Rechtsbescherming: iedereen kan meedoen
Veel volksvertegenwoordigers hechten grote waarde aan rechtsbescherming en rechtszekerheid. Hoe zorgt u er als raadslid, Statenlid of AB-lid voor dat inwoners goed weten wat de overheid doet en besluit? En dat omwonenden weten wat er in hun omgeving gebeurt? Of wat geeft u initiatiefnemers mee over het betrekken van omwonenden bij de initiatieven van overheid en andere partijen?
Als volksvertegenwoordiger bent u bij uitstek in de positie om te werken aan een klimaat van openheid en tolerantie. Een klimaat met aandacht voor het beschermen van belangen en bieden van rechtszekerheid.
Dat kunt u op verschillende manieren doen.
1. Stuur op gelijkwaardigheid in het proces. Zorg dat iedereen kan meedoen.
- Organiseer een overleg tussen inwoners, (maatschappelijke) organisaties, bestuurders en volksvertegenwoordigers. Die partijen hoeven het niet per se met u eens te zijn. Zij zijn wel degenen die hun stem willen laten horen.
- Ga actief op zoek naar groepen die niet snel van zich laten horen.
- Zorg dat iedereen vooraf de spelregels van het proces kent.
- Houd een oefenrechtbank bij wijze van botsproef of pas eens als methode een bewonerseffectrapportage toe.
2. Stuur op een democratisch verloop van het proces:
- Zorg dat initiatiefnemers transparant kunnen zijn over afwegingen of beslismomenten. En dat u niet, vanwege tijdsdruk, toch snel binnenskamers knopen doorhakt.
- Maak het proces en de uitkomsten bekend bij een zo breed mogelijke groep en zet daarvoor verschillende media in.
- Organiseer uw tegenstem direct aan het begin van het proces. Wees benieuwd naar groepen die grote zorgen hebben en niet vanzelfsprekend uw plannen accepteren. Geef die groepen een publiek podium, zodat zij zich erkend voelen in hun standpunten.
- Wees als volksvertegenwoordiger aanspreekbaar op besluiten die u neemt.
Meer informatie
- Bekijk de casus van de Oefenrechtbank Notter Zuna.
- In de Inspiratiegids Participatie Omgevingswet staan meer tips voor het bewaken van het democratische proces te lezen.
- In het leertraject 'Omgevingswet en overheidsparticipatie' is ervaring opgedaan met het samenspel tussen initiatiefnemers en gemeenten in het licht van implementatie van de Omgevingswet. In de publicatie staan spiegelpunten die nuttig zijn om te bespreken in de gemeenteraad, Provinciale Staten of Algemeen Bestuur.