Bijdragen in regionale of ketensamenwerking
De Omgevingswet gaat over de fysieke leefomgeving, gezondheid én veiligheid. Vaak zijn dat grensoverschrijdende vraagstukken. Ze vragen bij uitstek om samenwerking tussen overheden en met uitvoeringsdiensten als omgevingsdiensten, veiligheidsregio's en GGD'en.
Vragen als gespreksstarters
Het is complex om te doorzien waar het in de regio over gaat en wat met elkaar samenhangt. En het is lastig overzicht te krijgen in wat de keuzes zijn en wie daarover uiteindelijk beslist. De vragen hieronder zijn gespreksstarters, om in gemeenteraad, Provinciale Staten of dagelijks bestuur van het waterschap te bespreken wat u wilt en kunt bijdragen in regionale of ketensamenwerking.
- Wat wilt u op inhoud, proces of relatie bereiken in de samenwerking met bestuurlijke en maatschappelijke (keten-)partners op een thema? Daarmee kunt u aanschuiven in het omgevingsproces van de ander.
- Hoe maakt u ruimte voor de bestuurlijke en maatschappelijke (keten-)partners om input te geven in de omgevingsprocessen, waarvoor u zélf verantwoordelijk bent?
De gespreksdriehoek regionale samenwerking is ontwikkeld als hulpmiddel. Want in iedere samenwerking gaat het in elk geval over:
- inhoud: aan welke opgaven gaan we werken, en wat vinden we hierin belangrijke aandachtspunten?
- proces: op welke manier werken we samen, welke afspraken maken we over resultaten en doorontwikkeling?
- relatie: welke rol en positie heeft iedereen en welke belangen spelen er?
Meer informatie
- De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ontwikkelde voor gemeenteraden de handreiking 'Grip en controle op regionale samenwerking'.