Bodemvoorschriften composteren en opslaan van groenafval (paragraaf 4.89 Bal)
Voor het composteren en opslaan van groenafval gelden bodemvoorschriften uit paragraaf 4.89 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Het gaat om voorschriften om verontreiniging van de bodem te voorkomen.
Wanneer zijn de regels van toepassing
In hoofdstuk 3 en 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.89 valt
- als hoofdstuk 3 van het Bal deze paragraaf aanwijst
Composteren en opslaan van groenafval
Composteren en het opslaan van groenafval zijn 2 verschillende activiteiten die onder dezelfde milieubelastende activiteit van het Bal vallen. Het verschil is dat composteren wordt gedaan door iemand met het doel om compost te verkrijgen uit groenafval. Terwijl het opslaan van groenafval om andere redenen wordt gedaan, maar daarbij kan het groenafval spontaan composteren door verrotting tijdens de opslag. Ook als het spontaan composteren plaatsvindt bij het opslaan van groenafval, valt dit nog steeds onder de regels 'opslaan van groenafval'.
Opslag groenafval – aaneengesloten bodemvoorziening
Het opslaan van niet-houtachtig groenafval voor een periode langer dan 14 dagen moet op een aaneengesloten bodemvoorziening (artikel 4.882). Dit is meestal een betonvloer of een asfaltvloer. Dit voorkomt dat vloeistoffen uit het groenafval in de bodem kunnen komen.
Opvangen vloeistoffen
Vloeistoffen die vrijkomen uit de opslag moeten worden opgevangen. Dit kan met een opvangvoorziening. Een verdiepte of aflopende opslag is ook toegestaan. Als hiermee maar voldoende vloeistof kan worden opvangen.
Opslag groenafval – absorberende laag
Het opslaan van groenafval korter dan een half jaar mag ook op een absorberende laag. Dit mag alleen als de opslag beschermd is tegen inregenen, bijvoorbeeld met een zeil of een overkapping. De absorberende laag voorkomt dat vloeistoffen uit het groenafval in de bodem komen.
Voor de absorberende laag zijn materialen zoals turf, koolzaad-, tarwe- en gerstestro mogelijk. De absorberende laag moet voldoende dik zijn. De dikte is afhankelijk van het toegepaste absorptiemateriaal en het vochtgehalte van het groenafval.
Bij het verwijderen van de opslag moet de agrariër ook de absorberende laag verwijderen. De absorberende laag mag niet opnieuw gebruikt worden als absorberende laag.
Composteren
Voor een composteringshoop is geen bodemvoorziening nodig. Om uitspoeling van vermestende stoffen naar de bodem te voorkomen, wordt de composteringshoop regelmatig omgezet en is de composteringshoop van 1 november tot 1 maart afgedekt.
Meer informatie
Op de pagina Bodembeschermende voorzieningen staat meer informatie over de eisen waaraan een bodembeschermende voorziening (zoals een aaneengesloten bodemvoorziening) moet voldoen. Ook vindt u er informatie over de specifieke zorgplicht.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast bodemvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Deze vindt u op de overzichtspagina Inhoudelijke regels Composteren en opslaan van groenafval.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.