Welke positie kies je als volksvertegenwoordiger?
Als je weet welke rol je wilt spelen, wordt het makkelijker om je positie bij plannen, visies of specifieke projecten te bepalen. Ga eens in gesprek met gemeenteraad, Provinciale Staten of dagelijks bestuur van een waterschap over de posities die je in het samenspel kunt kiezen als de Omgevingswet in werking is. Welke rol heb jij en hoe kijken andere volksvertegenwoordigers aan tegen hun positie?
Rollen
In onderstaande afbeelding staan 2 assen. De horizontale as gaat over ontwerpen versus uitvoeren; de verticale as gaat over sturen op inhoud versus sturen op proces.
Wat kun je in elk van de rollen betekenen voor participatie?
Als koersbepaler en procesontwerper ben je vooral aan het begin van een participatieproces actief. Je geeft aan welke inhoudelijke en financiële kaders of uitgangspunten voor het proces je belangrijk vindt. Daarna ligt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij het bestuur en kies je voor afstand.
Je kunt er ook voor kiezen om juist je rol te pakken in de uitvoering, als belangenafweger of verbinder. Je streeft ernaar om het participatieproces zo goed mogelijk te organiseren. Je wil zo goed mogelijk alle opvattingen en belangen in beeld krijgen. Dat betekent overigens niet dat je iedereen gelijk moet geven. Je hebt een open houding: ik luister, ook al zijn we het misschien niet met elkaar eens.