinciale democratie te vernieuwen en versterken.
Inzichten over burgerparticipatie
In het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) ontmoeten rijksoverheid, burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven elkaar. Lees hier hun inzichten.
10 participatienormen
Onderzoeker Menno van der Veen ontwikkelde samen met collega’s 10 participatienormen, die hij toetste in de Amsterdamse K-buurt.
Wind- en zonneparken realiseren
Hoe organiseer je als gemeente een succesvol proces met draagvlak en lokaal eigendom? Daarop geeft deze handreiking een antwoord.
Samenwerking actieve bewoners
Actieve bewoners en professionals kwamen op 5 locaties in het land samen om na te denken over welke kansen de komst van Omgevingswet biedt voor hun initiatieven.
Meer invloed van meer diverse burgers
Evelien Tonkens en Menno Hurenkamp van de Universiteit voor Humanistiek schreven een werknotitie over effectieve burgerparticipatie.