Stap 1 in het participatieproces: wat is uw doel?
In het participatieproces is het belangrijk eerst na te denken over ambities en doelen. Is de situatie dringend? Wat wilt u bereiken?
Stip op de horizon
Elk participatieproces begint met het helder krijgen van een gemeenschappelijk doel en het bepalen van de urgentie. Er is een gedragen ambitie om een gebied of stad mooier te maken en leefbaar te houden. Of er leeft een gedeelde zorg.
Altijd zijn de kennis, expertise en steun van anderen nodig. Hoe krachtiger het gedeelde beeld is, hoe groter de kans dat de samenwerking een succes wordt. Want dan zijn alle betrokkenen bereid om er de schouders onder te zetten.
Het maken van een omgevingsvisie of omgevingsplan vraagt om participatie vroeg in het traject. Bedenk vooraf welke inbreng nodig is voor uw plan en leg dit vast.
Benoem ook met elkaar welke thema's aan de orde zijn. Bijvoorbeeld een herstructurering, die een wijk veiliger en gezonder maakt en waarbij duurzame materialen worden gebruikt.
Tips
- er zijn allerlei werkvormen om als initiatiefnemer en belanghebbenden in gesprek te komen over doelen en ambities
- maak gebruik van beelden (tekeningen, plaatjes, visualisaties) om creativiteit aan te zetten
Meer informatie
- Bij GOUDasfalt brengen de betrokken vrijwilligers ieder eigen expertise in. De een is architect, de ander stedenbouwkundige, een volgende grafisch vormgever, en weer een ander tekstschrijver.
- In Nederweert schetste de Raad van Inspiratie een toekomstbeeld en bijbehorende agenda voor het buitengebied.
- Bij het maken van het Omgevingsplan Zoeterwoude was de belangrijkste les dat het voor alle deelnemers vooraf duidelijk moet zijn of zij mogen meedenken of meebeslissen.
- Bij de waterzuivering in Koningshoeven zetten ze water in als vliegwiel om een kwekerij van de grond te krijgen. Ze werken daar met mensen uit de voormalige werkvoorziening.