Rijksregels activiteit 'Gelegenheid bieden tot zwemmen en baden'
Voor de activiteit 'Gelegenheid bieden tot zwemmen en baden' staan rijksregels in hoofdstuk 15 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Naast de gemeenschappelijke regels gelden er nog specifieke regels voor de 4 verschillende soorten gelegenheden die er zijn om te zwemmen en te baden. Gedeputeerde Staten (GS) zijn het bevoegd gezag voor deze activiteit.
Gemeenschappelijke regels
In afdeling 15.1 Algemene regels van het Bal staan de algemene rijksregels die gelden voor deze activiteit. Voor de 4 verschillende soorten gelegenheden die er zijn om te zwemmen en baden (zie volgende alinea) gelden een meldingsplicht, een specifieke zorgplicht (artikel 15.5 van het Bal) en regels over ongewone voorvallen. Daarnaast moet er een beheersplan zijn, waarin maatregelen staan om de geïnventariseerde risico's te beheersen. Ook moeten incidenten worden geregistreerd. Verder geldt dat elk bad gevuld moet zijn met water van drinkwaterkwaliteit.
Inhoudelijke regels voor de 4 soorten bassins (afdeling 15.2, Bal)
Ieder soort badwaterbassin kent daarnaast specifieke inhoudelijke regels wat betreft verschillende kwaliteitsnormen, parameters en meetverplichtingen. Deze staan in afdeling 15.2 (inhoudelijke regels) van het Bal. Het gaat om:
- badwaterbassin met gedesinfecteerd water
- zwemvijvers
- badwaterbassins voor eenmalig gebruik
- overige badwaterbassins
1. Badwaterbassin met gedesinfecteerd water
Voor een badwaterbassin met gedesinfecteerd water geldt paragraaf 15.2.1, de artikelen 15.12 tot en met 15.29 van het Bal. Daarin staat het volgende:
- De waterkwaliteitseisen van tabel 15.16 zijn van kracht.
- Een overschrijding van de kwaliteitsnorm voor legionella moet worden gemeld aan Gedeputeerde Staten (artikel 15.17, Bal).
- Maandelijks meet een geaccrediteerd laboratorium de waterkwaliteit (artikel 15.22, Bal) en de binnenlucht (artikel 15.25, Bal).
- De provincie wordt elke maand geïnformeerd over de uitslagen van de metingen (artikel 15.27, Bal).
2. Zwemvijvers
Voor zwemvijvers geldt paragraaf 15.2.2, de artikelen 15.30 tot en met 15.45 van het Bal. Daarin staat het volgende:
- De waterkwaliteitseisen van tabel 15.34 zijn van kracht.
- Een overschrijding van de kwaliteitsnorm voor legionella moet worden gemeld aan Gedeputeerde Staten.
- Om de gezondheid van de gebruikers te kunnen waarborgen, is het noodzakelijk om de aanwezigheid van vissen, vogels, slakken en ratten zoveel mogelijk te voorkomen.
- Maandelijks meet een geaccrediteerd laboratorium de waterkwaliteit.
- De provincie wordt elke maand geïnformeerd over de uitslagen van de metingen.
3. Badwaterbassins voor eenmalig gebruik
Voor badwaterbassins voor eenmalig gebruik geldt paragraaf 15.2.3, de artikelen 15.46 tot en met 15.48 van het Bal. Daarin staat het volgende:
- Deze moet zo ontworpen zijn dat er na het legen geen water achterblijft.
- Deze moet dagelijks worden gedesinfecteerd en nagespoeld met drinkwater.
4. Overige badwaterbassins
Voor overige badwaterbassins geldt paragraaf 15.2.4, de artikelen 15.49 tot en met 15.62 van het Bal. Daarin staat het volgende:
- Er moet worden voldaan aan de regels over de risicoanalyse, het beheersplan en de registratie van incidenten, bedoeld in Afdeling 15.3 van het Bal.
- Er gelden waterkwaliteitseisen.
Module risicoanalyse, beheersplan en registratie incidenten
De regels over de risicoanalyse, het beheersplan en de registratie van incidenten, bedoeld in Afdeling 15.3 van het Bal, zijn de volgende:
- Met het oog op het voorkomen van verdrinking, beschermen van de gezondheid en het voorkomen van letsel van de gebruikers van een badwaterbassin wordt een risicoanalyse opgesteld (artikel 15.63, Bal).
- Met het oog op het onder 1 gestelde wordt een plan opgesteld om die risico's te beheersen (artikel 15.64, Bal).
- Met het oog op het onder 1 gestelde wordt een logboek bijgehouden over de uitvoering van het beheersplan (artikel 15.65, Bal).
- Voor de risicoanalyse (artikel 15.66, Bal) en het beheersplan (artikel 15.67, Bal) geldt overgangsrecht tot 1 januari 2026.
Meldingen ontvangen
Overheden ontvangen digitale meldingen via het Omgevingsloket. Hiervoor sluiten ze aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Lees meer over het Omgevingsloket, Aansluiten om vergunningaanvragen en meldingen te ontvangen en Vergunningaanvragen ontvangen en samenwerken.
Meer informatie
Overzichtspagina Gelegenheid bieden tot zwemmen en baden.