Samenwerken in de regio: tabel met interbestuurlijke afspraken
Bevoegde gezagen werken veel samen: regionaal, soms kleinschalig en ambtelijk, en ook bestuurlijk. Er is een overzicht met afspraken voor (samenwerkings)processen onder de Omgevingswet. Met deze interbestuurlijke tabel krijgen organisaties inzicht in welke afspraken zij kunnen maken, welke er al zijn en welke kennis en ervaring er al is.
Interbestuurlijke tabel
Uitgangspunten van de interbestuurlijke tabel met samenwerkafspraken (xlsx, 101 kB) zijn de beleidscyclus en de afspraken per kerninstrument. De tabel kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij het werken aan grote maatschappelijke opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, gezondheid en woningbouw. Deze opgaven worden vaak interbestuurlijk opgepakt. Ook is de tabel een manier om afspraken vast te leggen die tijdens werkplaatsen zijn gemaakt (sessie met collega's en ketenpartners).
Voorbeelden in de regio
Gemeenten en andere bevoegde gezagen werkten regelmatig samen in werkplaatsen. Daar behandelden ze gezamenlijk een implementatievraagstuk over de Omgevingswet en de transitieperiode. De samenwerking in een werkplaats werd soms geformaliseerd in een samenwerkingsovereenkomst.
Een ander voorbeeld dat terugkomt in de samenwerkingstabel, is de regionale omgevingsagenda 2040 van Holland Rijnland (verwijst naar een andere website). Aan de hand van regionale opgaven heeft Holland Rijnland een agenda gemaakt waarbij ze mogelijke samenwerking hebben vastgelegd, onder andere over verstedelijking en mobiliteit. De regio Zuidoost-Brabant heeft over het ketenproces ook regionale afspraken gemaakt, onder meer over het behandelen van aanvragen en meldingen. Deze en andere voorbeelden zijn opgenomen in de tabel.
Inhoud tabel
Met de tabel krijgen bevoegde gezagen en andere organisaties inzicht in welke interbestuurlijke afspraken zij kunnen maken en welke er al zijn. Dit is gedaan in de geest van artikel 2.2 van de Omgevingswet, waarin enerzijds samenwerking wordt aangemoedigd en anderzijds ook afstemming en samenwerking nodig is. Voor de duidelijkheid: de tabel heeft geen juridische status.
Werkwijze
De interbestuurlijke afspraken zijn afkomstig van bronnen uit verschillende beleidslagen, juridische documenten en experts. De afspraken zijn vervolgens uitgesplitst in verschillende rubrieken, waarbij afspraken gefilterd kunnen worden op basis van onderwerp, bevoegd gezag, prioriteit en status van de afspraak.
Tips van andere gebruikers
Gaat u aan de slag om met uw samenwerkingspartners (vernieuwde) afspraken te maken? Lees dan ook de tips en ervaringen die deelnemers van werkplaatsen over samenwerkingsafspraken u graag willen meegeven:
- Bijeenkomsten fysiek organiseren waardoor deelnemers elkaar ontmoeten had een grote meerwaarde.
- Zorg dat een organisatie regie pakt.
- Zorg voor eigenaarschap vanuit de regio: iemand die de trekker is helpt energie erin te houden in de samenwerking.
- Gebruik ook de persoonlijke lobby om de juiste mensen te betrekken.
- Maak afspraken zo concreet mogelijk; te concreet bestaat niet.
- Bijeenkomen na aanpassing of aanvulling van de afspraken is aan te bevelen.
- Beheer van de gemaakte afspraken vraagt óók de nodige afstemming.
Meer informatie
Bekijk de interbestuurlijke tabel met samenwerkafspraken (xlsx, 101 kB) (versie 2, februari 2022). Hierin staat een leeswijzer hoe u de tabel kunt gebruiken. Voor vragen of andere opmerkingen over de tabel kunt u het contactformulier invullen.