Intrekken omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit
Er zijn verschillende redenen om een omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit in te (moeten) trekken.
Algemene redenen voor intrekken
Er zijn algemene redenen om de omgevingsvergunning in te trekken. Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning intrekken:
- In het kader van handhaving (artikel 18.10, Omgevingswet).
- Bij niet gebruikmaken van de omgevingsvergunning (artikel 5.40, tweede lid, onder b, Omgevingswet).
- Op verzoek van de vergunninghouder (artikel 5.40, tweede lid, onder c, Omgevingswet).
- Op grond van de beoordelingsregels voor de activiteit (te vinden op Omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit onder 'Beoordelen aanvraag'). Maar alleen als het wijzigen van de omgevingsvergunning geen optie is (artikel 8.97, eerste en derde lid, Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl)).
Het bevoegd gezag met een instemmingsbevoegdheid bij het verlenen van de omgevingsvergunning kan verzoeken om de omgevingsvergunning in te trekken. Als dat bevoegd gezag daarom vraagt, trekt de vergunningverlener de omgevingsvergunning in (artikel 5.41, 1e lid, Omgevingswet).
Handelen in strijd met het Besluit activiteiten leefomgeving of Wet dieren
De vergunningverlener kan de omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit intrekken bij een veroordeling. Dat is het geval als de vergunninghouder is veroordeeld voor:
- een overtreding van een regel over bijvoorbeeld flora- en fauna-activiteiten, faunabeheer, jacht(middelen) of het handelen in flora en fauna (paragraaf 11.2.2 tot en met 11.2.10, Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)) of daarvoor een strafbeschikking heeft gekregen.
- het in strijd handelen met een (andere) omgevingsvergunning voor een flora- en fauna-activiteit, een jachtgeweeractiviteit of een valkeniersactiviteit.
- een strafbaar feit volgens bepaalde artikelen van de Wet dieren, of de aanvrager heeft een strafbeschikking of een bestuurlijke boete gekregen op grond van bepaalde artikelen van die wet.
Dit volgt uit artikel 8.103, tweede lid, van het Bkl.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.