Rol in het participatieproces
Door de komst van de Omgevingswet kunnen we het samenspel rond inrichting en gebruik van de publieke ruimte en leefomgeving veranderen. Wat is voor u als volksvertegenwoordiger belangrijk in de relatie tussen gemeenschap, overheid en markt? Welke visie heeft het bestuur op participatie? Hoeveel ruimte geeft u aan initiatiefnemers? En waarover moet de politiek gaan?
Inhoud deze pagina
Als u weet wat u belangrijk vindt in het samenspel, kunt u als gemeenteraad, Provinciale Staten of algemeen bestuur van een waterschap in gesprek gaan over:
Welke invoeringsstrategie kiezen we?
Het is belangrijk om als gemeenteraad of Provinciale Staten met elkaar in gesprek te gaan over de manier van werken als overheid. Elke invoeringsstrategie kent een eigen manier om afspraken te maken over participatie. En om samenwerking te onderzoeken of te borgen.
- Veranderen: Grijpt u de invoering van de Omgevingswet aan om het samenspel tussen burger en overheid, tussen overheden en binnen de eigen ambtelijke en bestuurlijke organisatie helemaal te vernieuwen?
- Aanpassen: Wilt u uitgaan van de huidige participatiekaders en alleen aanpassen wat nodig is?
- Externe focus: Onderzoekt u nieuwe vormen van participatie met bewoners, ondernemers, marktpartijen, medeoverheden en ambtelijke organisaties bij enkele opgaven?
- Interne focus: Richt u zich op de interne samenwerking tussen afdelingen, om te zien of die efficiënt verloopt?
Meer informatie over waar u als volksvertegenwoordiger op let als het gaat om participatie bij elke invoeringsstrategie.
Welke positie kiest u als volksvertegenwoordiger?
Een ander gesprek dat u in de gemeenteraad, Provinciale Staten of dagelijks bestuur van waterschap kunt voeren, gaat over uw eigen positie. Doel van de wet is dat alle partijen in het samenspel (dat zijn inwoners, partners, marktpartijen en volksvertegenwoordigers) opnieuw positie kiezen.
Om te bedenken welke rol u als raadslid, Statenlid, AB-lid of als collectief wilt spelen, heeft u een keuze:
- Stuurt u als koersbepaler of procesontwerper vooral op inhoud of proces?
- Of wilt u als belangenafweger of verbinder vooral actief zijn in de startfase, of juist tijdens de uitvoering?
Meer informatie over hoe u ontdekt welke rol uw voorkeur heeft.
Meer informatie
- Het Kompas invoering Omgevingswet beschrijft de stappen om te komen tot een samenhangende invoeringsstrategie, die aansluit bij de ambities en de maatschappelijke opgaven. Het is geen wegwijzer van A naar B. U kunt het gebruiken om op elk moment in het invoeringsproces de gekozen route te herijken.
- De gemeente Kampen ontwikkelde een matrix om als raad vinger aan de pols te houden.
- Er zijn verschillende routeplanners gemaakt om als gemeente, waterschap of provincie in gesprek te gaan over de veranderingen door de invoering van de Omgevingswet. De routeplanners zijn voor en samen met de toekomstige gebruikers ontwikkeld.