Integraal werken
De Omgevingswet vraagt om integraal werken. Dit betekent: kijken naar de samenhang tussen de beleidsonderwerpen en het afwegen van perspectieven en belangen.
Samenbrengen van activiteiten en thema’s
De Omgevingswet gaat over veel beleidsdomeinen, activiteiten en onderwerpen, zoals ruimtelijke ordening, geluid, lucht, bodem, milieu en water. En denk aan opgaven als energietransitie, mobiliteit, gezondheid of circulaire economie. Onder de Omgevingswet bekijken overheden opgaven in samenhang, met een integrale blik.
Voorbeeld
Een voorbeeld van een integrale blik: de beleidsonderwerpen woningbouw, bodemdaling en energietransitie in samenhang bekijken. Als de bodem daalt en een gebied straks onder water staat, verliezen woningen hun waarde en wordt landbouwgrond nutteloos. Maar er ontstaat misschien wel dé plek voor windmolens of zonne-energie.
Belangen in beeld
Bij integraal werken gaat het om belangen in beeld krijgen en afwegen. En daar met elkaar het gesprek over voeren. Belangen spelen op verschillende niveaus:
- in de omgeving
- binnen overheden en tussen overheden
- tussen initiatiefnemer, overheid en andere betrokkenen
- tussen beleidsterreinen en binnen en tussen organisaties
- tussen beleidsstappen (beleid, vergunning, toezicht, handhaving)
Eén integraal besluit
Een integrale blik is nodig bij álle instrumenten van de Omgevingswet, zoals een omgevingsplan of omgevingsvergunning. U weegt alle belangen en individuele doelen in de leefomgeving tegen elkaar af en neemt één integraal besluit over een initiatief. Dit levert op:
- Eén omgevingsvisie, programma, omgevingsplan en omgevingsverordening waarin die belangen en doelen integraal zijn afgewogen
- Eén projectbesluit dat, of omgevingsvergunning die individuele belangen overstijgt.
Bij integraal werken hoort ook dat u weet wanneer u welk instrument uit de wet gebruikt en welk instrument het meest geschikt is om een initiatief te realiseren.
Integraal werken in de praktijk
Interviews over anders werken en een workshop over gedeelde waarden helpen overheden bij integraal werken.
Interview: voorbeeld van goede omgevingskwaliteit
Dorp, Stad en Land is een van de 7 regionale, onafhankelijke, non-profitorganisaties die gemeenten adviseren over ruimtelijke kwaliteit. Lees het interview 'Een goede omgevingskwaliteit vereist beleid, vooroverleg én toetsing' .
Interview: veiligheidsregio’s nauwer betrokken bij besluitvorming
Waar veiligheidsregios's eerst vooral advies gaven over veiligheid, worden ze nu veel nauwer betrokken bij de besluitvorming rondom de inrichting van de leefomgeving. Lees het interview Van adviseur naar gesprekspartner: de veranderende rol van de veiligheidsregio onder de Omgevingswet
Workshop: ideeën en waarden in beeld brengen
De Omgevingswalkshop is een methode waarin wijkbewoners, ondernemers, ambtenaren en begeleiders samen ideeën verkennen en gedeelde waarden vinden. De methode is laagdrempelig en geschikt voor elke doelgroep, ook de moeilijk bereikbare. Lees meer over de Omgevingswalkshop (verwijst naar een andere website) bij de VNG.