Lekbak
Een lekbak is een bodembeschermende voorziening met opstaande randen. Een lekbak mag niet aangesloten zijn op een vuilwaterriool. Ook geldt een specifieke zorgplicht.
Definitie lekbak
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) definieert een lekbak als een aaneengesloten bodemvoorziening met opstaande randen (bijlage I, onder A, Bal).
Eisen waar een lekbak aan moet voldoen
Het Bal stelt de volgende regels aan een lekbak (paragraaf 5.4.2 Bodembeschermende voorzieningen):
- Een lekbak waarboven of waarop vloeibare bodembedreigende stoffen in verpakking of in een opslagtank worden opgeslagen, heeft een opvangcapaciteit van ten minste 110% van de inhoud van de grootste verpakkingseenheid of opslagtank. De opvangcapaciteit ervan is ten minste 10% van de inhoud van alle opgeslagen stoffen;
- Er wordt voorkomen dat water in een lekbak blijft staan;
- Een lekbak is niet aangesloten op het vuilwaterriool.
Het Bal (paragraaf 5.4.2) regelt de minimale opslagcapaciteit van de lekbak, gerelateerd aan de inhoud van de verpakking en opslagtank die zich daarin of daarboven bevinden. Dit is een voortzetting van artikel 2.4 van de Activiteitenregeling.
Daarnaast schrijft het Bal een lekbak ook voor bij activiteiten waarbij de opslagcapaciteit van de lekbak niet duidelijk kan worden gerelateerd aan de goederen of (afval)stoffen die erin of erboven zijn opgeslagen. Dit staat in hoofdstuk 4 van het Bal. Voor deze activiteiten is de opvangcapaciteit onderdeel van de specifieke zorgplicht.
Een lekbak mag niet aangesloten zijn op een vuilwaterriool. Een lekbak is een bodembeschermende voorziening waarin morsingen en lekkages terechtkomen. Het bedrijf moet dit opruimen in plaats van lozen. Dat betekent dat het bedrijf het afvalwater en hemelwater van deze voorziening als afval moet afvoeren.
Een aaneengesloten bodemvoorziening als lekbak
Een aaneengesloten bodemvoorziening kan als lekbak dienst doen als de constructie juist is. Dit betekent dat:
- de vloer voorzien is van wanden, drempels of opstaande randen en
- de vloer in staat is om de vloeistoffen op te vangen. De vloeistoffen dringen dus niet in de vloer door en
- de opvangcapaciteit voldoende is
Specifieke zorgplicht bij een lekbak
Een lekbak moet groot genoeg zijn om de vrijkomende vloeistoffen te kunnen opvangen. Een lekbak moet voldoende bestand zijn tegen de stoffen en goederen die daarin of daarboven zijn opgeslagen. En de condities waaronder deze stoffen worden gebruikt of opgeslagen. Daarbij voorkomt het bedrijf dat water in een lekbak blijft staan. Degene die de activiteit verricht, heeft keuzevrijheid hoe dit te voorkomen. Zo kan diegene ervoor zorgen dat er geen hemelwater in een lekbak komt. Of dat diegene het water dat in een lekbak terechtkomt, direct opruimt.
Daarnaast moet diegene regelmatig controleren dat de lekbak niet vol raakt. Deze good housekeeping-maatregelen schrijft het Bal niet expliciet voor. Ze zijn een onderdeel van de specifieke zorgplicht. In het BB-CVM staat in bijlage 1 een lijst met voorbeelden van good housekeeping-maatregelen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.