Welke invoeringsstrategie kies je?
Elke invoeringsstrategie kent een eigen manier om afspraken over participatie en samenwerking te onderzoeken of te borgen.
- Bij een consoliderende ambitie is het doel om vanuit bestaande regels, visies en beleidskaders te werken. Participatie is vooral gericht op het versterken van de interne of ambtelijke samenwerking tussen de beleidsinhoudelijke afdelingen binnen gemeente/waterschap/provincie. Die afdelingen samen maken integrale inhoudelijke plannen, met daarin aandacht voor de verschillende beleidsthema’s. Als volksvertegenwoordiger check je wat er rond het vergunningsproces over participatie wordt afgesproken, en of dit zo is uitgevoerd. En je bekijkt of die afspraken nog aanpassing vragen, zodra de Omgevingswet wordt ingevoerd.
- Bij een calculerende ambitie is het doel om via een impactanalyse zicht te krijgen op de opgaven. Via businesscases wordt scherp gemaakt waar de kosten en baten liggen. Participatie is gericht op het versterken van de samenwerking tussen de inhoudelijke afdelingen en de afdelingen financiën en informatievoorziening. Als volksvertegenwoordiger kun je met behulp van een casus tot inzicht komen of bij een andere participatieaanpak meer mensen kunnen meedoen. Of dat er andere kaders nodig zijn om het participatieproces beter te laten verlopen.
- Bij een onderscheidende ambitie begin je buiten. Doel is om vanuit bestaande opgaven in gebieden te bedenken hoe je met behulp van de Omgevingswet het verschil kunt maken. Werken in pilots en experimenten helpt om te oefenen met alle kerninstrumenten van de Omgevingswet. Als volksvertegenwoordiger onderzoek je wat in de interactie verandert tussen bewoners, maatschappelijke organisaties en andere overheden.
- In de vernieuwende ambitie ga je aan de slag alsof de Omgevingswet al is ingevoerd en het andere samenspel al een feit is. Je sluit als overheid aan bij de initiatieven van de mensen die in de gemeente of provincie wonen, werken en recreëren. De participatie richt zich in dit geval op het ophalen van perspectieven van ideeën van mensen over gebiedsontwikkeling en hun leefomgeving. De uitkomsten van de dialoog zijn leidend bij het maken van keuzes in de uitwerking en toepassing van de wet. Samenwerkingspartners zijn burgers, ondernemers en maatschappelijke partners, en bestuurlijke en regionale partners. Als volksvertegenwoordiger help je bij het betrekken van allerlei groepen bij deze dialoog en je benoemt hoe je bij initiatieven van anderen toetst op het borgen van het democratische proces en de besluitvorming.