Realisatie
In de realisatiefase draait het om het uitvoeren van concrete projecten, die zichtbaar zijn in de omgeving. Er wordt bijvoorbeeld een brug gebouwd, of een landschap wordt anders ingericht. Waar draait de participatie om in beide processen?
Doelgroepen
Kennispartners als omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, kennisinstellingen,
dataverzamelaars, specialisten van (andere) overheden, en burgeronderzoekers (citizen scientists) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de totstandkoming van een omgevingsverordening, omgevingsplan of waterschapsverordening.
Waar richt de participatie zich op?
- helder maken van grenzen
- afwegen van kosten en baten
- risico’s in een gebied
- risico’s voor specifieke groepen
Werkvormen
Participatie is gericht op het verkrijgen van kennis en objectieve data om kaders te kunnen stellen. Werkvormen die u gebruikt richten zich op het helder krijgen van de grenzen, kosten en baten of mogelijke risico’s in een gebied of voor specifieke groepen.
Participatie bij omgevingsvergunning of projectbesluit
Bij het maken van een omgevingsvergunning of projectbesluit werkt u eraan om toetsings- en handhavingscriteria voor belanghebbenden transparant in balans te brengen.
Doelgroepen
Een aanvrager heeft vanzelfsprekend te maken met allerlei belanghebbenden. Mensen die voor- of nadeel kunnen ondervinden als gevolg van het plan. Tegelijk kunnen medewerkers beheer en onderhoud, inspecteurs, vergunningverleners of opsporingsambtenaren bijdragen aan de gebruikswaarde van een vergunning of de uitvoering van een initiatief.
Realisatiefase
In de realisatiefase werkt u met methoden die helpen de bedoeling achter de normen helder te krijgen. Of om afspraken te maken over beheer en onderhoud. U wilt ook samenhang tussen de belangen in beeld brengen. Of met de belanghebbenden toewerken naar acceptatie van belangen.
Praktijkvoorbeeld: vergunningentafel in het Westland
Met een bezoek aan de vergunningentafel kan een initiatiefnemer, voordat hij een vergunning aanvraagt, bij de gemeente checken of die aanvraag überhaupt kans van slagen heeft. Dat scheelt tijd en geld, in vergelijking met het direct aanvragen van een vergunning.