Dit houdt de activiteit 'Gelegenheid bieden tot zwemmen en baden' in
De Rijksoverheid stelt regels voor de veiligheid, het beschermen van de gezondheid en het voorkomen van letsel of verdrinking van gebruikers van een badwaterbassin. Deze regels zijn opgenomen in hoofdstuk 15 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Badwaterbassin
De activiteit 'Gelegenheid bieden tot zwemmen en baden' gaat over 'badwaterbassins' gevuld met water. Een badwaterbassin is een waterkerende constructie voor het vasthouden van water bedoeld voor het zwemmen of baden. De constructie moet (mede) bedoeld zijn voor het zwemmen of baden. Het gaat dus niet om een natuurlijk waterbassin of een oppervlaktewaterlichaam Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Het Bal maakt onderscheid tussen 4 soorten badwaterbassins. In het spraakgebruik heet een 'badwaterbassin waarin het badwater wordt gedesinfecteerd' een zwembad.
Vier soorten badwaterbassins
Er zijn 4 soorten badwaterbassins:
- badwaterbassins waarin het badwater wordt gedesinfecteerd (artikel 15.12 t/m 15.29, Bal)
- zwemvijvers: badwaterbassins in de openlucht waarbij voor de waterbehandeling hoofdzakelijk gebruik wordt gemaakt van een biologische zuiveringsmethode (artikel 15.30 t/m 15.45, Bal)
- badwaterbassins voor eenmalig gebruik
Na iedere gebruik worden deze geleegd: vergelijkbaar met een badkuip. Deze badwaterbassins kunnen bijvoorbeeld voorkomen in wellnesscentra, waarbij aan het water soms ook andere stoffen worden toegevoegd, zoals verschillende kruiden en etherische oliën (artikel 15.46 t/m 15.48, Bal) - overige badwaterbassins: peuterspeelbaden of dompelbaden met koud water in een sauna (artikel 15.49 t/m 15.59, Bal)
Voor ieder soort badwaterbassin gelden eigen regels waar de exploitant verantwoordelijk voor is.
Badwaterbassins die niet vallen onder hoofdstuk 15 Bal
Niet alle badwaterbassins vallen onder hoofdstuk 15 van het Bal. Het gaat om badwaterbassins:
- bij een huishouden (artikel 15.2.a Bal)
- in een badruimte of een niet-gezamenlijk gedeelte van een logiesfunctie (artikel 15.2.b Bal), zoals een privézwembad bij een vakantiehuisje of hotelkamer
- die ten hoogste 24 uur aaneengesloten op een locatie is opgesteld (artikel 15.2.c Bal)
- die bedoeld zijn voor contact tussen mens en dier, zoals bassins voor het zwemmen met dolfijnen of zeeleeuwen (artikel 15.2.d Bal)
- aan boord van schepen die niet permanent zijn afgemeerd, zoals cruiseschepen (artikel 15.2.e Bal)
Voorbeeld
Een aangelegde vijver in een park kan ook een waterkerende constructie zijn, maar is meestal niet (mede) bedoeld voor zwemmen of baden.
Een zwembad bij een hotel dat alleen beschikbaar is voor hotelgasten, is wél een 'gelegenheid bieden tot zwemmen en baden' voor 'gezamenlijk gebruik'. Als er in datzelfde hotel een zwembad zou zijn bij 1 kamer, dan valt dat zwembad onder 'niet-gezamenlijk gebruik'. Het zwembad is immers alleen beschikbaar voor de gasten van die kamer.
Meer informatie
- Voor de inhoudelijke regels van hoofdstuk 15 van het Bal verwijzen we naar de pagina Afdeling 15.1 Algemene regels. Op die pagina staan verwijzingen naar Bal-artikelen 15.1 t/m 15.11 met toelichting.
- Terug naar de overzichtspagina Gelegenheid bieden tot zwemmen en baden.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Oppervlaktewaterlichaam
Samenhangend geheel van vrij aan het aardoppervlak voorkomend water, met de daarin aanwezige stoffen, en de bijbehorende bodem en oevers, alsmede flora en fauna. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.