Stap 4 van het participatieproces: wanneer wilt u samenwerken?
Op welke momenten is het tijd om te participeren? In deze stap overdenkt u de mate van participatie en de momenten van samenwerking.
Het helpt om vooraf afspraken te maken over de mate van participatie en over de manier waarop ieders inbreng wordt meegenomen. Deze factoren bepalen ook de momenten waarop je met elkaar samenwerkt. Een handig hulpmiddel bij het overdenken van dit proces is de interactie-index.
Interactie-index
Wat doen we samen en wat niet? De interactie-index helpt bij het bepalen van de mate van interactie en beïnvloeding. De uitdaging is om steeds verder te komen, grotere stappen te zetten, op weg naar gelijkwaardige samenwerking. De interactie-index is een alternatief voor de klassieke participatieladder of de overheidsparticipatietrap. In de interactie-index staat het perspectief van de initiatiefnemer van de samenwerking centraal.
Van grote mate van betrokkenheid naar geringe betrokkenheid zijn dit de treden:
- Gezamenlijk bestuur
- Coproduceren
- Adviseren
- Raadplegen
- Informeren
Bij de vorm Gezamenlijk bestuur is er alle ruimte voor wederzijdse beïnvloeding. Bij Informeren is daar totaal geen ruimte voor.
Verdieping
Hoe ver willen en kunnen we met elkaar meedenken, meedoen, meebeslissen en verantwoordelijkheden delen? De ringen van invloed zijn een hulpmiddel om te bepalen hoe ver ieders betrokkenheid reikt. Lees hier meer over deze methode.
Meer informatie
- In Nijverdal schreven pandeigenaren, middenstanders en bewoners zelf een masterplan voor de binnenstad. Dit leidde tot een informatieavond door initiatiefnemers en voor raadsleden en ambtenaren.
- In het Hof van Twente liet de gemeente de dorpsraad van Bentelo een eigen structuurvisie opstellen. De dorpsraad kreeg hierbij ondersteuning van twee meedenkende ambtenaren, een adviesbureau en de woningbouw- en ondernemersvereniging.