Toelichting op zwemmen of baden in een badwaterbassin (artikel 15.1.1 Bal)
Artikel 15.1.1 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) gaat over het gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een badwaterbassin.
Toelichting op artikel 15.1, lid 1, Bal
Dit artikel geeft aan dat dit hoofdstuk gaat over de activiteit 'Gelegenheid bieden tot zwemmen of baden in een badwaterbassin'. De activiteit sluit aan bij het begrip 'gelegenheid bieden tot zwemmen of baden' uit artikel 4.27 van de Omgevingswet en voegt daaraan het begrip badwaterbassin toe.
Op de verschillende elementen gaan we op deze pagina nader in. Daarbij komt eerst het wettelijke begrip aan bod, met de elementen 'zwemmen en baden' en 'gelegenheid bieden tot', waarna we ingaan op de begripsomschrijving van 'badwaterbassin'.
Uitleg 'zwemmen of baden'
Het element zwemmen of baden is breed interpreteerbaar. Vrijwel elk dompelen, drijven of een bad nemen valt hieronder. Zwemmen en baden is, in navolging van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden, in de Omgevingswet niet nader omschreven. De wetgever sluit aan bij het normale spraakgebruik. Dat brengt met zich mee dat niet elk contact met water als zwemmen of baden wordt gezien.
Als iemand alleen een deel van het lichaam in het water dompelt, zoals een voet of een hand, zal naar normaal spraakgebruik geen sprake zijn van zwemmen of baden. Dit is zelfs niet het geval als de constructie waarin dit gebeurt een 'bad' wordt genoemd, zoals een voetenbad bij een pedicure of een voetenbad in de saunagang voor de procedure van opwarmen of afkoelen van het lichaam. Het plaatsen van een elleboog in een waterbakje ter herstel van lichamelijke klachten wordt in normaal spraakgebruik niet als zwemmen of baden gezien. Als in een ziekenhuis of therapeutische instelling patiënten ter herstel van lichamelijke of geestelijke klachten met hun gehele lichaam in water gaan, is er wel sprake van zwemmen of baden. Ook een 'bedriegertje', een onopvallend verwerkt fonteintje in de vloer die de over die vloer wandelende bezoekers verrast door op een willekeurig moment te gaan spuiten, zal niet als zwemmen of baden worden opgevat. Hetzelfde geldt voor een speelelement waarin kinderen op kleine schaal, zonder zelf te water te gaan, kunnen spelen met dammen aanleggen en water vasthouden in sluizen. Er is in deze gevallen sprake van spelen met water, niet van zwemmen en baden. Dit valt dus niet onder deze regelgeving.
Er kan wel andere regelgeving van toepassing zijn die tot doel heeft gezondheidsrisico's te beheersen, zoals de Wet publieke gezondheid.
Van 'zwemmen en baden' is wel sprake als in een park een ondiepe waterpartij als onderdeel van een speeltuin is aangelegd voor 'spelen in water'.
Uitleg begrip 'gelegenheid bieden tot'
Met het 'gelegenheid bieden tot' brengt de wetgever tot uitdrukking dat het gaat om het zwemmen of baden door derden. Zo wordt baden binnen een huishouden door personen die daartoe behoren niet gezien als 'gelegenheid bieden tot' zwemmen of baden. Dat geldt zowel voor een badkuip in de badkamer als een zwembad in de tuin, ongeacht de vraag of daarbij behandeling van het water plaatsvindt en hoe. Daarbij maakt het bovendien niet uit of het gaat om een huishouden in een koopwoning of een huurwoning.
Het begrip badwaterbassin
Lid 1 van artikel 15.1 voegt een extra bestanddeel toe aan 'gelegenheid bieden tot zwemmen of baden': het begrip 'badwaterbassin'. Bijlage I bij het Bal omschrijft een badwaterbassin als een waterkerende constructie voor het vasthouden van water bedoeld voor het zwemmen of baden. In de term constructie is besloten dat het gaat om een aangelegd waterbassin. Het zwemmen of baden in natuurlijke waterbassins of oppervlaktewaterlichamen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) zijn daarmee uitgesloten van het toepassingsbereik. Uiteraard kunnen oppervlaktewaterlichamen of kustwater wel door de provincie worden aangewezen als zwemlocatie. De aanwijzing van deze zwemlocaties is geregeld in het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl).
Bedoeld om te zwemmen of baden
Er is geen sprake van een badwaterbassin als een waterkerende constructie is aangelegd maar deze niet (ook) bedoeld is voor zwemmen of baden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een kunstmatig aangelegde waterpartij in een park, een stadsfontein of een waterreservoir dat is bedoeld voor het bergen van water voor brandbestrijding.
Vulling met water
Het badwaterbassin moet daarnaast gevuld zijn met water, of bedoeld zijn om voor het zwemmen of baden gevuld te zijn met water. Het gaat hierbij om water zoals dat in het normale spraakgebruik wordt gebruikt, bijvoorbeeld drinkwater, regenwater of zeewater.
Modder wordt niet gezien als water, al is water een belangrijk bestanddeel van modder. Modderbaden vallen daarmee buiten dit hoofdstuk.
Ook andere vloeistoffen zoals melk, yoghurt of bier waarmee een badwaterbassin voor het zwemmen of baden kan worden gevuld, zijn niet te kwalificeren als water.
Van water is wel sprake als het gaat om water met allerlei toevoegingen, zoals zout of kruidenmengsels.
Meer informatie
Oppervlaktewaterlichaam
Samenhangend geheel van vrij aan het aardoppervlak voorkomend water, met de daarin aanwezige stoffen, en de bijbehorende bodem en oevers, alsmede flora en fauna. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.