Hoofdlijnen beperkingengebiedactiviteit weg
Rondom wegen kunnen overheden gebieden aanwijzen waar beperkingen gelden. Als iemand in zo'n beperkingengebied een activiteit wil uitvoeren, heet dat in de Omgevingswet een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een weg.
Wat is een beperkingengebiedactiviteit bij een weg?
De Omgevingswet noemt een handeling in een beperkingengebied een beperkingengebiedactiviteit. Het gaat hier om een weg, dus heet dit een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een weg. Een voorbeeld van een handeling is het plaatsen van objecten op, naast, onder of over de weg.
Denk bijvoorbeeld aan kabels en leidingen, bouwwerken, bermmonumenten, reclame-uitingen en andere borden. Het gaat daarbij niet alleen om het plaatsen van die objecten. Maar ook om het aanpassen, verwijderen of beheren daarvan. Andere werkzaamheden in het beperkingengebied zijn bijvoorbeeld het beheer van langs de weg liggende sloten, bomen, struiken en ander groen.
Activiteiten van de wegbeheerder zelf (zoals aanleg, wijziging, onderhoud of herstel van de weg) zijn geen beperkingengebiedactiviteit bij een weg. De wegbeheerder van rijkswegen is Rijkswaterstaat.
Het doel van een beperkingengebied bij een weg
Het gaat erom of activiteiten bij een weg nadelige gevolgen hebben of kunnen hebben voor de weg. Het doel van de wet is ervoor te zorgen dat de weg veilig is en goed gebruikt wordt, zonder al te veel opstoppingen of belemmeringen. Een beperkingengebied voorkomt dat er op of vlak naast wegen activiteiten plaatsvinden die nadelige gevolgen hebben voor de conditie of de werking van de weg. Daarom kunnen er in een beperkingengebied de volgende plichten zijn:
- een vergunningplicht
- een meldingsplicht
- een informatieplicht voor activiteiten
Algemene regels voor beperkingengebieden bij rijkswegen
De Omgevingswet maakt verschil tussen:
- rijkswegen
- wegen die in beheer zijn bij provincies, waterschappen en gemeenten
De algemene rijksregels in hoofdstuk 8 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) gelden alleen voor wegen die in beheer zijn bij het Rijk.
De minister is bevoegd gezag bij rijkswegen
De minister van Infrastructuur en Waterstaat is het bevoegd gezag als het gaat om beperkingengebiedactiviteiten voor rijkswegen. Behalve als op dezelfde locatie de provincie al een omgevingsvergunning heeft verleend voor milieubelastende activiteiten van een complex bedrijf. Dan is de provincie het bevoegd gezag (artikel 8.4 Bal).
Gemeenten, waterschappen en provincies kunnen regels voor andere wegen stellen in het omgevingsplan, de waterschapsverordening of de omgevingsverordening. Dit zijn decentrale regels.
Begrenzing van de beperkingengebieden
De beperkingengebieden voor rijkswegen staan in de ministeriële regeling bij de Omgevingswet. Daarin is ook de begrenzing van de gebieden aangegeven.
Wanneer de Omgevingsregeling geen beperkingengebied bij een rijksweg aanwijst, geldt artikel 3.3 van het Omgevingsbesluit. Dit artikel zegt dat het beperkingengebied bij een rijksweg een aantal meter groter is dan de weg zelf. Hoeveel meter hangt af van het soort weg:
Ligging rijksweg | Omvang beperkingengebied |
---|---|
op maaiveldniveau | 10 meter vanaf de kant van de verharding |
naast een watergang, die het water van de weg opvangt | 1 meter vanaf de insteek van de watergang, gemeten vanaf de insteek die het verst verwijderd is van de weg |
in ingraving | 5 meter vanaf de insteek van de maaiveldverlaging |
in ophoging | 10 meter vanaf de kant van de verharding, plus 5 maal het hoogteverschil tussen de verharding en de insteek van de maaiveldverhoging |
in een tunnel of onder een aquaduct | 10 meter vanaf de rand van het kunstwerk, plus 4 maal het hoogteverschil tussen de verharding en het maaiveld |
op een brug of op een viaduct | 10 meter vanaf de rand van het kunstwerk, plus 5 maal het hoogteverschil tussen de verharding en het maaiveld |
Voor wegen in beheer bij een gemeente, waterschap of provincie is het niet verplicht om een beperkingengebied aan te wijzen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer op Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.